szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Teátrumi Társaság egyetért azzal, hogy közös finanszírozás esetén Kásler Miklós beleszólhasson az igazgató kinevezésébe vagy leváltásába.

Miközben egyre több művész tiltakozik a színházakat érintő törvénymódosítás ellen - amelyről jövő héten szavaz a Parlament, ám az előterjesztés vasárnap délután ötkor még mindig nem került fel az Országgyűlés honlapjára -, a Vidnyánszky Attila vezette Magyar Teátrumi Társaság nyugalomra int.

A Magyar Teátrumi Társaság, a Vidéki Színházak Igazgatóinak Egyesülete, a Magyarországi Nemzetiségi Színházak Szövetsége, a Mozaik Művészegyesület, a Szabadtéri Színházak Szövetsége, a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége a magyar kulturális élet működése szabályozásának egyes területeit érintő jogszabály-módosításokkal kapcsolatban nyugalomra kéri a politika és a kultúra minden szereplőjét

- írták közleményükben. A kormányt és a Parlamentet öt szempont figyelembevételére kérik:

  • a magyar kultruális élet összességében nem kaphat kevesebb állami támogatást,
  • a Nemzeti Kulturális Alap forrásai nem csökkenhetnek, a forrás elosztásában a kulturális élet szereplőinek döntő szerepet kell adni,
  • az önkormányzat és az állam több évre állapodjon meg a színházak finanszírozásáról,
  • közös finanszírozás esetén közösen döntsenek az igazgatókról (épp emiatt van a legnagyobb tiltakozás - a szerk.), a művészeti kérdésekbe viszont se az önkormányzat, se az állam ne szóljon bele,
  • a független színházak nem kaphatnak kevesebb támogatást.

A szervezetek szerint

az elmúlt évek színházépület felújításai, a magyar kultúrára fordított, egyre növekvő források, a tao-rendszer visszaéléseinek megszüntetése arra a reményekre jogosít bennünket, hogy a készülő jogszabály-módosítás jobb helyzetbe hozza a magyar kultúra intézményeit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy hozamot ígértek, de be se fektették a pénzt – lecsapott rájuk az MNB

Nagy hozamot ígértek, de be se fektették a pénzt – lecsapott rájuk az MNB

Hosszabb életet ígérő csodaszert reklámoztak Merkely Béla nevével, feljelentés lett a vége

Hosszabb életet ígérő csodaszert reklámoztak Merkely Béla nevével, feljelentés lett a vége

Messenger, WhatsApp, iMessage: 15 csevegőt használhat egy appból PC-n és Androidon is

Messenger, WhatsApp, iMessage: 15 csevegőt használhat egy appból PC-n és Androidon is