szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Színház- és Filmművészeti Egyetem etikai bizottsága megtartotta második ülését Gothár Péter zaklatási ügyében.

Meghallgatta Gothár Péter rendezőt a Színház- és Filmművészeti Egyetem etikai bizottsága, de nem zárta le az ügyében indult vizsgálatot – közölte Upor László rektorhelyettes az intézmény honlapján.

A bizottság megállapította, hogy az egyetemen történt esetleges etikai vétségről továbbra sem érkezett bejelentés, az intézény jó hírét, morális integritását ettől függetlenül súlyos károk érték az elmúlt hetekben.

A testület a következő ülésén az általa kezdeményezett, jelenleg is folyó további meghallgatások eredményeit fogja áttekinteni, elemzi az üggyel kapcsolatos sajtóközlemények hatásait, és

helyzetértékelése alapján ajánlást tesz majd az egyetem vezetésének.

Upor hozzátette: az ártalmak csökkentése érdekében rendkívül fontos, hogy a bizottság zavartalanul, nyugodtan folytathassa le az eljárást, még fontosabb, hogy a hallgatók nyugalma, biztonsága és biztonságérzete ezen folyamatok közbense sérülhessen, ennek feltételeit pedig az egyetemen belül és kívül is biztosítani kell. Megjegyezte azt is, hogy a bizottság szerdai ülését – amelyen a szabályzatban foglaltakkal összhangban független szakértő pszichiáter is részt vett és a fenntartó minisztérium delegáltja is jelen volt – a túlzott médiafigyelem csaknem lehetetlenné tette.

A rektorhelyettes szerda este az ATV-ben arról is beszélt, hogy az etikai bizottság a hallgatókkal kapcsolatot tartó pszichológust is meghallgatja.

Jelezte azt is, hogy mindenféle, hatalommal vagy pozícióval való visszaélést határozottan elítél,

ugyanakkor az oktatókra és hallgatókra nézve is megalázónak tartja azokat az állításokat, amelyek a színházi szakmát vagy éppen az SZFE-t a zaklatás, az erőszak vagy éppen a hatalmi pozícióval történő visszaélés melegágyaként festik le.

Gothár Péter azután került az SZFE etikai bizottsága elé, hogy a Katona József Színház közleményben jelezte: kitiltották az intézményből az egyik szerződéses munkatársukat, mert többször is "erkölcsi határokat átlépő módon" viselkedett több dolgozóval szemben. A döntést belső vizsgálatot követően hozta meg a vezetőség. Később Gothár Péter, a nemzet művésze bocsánatkérő nyilatkozatban ismerte el, hogy róla szólt a színház bejelentése.

Szerdán az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője azt közölte, hogy "ha az egyetemen is történt hasonló eset, mint a színházban, akkor annak az egyetemen is személyi következménye kell, hogy legyen, akár a dolgot elkövető, akár az azt eltussoló egyetemi vezető vonatkozásában".

Korábban több fideszes politikus is arról beszélt, hogy a Katona és a Színművészeti vezetőinek is távozniuk kell a Gothár-ügy miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Élet+Stílus

Máté Gábor: Gothár Péter bajba sodorta a színházat és láthatóan engem is

Miután kiderült, hogy Gothár Péter szexuálisan zaklatta a Katona József Színház egy munkatársát (vagy munkatársait), az intézmény igazgatója, Máté Gábor hallgatott. Az ügy kirobbanása óta most adott először interjút, amelyben elmondja, hogy bár jogilag szabályszerűen jártak el, hogy a zaklató nevét nem hozták nyilvánosságra azonnal, emberileg hibázott. Azt is leszögezte, hogy egy ilyen ügy miatt nem fog lemondani, a színészek megbíznak benne.