szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az emberi jogi visszaélések elkövetőire az Európai Unió is szankciókat alkalmazhat a jövőben.

Az Egyesült Államokban 2012-ben elfogadott Magnyitszkij-törvényhez hasonló, az emberi jogok megsértői elleni egységes szankciórendszer létrehozásáról állapodtak meg az Európai Unió külügyminiszterei Brüsszelben – jelentette be Stef Blok (képünkön) holland külügyminiszter Brüsszelben.

A 444.hu cikke szerint a jövőben az emberi jogi visszaélések elkövetői és segítőik az egész EU területén egységesen büntethetőek lehetnek utazási korlátozásokkal, tulajdonlefoglalással és bankszámláik befagyasztásával is.

A tervezet eddig Magyarország ellenállásán bukott meg, de úgy tűnik, végül engedett a magyar külügy. A mostani megállapodás után kezdődhet a jogszabály kidolgozása, ami fél év után léphet hatályba.

Amerikában a Magnyitszkij-törvényt 2012-ben fogadta el az amerikai kongresszus, és azóta az emberi jogok megsértését büntetik e jogszabállyal. Szergej Magnyitszkij ügyvéd volt, aki egy oroszországi székhelyű vállalat auditálásakor nagyszabású és kiterjedt adócsalást tárt fel. A bíróságon tanúskodott is, azt sejtetve, hogy a csalásban érintett volt az orosz belügyminisztérium is.

Magnyitszkijt 2008-ban letartóztatták, és a börtönben máig tisztázatlan körülmények között halt meg.

A Magnyitszkij-törvény segítségével már több politikust és magánembert is szankciókkal sújtottak, többek között Ramzan Kadirov csecsen elnököt, és Süleyman Soylu török belügyminisztert is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Moszkva felmondhatja az Emberi Jogok Európai Egyezményét

Moszkva nem zárja ki, hogy kilép az Európa Tanácsból (ET), és felmondja az Emberi Jogok Európai Egyezményét abban az esetben, ha nem születik kompromisszum Oroszország tagságáról az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében (PACE) - közölte Ivan Szoltanovszkij, Oroszország állandó ET-képviselője a RIA Novosztyi hírügynökség által vasárnap közreadott nyilatkozatában.

A teljes utcai világítást környezet-, alvás- és rovarbarátra cserélik Bécsben

A teljes utcai világítást környezet-, alvás- és rovarbarátra cserélik Bécsben

Egy aranyos kislány mentheti meg a világot Godzillától és King Kongtól

Egy aranyos kislány mentheti meg a világot Godzillától és King Kongtól

Miért nem kerülnek előre az oltási tervben az óvodai és iskolai dolgozók?

Miért nem kerülnek előre az oltási tervben az óvodai és iskolai dolgozók?