szerző:
Gergely Zsófia

Három fideszes helyi politikusra is bírságot rótt ki az ítélőtábla politikai pedofíliáért, így Borkai Zsolt, az újrázásra hajtó győri polgármester is 345 ezer forintot fizethet - derül ki az október elején született bírósági döntésekből. Borkaiék egy már fél éve egyszer átadott futópályát adtak át újra, amit jogerősen egy „megrendezett” kampányeseménynek minősítettek, amihez - a szülők tudta nélkül - használták fel az odavezényelt iskolásokat. Azt a győri kormánypárti jelöltet is elmeszelték, aki egy általános iskolánál videózott saját közösségi oldalára, hogy saját érdemeit csillogtassa a választóknak.

Önkormányzati választás 2019
Politikailag kulcsfontosságú, a mindennapjaink szempontjából talán a parlamenti választásnál is fontosabb – október 13-án polgármestereket, helyi képviselőket választ Magyarország. Kövesse a hvg.hu-val a kampány eseményeit, idézzen fel régi ígéreteket és vesse össze az újakkal, figyelje velünk a legizgalmasabb csatákat – beleértve Budapest ellenzéki ostromát és a hatalom védekezését.
Friss cikkek a témában

Ahogy az Index nyomán megírtuk, szeptemberben egy már hónapokkal ezelőtt elkészült rekortán futópályát adott át a helyi iskolások jelenlétében Borkai Zsolt, újrainduló győri polgármester és Sík Sándor önkormányzati képviselő, egyben képviselő-jelölt Győrszentivánon.

Több szülő kiakadt, hiszen még csak a hozzájárulásukat sem kérték, hogy biodíszletnek használják a gyerekeiket. Ráadásul a helyi média buzgón közvetítette a már kész sportpálya újra-átadását, egy tanárnő pedig kifejtette, hogy ez így teljesen rendben van. Hiába tettek emiatt panaszt, ezt a megyei területi választási bizottság elutasította azzal, hogy nincs ebben semmi tiltott kampánytevékenység.

A választási bizottság bevédte a fideszeseket, a bíróság nem

A törvények alapján eljáró Győri Ítélőtábla azonban más véleményre jutott, miután az MSZP nem nyugodott bele a választási bizottság határozatába és ezt bíróság előtt támadta meg. A bíróság október elején született végzésében bírságot szabott ki mind Borkai Zsoltra, mind Sík Sándorra.

Mindkét önkormányzati választáson induló politikusnak 345 ezer forintot kell fizetnie, a döntés jogerős – derül ki a bírósági végzésekből, amelyekről az ellenzéki párt jogi képviselője, Litresits András számolt be.

A 345 ezres összeg már ismerős lehet: pont ugyanennyit szabtak ki a tavalyi országgyűlési kampányban Orbán Viktorra, amiért betért egy óvodába, hogy cukiskodjon a „spontán” körré rendezett kicsikkel.

Mostani határozatában a bíróság ugyancsak arra jutott: Borkaiék az iskolás gyerekeket kampányeszközként használták, megsértve ezzel a választási törvényt. Mivel a futópálya sajtóhírek szerint már vagy fél éve elkészült, és át is adták, az esemény célja egyértelműen a népszerűség növelése volt a kampányidőszakban – olvasható a végzés indoklásában.

Szétcincálta Borkaiék átlátszó védekezését az ítélőtábla

Az ombudsman EP-kampány során közzétett álláspontjára is hivatkoznak, miszerint a gyerekek nem válhat(ná)nak a pártpolitika, a kampány eszközévé. Hiába próbáltak Borkaiék arra hivatkozni, hogy ők csak önkormányzati munkájukat végezték éppen, ezért kellett ott ténykedniük az (újra)átadáson. Az indoklásban viszont az ítélőtábla ezt a védekezést darabokra szedte, a videó- és fotófelvételeket elemezve egyértelműen arra jutak, hogy nyilvánvaló az egész rendezvény „megrendezettsége”.

Borkai szerint ez nem kampány, az ítélőtábla szerint de az
©

Iskolánál videózni sem szabadott volna

A Győri Ítélőtábla - szintén az MSZP kérelmére – egy másik helyi fideszes képviselőt, egyben képviselő-jelöltet, Borsi Róbertet is megbírságolta, amiért ugyancsak egy iskolát fel- és kihasználva kampányolt. Borsi Róbert 100 ezer forintot fizethet, amiért a kampányidőszakban elment a győri általános iskolához videót készíteni egy itteni műszaki beruházásról tanítási időben.

Frissítés: cikkünk megjelenését követően Borsi Róbert arra hívta fel a figyelmünket, hogy nem a tanítási órák idején, délelőtt járt az iskolánál, ezért kérésére pontosítjuk úgy, hogy szó szerint idézzük az ítéletből: a bíróság szerint azért volt törvénysértő, amit tett, mert olyan időpontban készítette a videót saját közösségi oldalára, amikor "az iskola látta el a gyermekek, tanulók felügyeletét".

Borsi a videóban gyakorlatilag azt méltatta, hogy micsoda önkormányzati képviselői munka a beruházás, majd a felvételt közzétette, ezzel a bíróság indoklása szerint egyértelműen saját magát akarta ezzel kedvezőbb színben feltűntetni a választók előtt.

Az külön tanulságos, hogy - akárcsak Borkaiék esetében – a helyi választási bizottság, illetve a megyei területi választási bizottság semmi kivetnivalót nem talált ebben sem, a bíráság elé kellett vinni az ügyet, hogy kimondják: hagyjon végre fel a Fidesz azzal, hogy politikai kénye-kedve szerint macerálja a gyerekeket.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Újfent megbuktak a magyar cégek: kétharmaduk csal

Újfent megbuktak a magyar cégek: kétharmaduk csal

Most számolják újra a győri szavazatokat

Most számolják újra a győri szavazatokat

Marabu FékNyúz: Őrségben

Marabu FékNyúz: Őrségben

Egy pillanatra 330 forintnál kevesebbe került egy euró

Egy pillanatra 330 forintnál kevesebbe került egy euró

Radar 360: a szemetesben landolt Trump levele, elmaradhat a rendezetlen Brexit

Radar 360: a szemetesben landolt Trump levele, elmaradhat a rendezetlen Brexit

Nagyüzemben hamisított BKV-bérleteket két férfi

Nagyüzemben hamisított BKV-bérleteket két férfi