szerző:
hvg.hu

Borkai Zsolt távozása után három nappal Győrbe látogatott a Fidesz-elnökség egyik tagja, az egyúttal kampányfőnöki teendőket is ellátó Kósa Lajos. A helyiek nem kis meglepetésére azonban nem a múlt héten lemondott polgármester lehetséges utódjáról hozott híreket, így a helyiek – köztük a szóba került jelöltek – is csak találgathatnak, vajon kit választ a posztra a pártvezetés. Az elnökség információink szerint keddi ülésén hozza meg a döntést.

Kremlinológiai szempontból érdekesnek mondható képet posztolt kedd reggel a Fidesz győri szervezete. Az eredetileg Simon Róbert Balázs, a párt helyi választókerületi elnöke által közzétett, „Egységben” kommentárral közzétett fotón a kormánypárt összes győri – városi és megyei – képviselője áll egy csinos karéjban a szeptemberben újra alelnökké választott Kósa Lajos körül, a politikus mellett – hozzá egyértelműen legközelebb – pedig a város 5-ös választókörzetének önkormányzati képviselője, Dézsi Csaba András áll.

Az 57 éves, a győri képviselőtestületben 1994 óta bent ülő kardiológus elhelyezkedése azért figyelemfelkeltő, mert a nevét már a szex-botrányba keveredett Borkai Zsolt múlt heti lemondása előtt a polgármester egyik lehetséges utódjaként emlegették a városban. Bár a szóba került jelölteket számba vevő múlt heti cikkünkben nem győztük hangsúlyozni, hogy egyelőre csak városi találgatásokról van szó, mert a Fidesz elnöksége még egyáltalán nem mondott nevet, szombaton a Magyar Hang már tényként írt arról, hogy Dézsit választották a kormánypárt vezetői.

A politikus állítása szerint ugyanakkor továbbra sem tud erről semmit: amikor Borkai Zsolt lemondása után felhívtuk, hogy reagáljon a jelöltesélyességéről szóló pletykákra, csak annyit tudott megerősíteni, hogy néhány választója valóban megállította az utcán a „hírrel”, de a pártból senki nem kereste meg, és azt is hozzátette: nem is tartja túl valószínűnek, hogy ez bekövetkezzen.

Dézsi Csaba András ugyanezt mondta szombaton is, amikor a Magyar Hang állításával kapcsolatban kerestük. Sőt, ekkor még azt is érvként hozta fel az állítás valószínűtlensége mellett, hogy ha az elnökségnek esetleg tervei lennének vele, akkor feltehetően szerepet kapott volna a párt helyi vezetésében, ott azonban egyáltalán nem kapott helyet. (A politikus 2006 előtt meghatározó tagja volt a helyi Fidesznek, két évig volt a párt helyi elnöke is, de Borkai Zsolt érkezése – nagyrészt a vele való konfliktusok nyomán – kiszorult korábbi erős pozíciójából, és ciklusok óta érdemi befolyás nélkül, mezei képviselőként ül a képviselő-testületben).

©

Hogy az orovsként a városban nagy köztiszteletnek örvendő képviselő – Kósa Lajoshoz képesti – elhelyezkedése a képen valóban a kiválasztása beszédes jele-e, egyelőre nem tudni, mert a döntést nemcsak, hogy a Fidesz elnöksége nem jelentette még be, de maga az alelnök sem mondott erről semmit, amikor hétfőn találkozott a párt győri politikusaival.

Kósa Lajos – három nappal a polgármester lemondása után – információink szerint ugyanis nem a város előtt álló legfontosabb kérdésről, a február–márciusban esedékes időközi polgármester-választásról és Borkai Zsolt utódlásáról beszélt a fideszeseknek, hanem általánosságban, országos aspektusból értékelte-ismertette a politikai helyzetet, benne az önkormányzati választás óta a kormánypárt több prominensétől hallott narratívával, miszerint vége a centrális erőtérnek és kétpólúsúvá vált a politikai rendszer.

Bár az alelnök a résztvevők elmondása szerint arra is utalt, hogy látogatásával annak a pártban általános kritikának igyekezett elébe menni, hogy az országos vezetés nem hallja-hallgatja meg a tagság véleményét a „végeken”, a kétórás látogatásból egy óra ötven percet nagyjából mégis ő beszélt, csak a találkozó végén tudtak feltenni neki néhány kérdést a helyeik, mert ideje lejártával rohannia kellett. Néhány helyi probléma mellett Kósa természetesen megkapta a kérdést, hogy ki lesz a Fidesz jelöltje az időközi polgármester-választáson, de ezt információink szerint azzal hárította el, hogy majd kedden – vagyis ma – tárgyal erről az elnökség.

A fideszesek közül Dézsi Csaba András mellett korábbi információink szerint Fekete Dávid, Győr régi-új alpolgármestere, Simon Róbert Balázs választókerületi elnök, és a megyei közgyűlés elnöke, Németh Zoltán jöhet szóba Borkai Zsolt lehetséges utódaként, ők – ki közelebb-ki távolabb Kósától – szintén mind szerepelnek a frissen közzétett képen.

A botrányba keveredett győri polgármester pénteken délután 4 órakor mondott le hivatalosan, de előtte még csütörtökön ott volt és részt vett a városi közgyűlés botrányos alakuló ülésén, ahol a dühös győriek Borkait többek között óvszerrel dobták meg.

Az ellenzéki pártok előválasztással döntenék el, ki legyen a jelöltjük az időközi polgármester-választáson.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Helyi potentátot vagy újabb celebet indít Borkai Zsolt utódjaként Győrben a Fidesz?

Bár Borkai Zsolt hivatalosan csak pár órával ezelőtt mondott le október 13-án elnyert megbízatásáról, Győrben, illetve a Fideszben már az önkormányzati választás után megindultak a találgatások, hogy kit indíthat a párt az utódjaként. A Fidesz hivatalosan még nem mondott nevet, az informális jelöltskála egyelőre az alpolgármestertől egy orvoson és egy vállalkozón át egy újabb sportolócelebig terjed.

Leállásra figyelmezteti ügyfeleit a Raiffeisen

Leállásra figyelmezteti ügyfeleit a Raiffeisen

Ha Agatha Christie élne, ő hozta volna össze ezt a sztárparádét

Ha Agatha Christie élne, ő hozta volna össze ezt a sztárparádét

Egy év alatt 66-szor riasztották a mentőket egy ittas nőhöz

Egy év alatt 66-szor riasztották a mentőket egy ittas nőhöz

Kevés ritkább eladó mai autó van, mint ez a Lamborghini Veneno Roadster

Kevés ritkább eladó mai autó van, mint ez a Lamborghini Veneno Roadster

Yamaha: Ne bújjanak a hangszerládákba

Yamaha: Ne bújjanak a hangszerládákba

Radar360: Az EU-átlag háromszorosával drágult a lakhatás, indul az impeachment Trump ellen

Radar360: Az EU-átlag háromszorosával drágult a lakhatás, indul az impeachment Trump ellen