szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az EPP frakcióvezetője szerint "Budapestnél pattog a labda".

A Fidesznek még mindig megvan a lehetősége arra, hogy tisztázza magát és bennmaradhasson az Európai Néppártban – mondta az Azonnalinak Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője.

Donald Tusk, a Néppárt nemrég megválasztott új elnöke a pártcsalád múlt heti zágrábi kongresszusán úgy fogalmazott, hogy kizárják az EPP-ből azokat a pártokat, amelyek képtelenek elfogadni a polgári szabadságjogok, a jogállamiság és a közéleti tisztesség biztosítását. Weber szerint a magyar kormánypártnak még mindig megvan a lehetősége arra, hogy bebizonyítsa, fejlődött ezeken a területeken.

„Az Európai Néppárt közös értékeken alapszik azzal kapcsolatban, hogy hogyan is kell kinéznie egy modern társadalomnak. Itt pedig felmerülnek kérdések a Fidesszel kapcsolatban, ugyanakkor a pártnak „még van lehetősége arra, hogy tisztázzák ezeket. De ez Budapesten múlik, Budapestnél pattog a labda”

– válaszolta a frakcióvezető.

Donald Tusk egyébként már Zágrábban is leszögezte, a néppárti három bölcs január végéig elkészíti a Fideszről szóló jelentését, ők vizsgálják meg ugyanis részletesebben a párt helyzetét az EPP-n belül.

Arra a kérdésre, miszerint a Fidesz tett-e bármit az EPP-vel való megbékélés érdekében az utóbbi időben Weber úgy felelt, hogy értékelte, hogy az EP-választási kampányban „a magyar kormány leállította a Néppárt elleni vádaskodást” és „az EU-ellenes kampányát”, de még ezek mellett is „számos kérdés lóg a levegőben, hiszen nem tisztázott még a CEU helyzete sem” – írja a portál. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Állítólagos titkosított tervet fedett fel a jobbikos Stummer János, Orbánt is belekeverte

Állítólagos titkosított tervet fedett fel a jobbikos Stummer János, Orbánt is belekeverte

Vlagyimir Putyin szerint a Nyugat ellenőrzés alá akarja vonni Oroszországot

Vlagyimir Putyin szerint a Nyugat ellenőrzés alá akarja vonni Oroszországot

Olajvállalathoz képest szokatlan útra lép a Mol

Olajvállalathoz képest szokatlan útra lép a Mol