szerző:
Tetszett a cikk?

Jogosan bírságolták meg Borkai Zsolt győri polgármestert, amiért gyerekeket felhasználva kampányolt – mondta ki egyhangúlag az Alkotmánybíróság Varga Zs. András vezette öt tagú tanácsa.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

A Győri Ítélőtábla – megváltoztatva a választási bizottságok döntését – azért marasztalta el azóta újraválasztott polgármestert, mert egy már korábban elkészült iskolai futópályát adott át gyerekek jelenlétében.

Ő alkotmányjogi panaszt nyújtott be az ítélet ellen, mert mint polgármester voltak jelen az eseményen. Szerinte semmilyen utalás nem történt jelölti minőségére és a közelgő választásokra sem. Az esemény tehát nem kampányrendezvény volt, hanem önkormányzati rendezvény. A választási eljárási törvény szerint nem minősül kampánynak a helyi önkormányzatok feladatuk ellátása során végzett tevékenysége. Ezért, írta a beadványban a nevezetes adriai kalandban is szereplő Rákosfalvy Zoltán ügyvéd, az ítélőtábla döntése alaptörvény-ellenes, mivel a polgármester és a szintén panaszt tevő Sík Sándor képviselő közhivatal viseléséhez való jogát korlátozta. Véleményük szerint ha az ítélőtábla indokolása elfogadható lenne, akkor kampányidőszakban semmilyen beruházás átadására nem kerülhetne sor.

Az Alkotmánybíróság azonban az ítélőtáblával értett egyet. A határozat indoklása szerint önmagában nem tilos polgármester vagy önkormányzati képviselő számára a részvétel átadó ünnepségen, sem pedig gyermekek jelenléte valamely általuk által is használt létesítmény átadó ünnepségén. Ugyanakkor a köznevelési törvény tiltja az iskolákban a politikai tevékenységet, és ezt a választási eljárási törvény idézett mondata nem írja felül. Vagyis: ha a hivatalban lévő és a választásokon jelöltként induló polgármester vagy önkormányzati képviselő közfeladatának ellátása során iskolában jelenik meg, vagy más, gyermekek részvételével zajló eseményen vesz részt, akkor az ő felelőssége, hogy az esemény ne váljék a kampány mint politikai tevékenység részévé.

Ez Borkaiéknak nem sikerült. Az ítélőtábla jogosan állapította meg, hogy a beruházást az egyik jelölt keretéből finanszírozták, és az eseményt kifejezetten a kampányidőszakra időzítették, mert a futópálya már fél évvel korábban elkészült. Ezért az elmarasztaló és bírságot kiszabó ítélet nem alaptörvénysértő – mondta ki az Ab.

Ugyanilyen döntést hozott az Ab Borsi Róbert győri fideszes önkormányzati képviselő panaszáról is, akit azért marasztalt el a bíróság, mert egy iskolában az ott végrehajtott műszaki beruházást ismertető és a képviselői munkát értékelő videót készített – olyan időben, amikor még az iskolában tartózkodtak a gyermekek –, és azt saját közösségi felületén, saját profilja alatt közzétette

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Deutsche Welle: Orbán leszalámizta a független sajtót

Deutsche Welle: Orbán leszalámizta a független sajtót

15 egészségügyi dolgozó koronavírusos az Országos Onkológiai Intézetben

15 egészségügyi dolgozó koronavírusos az Országos Onkológiai Intézetben

Hétfőtől csak az alsósok és az ovisok járhatnak be Lauder Javne Iskolában

Hétfőtől csak az alsósok és az ovisok járhatnak be Lauder Javne Iskolában