szerző:
Tetszett a cikk?

Három fideszes helyi politikusra is bírságot rótt ki az ítélőtábla politikai pedofíliáért, így Borkai Zsolt, az újrázásra hajtó győri polgármester is 345 ezer forintot fizethet - derül ki az október elején született bírósági döntésekből. Borkaiék egy már fél éve egyszer átadott futópályát adtak át újra, amit jogerősen egy „megrendezett” kampányeseménynek minősítettek, amihez - a szülők tudta nélkül - használták fel az odavezényelt iskolásokat. Azt a győri kormánypárti jelöltet is elmeszelték, aki egy általános iskolánál videózott saját közösségi oldalára, hogy saját érdemeit csillogtassa a választóknak.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

Ahogy az Index nyomán megírtuk, szeptemberben egy már hónapokkal ezelőtt elkészült rekortán futópályát adott át a helyi iskolások jelenlétében Borkai Zsolt, újrainduló győri polgármester és Sík Sándor önkormányzati képviselő, egyben képviselő-jelölt Győrszentivánon.

Több szülő kiakadt, hiszen még csak a hozzájárulásukat sem kérték, hogy biodíszletnek használják a gyerekeiket. Ráadásul a helyi média buzgón közvetítette a már kész sportpálya újra-átadását, egy tanárnő pedig kifejtette, hogy ez így teljesen rendben van. Hiába tettek emiatt panaszt, ezt a megyei területi választási bizottság elutasította azzal, hogy nincs ebben semmi tiltott kampánytevékenység.

A választási bizottság bevédte a fideszeseket, a bíróság nem

A törvények alapján eljáró Győri Ítélőtábla azonban más véleményre jutott, miután az MSZP nem nyugodott bele a választási bizottság határozatába és ezt bíróság előtt támadta meg. A bíróság október elején született végzésében bírságot szabott ki mind Borkai Zsoltra, mind Sík Sándorra.

Mindkét önkormányzati választáson induló politikusnak 345 ezer forintot kell fizetnie, a döntés jogerős – derül ki a bírósági végzésekből, amelyekről az ellenzéki párt jogi képviselője, Litresits András számolt be.

A 345 ezres összeg már ismerős lehet: pont ugyanennyit szabtak ki a tavalyi országgyűlési kampányban Orbán Viktorra, amiért betért egy óvodába, hogy cukiskodjon a „spontán” körré rendezett kicsikkel.

Mostani határozatában a bíróság ugyancsak arra jutott: Borkaiék az iskolás gyerekeket kampányeszközként használták, megsértve ezzel a választási törvényt. Mivel a futópálya sajtóhírek szerint már vagy fél éve elkészült, és át is adták, az esemény célja egyértelműen a népszerűség növelése volt a kampányidőszakban – olvasható a végzés indoklásában.

Szétcincálta Borkaiék átlátszó védekezését az ítélőtábla

Az ombudsman EP-kampány során közzétett álláspontjára is hivatkoznak, miszerint a gyerekek nem válhat(ná)nak a pártpolitika, a kampány eszközévé. Hiába próbáltak Borkaiék arra hivatkozni, hogy ők csak önkormányzati munkájukat végezték éppen, ezért kellett ott ténykedniük az (újra)átadáson. Az indoklásban viszont az ítélőtábla ezt a védekezést darabokra szedte, a videó- és fotófelvételeket elemezve egyértelműen arra jutak, hogy nyilvánvaló az egész rendezvény „megrendezettsége”.

Borkai szerint ez nem kampány, az ítélőtábla szerint de az
©

Iskolánál videózni sem szabadott volna

A Győri Ítélőtábla - szintén az MSZP kérelmére – egy másik helyi fideszes képviselőt, egyben képviselő-jelöltet, Borsi Róbertet is megbírságolta, amiért ugyancsak egy iskolát fel- és kihasználva kampányolt. Borsi Róbert 100 ezer forintot fizethet, amiért a kampányidőszakban elment a győri általános iskolához videót készíteni egy itteni műszaki beruházásról tanítási időben.

Frissítés: cikkünk megjelenését követően Borsi Róbert arra hívta fel a figyelmünket, hogy nem a tanítási órák idején, délelőtt járt az iskolánál, ezért kérésére pontosítjuk úgy, hogy szó szerint idézzük az ítéletből: a bíróság szerint azért volt törvénysértő, amit tett, mert olyan időpontban készítette a videót saját közösségi oldalára, amikor "az iskola látta el a gyermekek, tanulók felügyeletét".

Borsi a videóban gyakorlatilag azt méltatta, hogy micsoda önkormányzati képviselői munka a beruházás, majd a felvételt közzétette, ezzel a bíróság indoklása szerint egyértelműen saját magát akarta ezzel kedvezőbb színben feltűntetni a választók előtt.

Az külön tanulságos, hogy - akárcsak Borkaiék esetében – a helyi választási bizottság, illetve a megyei területi választási bizottság semmi kivetnivalót nem talált ebben sem, a bíráság elé kellett vinni az ügyet, hogy kimondják: hagyjon végre fel a Fidesz azzal, hogy politikai kénye-kedve szerint macerálja a gyerekeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán ismét megígérte, hogy senkit sem hagynak az út szélén

Orbán ismét megígérte, hogy senkit sem hagynak az út szélén

Először Írországban, majd Magyarországon házasodott egy magyar nő, most a rendőrség nyomoz ellene

Először Írországban, majd Magyarországon házasodott egy magyar nő, most a rendőrség nyomoz ellene

6201 új fertőzött, elhunyt 108 beteg

6201 új fertőzött, elhunyt 108 beteg