szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy civil szervezet egy évig tartó kutatómunkát végzett, állítják, a parlament összetétele nem tükrözi teljesen a választói akaratot.

A Fidesznek nem lenne abszolút többsége csalás és manipuláció nélkül az Unhack Democracy Europe aktivistái és kutatása szerint – írja az Euronews.

A civil szervezet aktivistái 170 interjút készítettek szavazókörökben ellenzéki szavazatszámlálókkal. Egyikük, Banuta Zsófia arról beszélt, az interjúk azt mutatták, hogy "sok helyen volt rossz gyakorlat, rendellenesség és volt csalás is országszerte, beleérte a szavazatvásárlást, a szavazók és a szavazatszámlálók megfélemlítését. Láttunk hamisított szavazási naplókat és buszokkal szállított szavazókat Szerbiából, Ukrajnából és Romániából".

A civilek szerint rendszerszintű visszaélésekről volt szó, de arra nincs bizonyíték, hogy ezeket a kormány rendelte meg, ám állítják: a parlament összetétele nem tükrözi teljesen a választói akaratot.

"Többen beszéltek a központból érkező nyomásról és az incidensek mintázata arra utal, hogy nem egy-két elszigetelt ügyről, hanem országos jelenségről volt szó" – ezt már a szervezet vezetője, Garvan Walshe mondta az Euronews szerint.

Walshe úgy véli, valószínűleg volt nyomásgyakorlás, "az azonban nem világos, hogy ez központi utasításra, vagy túlzott megfelelési vágyból történt. De az biztos, hogy megtörtént".

A magyarországi parlamenti választásról szóló összefoglaló az Unhack Democracy első nagyobb projektje volt, a kutatás költségeit saját forrásból fedezték. A jelentésüket Brüsszelben, az Európai Parlamentben mutatták be egy olyan rendezvényen, amelyet a Demokratikus Koalíció képviselője, Dobrev Klára szervezett.

A lap megkérdezte a jelentésről a Kormányszóvivői Iroda és a Fidesz EP-képviselői frakció véleményét is, még nem válaszoltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Van, amire jobb egy mesterséges barát, mint a szülő?

Van, amire jobb egy mesterséges barát, mint a szülő?

Meghalt az idős nő, akinek a férje naponta adott szerenádot a kórház előtt

Meghalt az idős nő, akinek a férje naponta adott szerenádot a kórház előtt

Az apróért is lehajol a milliárdos: újabb trafikot szerzett

Az apróért is lehajol a milliárdos: újabb trafikot szerzett