szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hamisnak bizonyult a Fidesz alelnökének állítása Tarlós István vereségéről: az adatok szerint nem Budapesten szavazó külföldi uniós polgárok voksai segítették a főpolgármesteri székbe Karácsony Gergelyt.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

Kósa Lajos, a Fidesz önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke a választás másnapján kezdte el terjeszteni a saját maga által kiötlött megfejtést Tarlós István vereségére: szerinte az döntött Karácsony Gergely javára, hogy 90 ezer uniós külföldi szavazó volt, akik Budapesten létesítettek lakcímet, és így tudtak voksolni. Azt feltételezte, hogy a Budapesten élő külföldiek kevésbé fogékonyak a konzervatív üzenetekre, így szerinte inkább Karácsonyra szavaztak.

Karácsony és Tarlós között 46 985 szavazat volt a különbség a Nemzeti Választási Iroda szerint.

A Magyar Hang kikérte az NVI-től az erre vonatkozó adatokat, eszerint Budapesten összesen 56 303 fő nem magyar állampolgár szerepelt a névjegyzéken az október 13-i önkormányzati választás során.

Ebből:

  • az Európai Unió más tagállamának állampolgára: 37 121 fő,
  • bevándorolt 5745 fő,
  • menekült 1150 fő,
  • letelepedett 12 287 fő”.

Vagyis, ha a minden egyes uniós külföldi el is ment volna szavazni (ami a sci-fi kategóriát kimerítené, tekintve a fővárosi 51,4 százalékos részvételt) és mindegyikük Karácsonyra tette volna a voksát, akkor sem ők lettek volna a mérleg nyelve, mert 10 ezer szavazat még mindig hiányzik.

Ha mindez nem lenne elég, a Társaság a Szabadságjogokért arra hívta fel a figyelmet, hogy sok külföldi, de Magyarországon élő személy nem adhatta le a szavazatát október 13-án, annak ellenére, hogy jogosultak lettek volna részt venni az önkormányzati választáson.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Kósa Lajos váratlanul megfejtette a Fidesz fővárosi bukásának okát a Tv2-n

Ahogy várható volt, megkezdődött a NER-médiában a Fideszre nem éppen kedvező választási eredmények megmagyarázása. Kósa Lajos azonban a Mokka kanapéján Tarlós István vereségét elemezgetve egy teljesen új húzással a fővárosban szavazó külföldieket okolta. Akik szerinte nem a nemzeti oldal támogatói, sőt, nem is beszélnek magyarul, így a közvélemény-kutatások elől is meglapultak.

Két nagy japán légitársaság több százezer ügyfelének adatait lopták el hackerek

Két nagy japán légitársaság több százezer ügyfelének adatait lopták el hackerek

Ha Samsungja van, frissítse a telefonja szoftverét, új funkciókat kaphat

Ha Samsungja van, frissítse a telefonja szoftverét, új funkciókat kaphat

Kikapott a döntőben Fucsovics Márton

Kikapott a döntőben Fucsovics Márton