szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elrendelt házi őrizete ellenére Olaszországba távozott az az olasz férfi, aki egy sor szabályt megszegve véletlenül lelőtte társát.

A Komáromi Járási Ügyészség vádat emelt azzal az olasz vadásszal szemben, aki 2017. november 24-én az egyik társát lelőtte, egy másik életét pedig veszélyeztette a Bakonysárkány és Aka között lévő erdőben Kecskepusztán.

A három férfi két éve egy vadászaton vett részt. Az olasz férfi a segítőjével korábban elhagyta a vadászlest, úgy, hogy a fegyverét egy lőbotra helyezte, csőre töltött állapotban.

A vádlott megbotlott, a puskája elsült, a golyó pedig eltalálta a harmadik társukat, egy másik vadászlesen tartózkodó szintén olasz férfit, aki a helyszínen az életét vesztette. Mivel a segítője pár lépéssel a vádlott előtt haladt, az ő életét is veszélyeztette a töltve maradt fegyverrel.

Az olasz férfi a vadászat során megszegte a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló törvényt, miszerint a töltött vadászlőfegyver a vállon vagy kézben tartva, a csőtorkolattal felfelé hordható, a vadászlőfegyvert csak a lövés előtt szabad tűzkész állapotba helyezni, valamint a vadászlőfegyvert magasleslétra használata előtt ki kell üríteni, a vadászat alkalmával a leshelyet vagy lőállást az előzetesen megbeszélt időpontig vagy a vadászat befejezésének jelzéséig nem szabad elhagyni.

Az ügyészség a vádlottat határozattal távollévő terheltté nyilvánította, és indítványt tett arra, hogy a tárgyalást a távollétében tartsa meg, mivel a vádlott 2018. március 28. napján a házi őrizet szabályait megszegve a házi őrizet helyeként kijelölt magyarországi ingatlant engedély nélkül elhagyva Olaszországba utazott, az állandó bejelentett olaszországi lakhelyén tartózkodik, és hazautazását követően az eljárási cselekményeken már nem jelent meg.

Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság a büntetlen előéletű vádlottal szemben 3 év középmértéknél alacsonyabb, próbaidőre felfüggesztett, fogház fokozatú szabadságvesztést szabjon ki, valamint az olasz férfit a vadász foglalkozás gyakorlásától hosszabb időre tiltsa el.

Borítóképünk illusztráció.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!