szerző:
hvg.hu

A fővárosi közgyűlés döntésére vár a kormány a fővárosi beruházások, köztük a Liget-projekt sorsáról - mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott, hogy lebontani ugyan nem szeretnék a már meglévő épületeket, de ahol nincs megegyezés, ott nem fognak szembemenni a fővárossal. Budapest-minisztérium viszont nincs tervben. Ez történt a keddi Kormányinfón.

Kormányülés volt kedden, ezért Gulyás Gergely is megtartotta szokásos kormányzati sajtótájékoztatóját, amit fővárosi ügyekkel kezdett. Mint mondta, a kormány erős és fejlődő Budapestben érdekelt, ezért volt a sok fejlesztés az elmúlt időszak,

Budapest aranykora volt a Tarlós-éra.

A kormány korrekt partnerségre törekszik Karácsony Gergellyel, ezzel kapcsolatban hozott a kormány döntést: 4400 millárd forint fejlesztés van terítéken.

A kormány áttekintette a 2018. november 18-i megállapodását Tarlós Istvánnal, és az ebben foglaltakat fenntartja. De csak konszenzussal, ezért meg kell születnie egy közös döntésnek a kormány és Budapest között. Az első közgyűlés után lesz ismert, a főváros mit akar leállítani, mit nem a nagyberuházások közül. A kormány korrekt partneri együttműködésre törekszik, mondja újfent Gulyás Gergely. Fontos a politikai kultúra ápolása.  

©

Kövér László higgadt maradt

A köztévé a parlamenti botrányról kérdezte Gulyást, szerinte nem nagyon volt partneri megszólalás az ellenzék részéről, és a többi a parlamenti fegyelmi szabályok alapján lesz szankcionálva. Kövér László is minősítette Hadházy Ákost, őt ostoba primitív fajankónak minősíteni higgadtság volt a házelnöktől, mondja Gulyás Gergely.  

"Lebontani nem szeretnénk", mondja Gulyás a Liget Projektről, meg kell várni, mi lesz a főváros álláspontja, meg kell egyezni, és bízni kell abban, hogy a fővárosi vezetés is józanul gondolkodik. Ahol nincs megegyezés, ott a kormány nem fog szembemenni a fővárossal, és keresztülverni az akaratát. Ha valamit Budapest nem akar fejleszteni, akkor fejleszt majd a kormány mást.

Gulyás fake newsnak nevezte a Washington Post értesülését, mely szerint Orbán Viktor uszította Trump elnököt Ukrajna ellen. Orbánnak nincs ilyen befolyásoló szerepe, Magyarország jó viszonyra törekszik Ukrajnával - mondta.

A kormány vizsgálja a kérdést, hogy kikerülnek-e a pedagógusok a közalkalmazotti státusz alól. Egyelőre nincs erről döntés, a cél, hogy a tanárok magasabb bért kapjanak, ezen dolgozik a kormány.

"A közalkalmazotti bértábla mindenkinek kellemetlen", mondta Gulyás, sokan szeretnének ez alól kikerülni, a minisztériumok ezt már megtették.

©

A GKI szerint lakhatási válság van, Gulyás viszont azt idézte fel, hogy idén 20 ezer új lakás épül, és nem csökken a lakásépítési kedv, ez megoldja a problémákat. A kormány tulajdonossá akarja tenni az érintetteket, erről szól a családtámogatás, a csok, illetve az eszközkezelő az elesettebbeket támogatja, akik visszavásárolhatják az ingatlanjaikat. A legjobb a tulajdoni forma Gulyás szerint, ezt kell segíteni.

Gulyás nem tud arról, hogy Orbán Viktor megkapta volna-e Karácsony Gergely levelét, a főpolgármester azt mondta korábban, az első dolga lesz pénteken, az első munkanapján, hogy levelet ír Orbán Viktornak, és találkozót kér tőle. Gulyás nem válaszolt arra a kérdésre, lesz-e Karácsony-Orbán találkozó, ha megkapja a levelet Orbán, válaszolni fog rá.

A Kossuth tér és a budai Vár kivételével Gulyás szerint nincs olyan hely a fővárosban, ahol a Budapestnek ne lenne hatásköre - emondta Gulyás, lényegében ellentmondva a Városliget Zrt-nek, amely azt állítja, Budapestnek nincs joghatósága a Liget Projektben. A fővárosnak nincs kárfelelőssége egyik nagyberuházásban sem, azaz nem kell neki kártérítést fizetnie, ha visszalép valamelyiktől. Egy másik válaszában Gulyás azt mondja, ahol megkötött szerződések vannak már, amelyeket felbont a főváros adott esetben, ott a polgári jog a mérvadó, azaz, tehetjük hozzá, kártérítési perek megindulhatnak.  

Budapest minisztérium viszont nincs tervben.

Borkai gondolkozzon el

A Borkai-ügyben nincs kormányzati álláspont arról, hogy le kellene-e mondania, Gulyás Gergely saját véleménye pedig Kósa Lajoséval egyezik, át kéne gondolnia Borkai Zsoltnak, képes-e vezetni Győrt ilyen feltételek mellett. Gulyás Gergely nem mondja ki, hogy szerinte le kellene-e mondania Borkainak, de azt mondja, Kósával ért egyet, aki szerint előrehozott választást kéne tartania.

