szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Borkai Zsolt távozása után három nappal Győrbe látogatott a Fidesz-elnökség egyik tagja, az egyúttal kampányfőnöki teendőket is ellátó Kósa Lajos. A helyiek nem kis meglepetésére azonban nem a múlt héten lemondott polgármester lehetséges utódjáról hozott híreket, így a helyiek – köztük a szóba került jelöltek – is csak találgathatnak, vajon kit választ a posztra a pártvezetés. Az elnökség információink szerint keddi ülésén hozza meg a döntést.

Kremlinológiai szempontból érdekesnek mondható képet posztolt kedd reggel a Fidesz győri szervezete. Az eredetileg Simon Róbert Balázs, a párt helyi választókerületi elnöke által közzétett, „Egységben” kommentárral közzétett fotón a kormánypárt összes győri – városi és megyei – képviselője áll egy csinos karéjban a szeptemberben újra alelnökké választott Kósa Lajos körül, a politikus mellett – hozzá egyértelműen legközelebb – pedig a város 5-ös választókörzetének önkormányzati képviselője, Dézsi Csaba András áll.

Az 57 éves, a győri képviselőtestületben 1994 óta bent ülő kardiológus elhelyezkedése azért figyelemfelkeltő, mert a nevét már a szex-botrányba keveredett Borkai Zsolt múlt heti lemondása előtt a polgármester egyik lehetséges utódjaként emlegették a városban. Bár a szóba került jelölteket számba vevő múlt heti cikkünkben nem győztük hangsúlyozni, hogy egyelőre csak városi találgatásokról van szó, mert a Fidesz elnöksége még egyáltalán nem mondott nevet, szombaton a Magyar Hang már tényként írt arról, hogy Dézsit választották a kormánypárt vezetői.

A politikus állítása szerint ugyanakkor továbbra sem tud erről semmit: amikor Borkai Zsolt lemondása után felhívtuk, hogy reagáljon a jelöltesélyességéről szóló pletykákra, csak annyit tudott megerősíteni, hogy néhány választója valóban megállította az utcán a „hírrel”, de a pártból senki nem kereste meg, és azt is hozzátette: nem is tartja túl valószínűnek, hogy ez bekövetkezzen.

Dézsi Csaba András ugyanezt mondta szombaton is, amikor a Magyar Hang állításával kapcsolatban kerestük. Sőt, ekkor még azt is érvként hozta fel az állítás valószínűtlensége mellett, hogy ha az elnökségnek esetleg tervei lennének vele, akkor feltehetően szerepet kapott volna a párt helyi vezetésében, ott azonban egyáltalán nem kapott helyet. (A politikus 2006 előtt meghatározó tagja volt a helyi Fidesznek, két évig volt a párt helyi elnöke is, de Borkai Zsolt érkezése – nagyrészt a vele való konfliktusok nyomán – kiszorult korábbi erős pozíciójából, és ciklusok óta érdemi befolyás nélkül, mezei képviselőként ül a képviselő-testületben).

©

Hogy az orovsként a városban nagy köztiszteletnek örvendő képviselő – Kósa Lajoshoz képesti – elhelyezkedése a képen valóban a kiválasztása beszédes jele-e, egyelőre nem tudni, mert a döntést nemcsak, hogy a Fidesz elnöksége nem jelentette még be, de maga az alelnök sem mondott erről semmit, amikor hétfőn találkozott a párt győri politikusaival.

Kósa Lajos – három nappal a polgármester lemondása után – információink szerint ugyanis nem a város előtt álló legfontosabb kérdésről, a február–márciusban esedékes időközi polgármester-választásról és Borkai Zsolt utódlásáról beszélt a fideszeseknek, hanem általánosságban, országos aspektusból értékelte-ismertette a politikai helyzetet, benne az önkormányzati választás óta a kormánypárt több prominensétől hallott narratívával, miszerint vége a centrális erőtérnek és kétpólúsúvá vált a politikai rendszer.

Bár az alelnök a résztvevők elmondása szerint arra is utalt, hogy látogatásával annak a pártban általános kritikának igyekezett elébe menni, hogy az országos vezetés nem hallja-hallgatja meg a tagság véleményét a „végeken”, a kétórás látogatásból egy óra ötven percet nagyjából mégis ő beszélt, csak a találkozó végén tudtak feltenni neki néhány kérdést a helyeik, mert ideje lejártával rohannia kellett. Néhány helyi probléma mellett Kósa természetesen megkapta a kérdést, hogy ki lesz a Fidesz jelöltje az időközi polgármester-választáson, de ezt információink szerint azzal hárította el, hogy majd kedden – vagyis ma – tárgyal erről az elnökség.

A fideszesek közül Dézsi Csaba András mellett korábbi információink szerint Fekete Dávid, Győr régi-új alpolgármestere, Simon Róbert Balázs választókerületi elnök, és a megyei közgyűlés elnöke, Németh Zoltán jöhet szóba Borkai Zsolt lehetséges utódaként, ők – ki közelebb-ki távolabb Kósától – szintén mind szerepelnek a frissen közzétett képen.

A botrányba keveredett győri polgármester pénteken délután 4 órakor mondott le hivatalosan, de előtte még csütörtökön ott volt és részt vett a városi közgyűlés botrányos alakuló ülésén, ahol a dühös győriek Borkait többek között óvszerrel dobták meg.

Az ellenzéki pártok előválasztással döntenék el, ki legyen a jelöltjük az időközi polgármester-választáson.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Helyi potentátot vagy újabb celebet indít Borkai Zsolt utódjaként Győrben a Fidesz?

Bár Borkai Zsolt hivatalosan csak pár órával ezelőtt mondott le október 13-án elnyert megbízatásáról, Győrben, illetve a Fideszben már az önkormányzati választás után megindultak a találgatások, hogy kit indíthat a párt az utódjaként. A Fidesz hivatalosan még nem mondott nevet, az informális jelöltskála egyelőre az alpolgármestertől egy orvoson és egy vállalkozón át egy újabb sportolócelebig terjed.

645 ezer állami autót cseréltet elektromosra Joe Biden

645 ezer állami autót cseréltet elektromosra Joe Biden

Lazítások jöhetnek Horvátországban, ha nem jelenik meg a brit variáns

Lazítások jöhetnek Horvátországban, ha nem jelenik meg a brit variáns

Kapitány a spanyolok elleni vereségről: Talán még szégyellték is magukat

Kapitány a spanyolok elleni vereségről: Talán még szégyellték is magukat