szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tavaly többen szereltek le, mint ahányan érkeztek a testülethez.

Komoly a munkaerőhiány a rendőrségnél, írja a 24.hu, amely az Országos Rendőr-főkapitányságtól kapott adatok alapján azt írja, 2018-ban 2012 hivatásos rendőr jogviszonya szűnt meg, 44 százalékuk pedig legfeljebb négy évig volt csak rendőr. Ugyanebben az időszakban összesen 1622-en létesítettek hivatásos jogviszonyt, vagyis 390-nel többen mentek el, mint ahányan beléptek. 2018-ban pedig 608-cal több hivatásos állományú jogviszonya szűnt meg, mint egy évvel korábban.

Az ORFK ellenben azt hangsúlyozta a lapnak, hogy nyolc év alatt így is emelkedett a hivatásos állomány létszáma, ráadásul szerintük a rendőrségnél a fluktuáció aránya még így is kisebb, mint a versenyszférában, még ha nagyobb is az elvándorlás, mint amennyit korábban mértek.

A lap viszont úgy tudja, az új belépők nem maradnak sokáig a rendőrségnél, főleg az ország keleti feléből érkeznek a fővárosba nagyobb számban, és jó páran azért szerelnek le, mert a kevés fizetésből nem tudják állni az albérletüket, a megélhetésüket.

Az ORFK ezzel kapcsolatban annyit írt, hogy a vidékről a fővárosba költöző, a Budapesti Rendőr-főkapitányságon szolgálatot teljesítő rendőrök albérleti díj hozzájárulást, szálló- vagy garzonelhelyezést kaphatnak, de elismerték, hogy a magasabb megélhetési költségek is közrejátszhatnak a leszerelési döntésekben. Hozzátették azonban, hogy a BRFK létszámához mért fluktuációs mutatói nem tértek el érdemben az országos átlagtól.

Az ORFK által közölt adatookból az is kiderült, hogy a rendőrség hivatásos állományából 2019. április 1-jén országosan 1644 fő hiányzott, és hogy tavaly összesen több mint 6,4 millió túlórát kellett vállalniuk a rendőröknek. Az első félévben 148 (18,5 nyolcórás műszaknak felel meg), a másodikban 115 túlóra volt az átlag (utóbbi bő 14 nyolcórás műszaknak felel meg) fejenként.

Ez azt jelenti, hogy tavaly átlagosan 263 túlórát teljesítettek a rendőrök, ami 32,5 nyolcórás műszaknak, vagyis másfél hónapnyi teljes munkanapnak feleltethető meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tíz dallal búcsúzunk Balázs Fecótól

Tíz dallal búcsúzunk Balázs Fecótól

Furcsa jelzéseket küldött a mobilokra a budapesti City Taxi alkalmazása

Furcsa jelzéseket küldött a mobilokra a budapesti City Taxi alkalmazása

Új alapokon a német-szovjet viszony: lőnek és segélyeznek – 1990. november 28.

Új alapokon a német-szovjet viszony: lőnek és segélyeznek – 1990. november 28.