A kampány jól sikerült, "nehéz kérdés", hogy a Borkai-ügyet jól kezelte-e a kormány, modja Gulyás. A fideszes közgyűlési többségnek vannak jogosítványai, ezekkel élni fog, ha kell, mondja sejtelmesen Gulyás, utalva arra, hogy ha kell, az önkormányzat feloszlathatja önmagát.

Szerinte az olimpiai járadék az egykori sportteljesítményt honorálja, de ha Orbán a MOB hatáskörébe utalja a dolgot, akkor ezzel ért egyet.    

©

Egy CDU-politikus szerint Magyarországnak el kéne dönteni, Erdogant vagy a Nyugatot választja-e, Gulyás azt mondja, ez felelőtlen nyilatkozat volt, de Németország kormányzati szinten más politikát gyakorol.

A zágrábi Európai Néppárt-közgyűlésen nem lesz döntés a Fidesz néppárti tagságának visszaállításáról, ehhez nem is kell egyébként ilyen esemény - mondta Gulyás, aki azt is elárulta, hogy nincs még döntés Várhelyi Olivér biztosjelöltről. Ez szerinte nem ad okot aggodalomra, csak annyiban, hogy később áll fel az Európai Bizottság.

"Igazából a román és francia jelölttel van baj, ezek hiányoznak, ezekre várunk" - mondta a miniszter, aki szerint kritériumként sosem fogalmazódott meg, hogy női jelöltet kellene felajánlania Magyarországnak.

A fővárosi beruházásokra visszatérve Karácsony tervei közt vannak olyanok, amelykkel a kormány egyetért: a lezárt parkoló közparkká alakítása, CT-k jobb elrendezése, a rakpartok átgondolása. Ha a kézilabda-Eb-t vagy az atlétikai vb-t elutasítja a főváros, még nem tudni, mi történik.  Az atlétika eb-t nem lehet más, vidéki városba vinni, ezt Gulyás szerint le kell mondani, a kézilabda-Eb-t két ország rendezi (Magyarország és Szlovákia), itt egyeztetni kell az európai szövetséggel, ha a főváros elutasítja a csarnoképítést.

Az olimpiarendezési álmokat a főváros kitáncolása a sportberuházások mögül tragikusan érintené, de most nincs ilyen hivatalosa terv.

Gulyás Gergely viszont vitába szállt Kósa Lajossal, szerint aligha befolyásolhatta a külföldiek szavazási joga a főpolgármester-választást.

Alapvető, átfogó Alaptörvény-módosítás nem lesz, erre nincs szükség, kisebb javítások lehetnek, "az Alaptörvényt is emberek írták", mondja a miniszter. A fővárostól nem vesz el hatásköröket a kormány, "nincs ilyen javaslat".

Az új parlamenti sajtórenddel kapcsolatban  - karámba zárták az újságírókat - azt mondta Gulyás, hogy az Európai Parlamenti gyakorlatot vették át, ami a demokrácia fellegvára. A miniszter és Hollik kormányszóvivő is megígéri, hogy meg fog állni az őket a karámból szólító újságíróknak - az eddigi tapasztalatok alapján ebben kevés kormánypárti politikus, képviselő ért egyet velük.

A Tiborcz-adó is szóba került, a kormány vagyonadó-ellenes, erről van egy alkotmánybírósági döntés is, és nem tartják jó elvnek, hogy a már leadózott vagyont még egyszer megadóztassák.

Kipcsak? kérdezett vissza a Türk Tanács ülésén elhangzó Orbán-beszédben feltűnt népcsoport nevére Gulyás Gergely - aztán azt mondja, "ha a miniszterelnök úr mond valamit, annak van valami oka".

A hvg.hu kérdésére Gulyás Gergely azt mondta, régóta elhatározott döntés volt, hogy az október 23-ai állami ünnepség a Zeneakadémián lesz,

a kérdés csak a miniszterelnök részvételéről szólt.

Ami a Lokál kitiltását illeti, azzal a miniszter nem ért egyet, ha az mégis megtörténik, akkor az a fővárosi vezetés sajtószabadsághoz való hozzáállását tükrözi, a kormány nem tud mit tenni.

A HVG információját, mely szerint Magyarország Orbán-közeli cégen keresztül vesz harci járműveket Törökországtól, Gulyás nem erősítette meg, azt viszont nem mondta, hogy ez helytelen információ, mert „megvan a szabálya, hogy mit mikor lehet nyilvánosságra hozni”.

    

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Buzinkay György: Kulturális fehérterror

Buzinkay György: Kulturális fehérterror

"66 évesen nem fogok nekiállni zsarolni" – kamerák előtt is megszólalt a Borkai-zsarolás gyanúsítottja

"66 évesen nem fogok nekiállni zsarolni" – kamerák előtt is megszólalt a Borkai-zsarolás gyanúsítottja

Kocsis Máté videóval próbálja bizonyítani, hogy Tordai fenyegeti a fideszeseket

Kocsis Máté videóval próbálja bizonyítani, hogy Tordai fenyegeti a fideszeseket

Bemutatkozott a 62 millió forintos Mercedes-Maybach szabadidő-autó

Bemutatkozott a 62 millió forintos Mercedes-Maybach szabadidő-autó

Budapestre jön a The Dead South

Budapestre jön a The Dead South

L. Simon László: Ártott nekünk, amit az ellenzék kreált a Mészáros Lőrinc-jelenségről

L. Simon László: Ártott nekünk, amit az ellenzék kreált a Mészáros Lőrinc-jelenségről