Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A színháztörvény miatt nem volt sima a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának első ülése, Karácsony Gergely főpolgármester ugyanis az új verziót sem fogadja el. Erről most nem egyeztettek részletesen. A Liget-projektet még nem engedte el a kormány, az atlétikai vb-ről viszont sikerült megállapodni. A Lánchíd felújítása biztos, az Alagúté viszont pénzhiány miatt nem.

Az aktuális politikai vitáktól sikerült mentesíteni a tárgyalást, de ez nem volt könnyű - mondta Gulyás Gergely miniszer az első olyan Fővárosi Közfejlesztési Tanácsülés után, amelyen már az új főpolgármester, Karácsony Gergely vett részt. Kiderült, a színháztörvény miatti feszültség okozott nehézséget, bár Gulyás ezen a fórumon is hárította a felelősséget: azt mondta, nem kell készpénznek venni azt, amit a "balliberális média" írt a kultúrára vonatkozó kormányzati szándékról.

Jelentősen eltért a parlament előtt megjelent változat attól az átalakítási szándéktól, amellyel a kormányt megvádolták.

Ez az elmúlt napokból ismerős magyarázkodás lehet, a Fidesz minden erejével próbálja eltagadni, hogy a jelenleginél radikálisabb átalakulást terveztek volna, ahogy egyébként azt is minden erővel magyarázzák, hogy a változtatás a Gothár-ügy kezelére adott válasz.

©

Az a sajtótájékoztatón nem derült ki, hogy Karácsony Gergely bezsarolja-e a színházak miatt a kormányt vagy sem, mint ahogy tette az atlétikai vb esetén, azt mindenesetre elmondta,

a parlament a korábbi, számára ismeretlen jogi státuszú előterjesztése, de a minisztériumban köröztetett dokumentum után valóban egy enyhébb verziót fogadtatott el, de ez a törvény sem elfogadható a főváros számára.

Azt ígérte, megtesz mindent annak érdekében, hogy a budapesti kulturális élet ennek ne legyen kárvallottja, kiharcolja, ami jár.

A normatív finanszírozás helyesebb, mint a konkrét megállapodás, utóbbi ugyanis nagyobb politikai kontrollt feltételez. Azzal, hogy a miniszter egyetértéséhez kötötték a támogatást a kiszámíthatatlan finanszírozási modell felé indultak el. A mindenkori kormány befolyása indokolatlanul nagy.

Gulyás Gergely ezt nem tartotta megalapozottnak, szerinte igenis a kiszámítható modell felé mozdultak el. Azt már korábban is elmondta, Kásler Miklós nem vétózhat meg színházigazgatót, itt arról beszélt, "az igazagtó személyében való kompromisszumra" is ki kell térni az állam és a főváros megállapodásában. Itt is elmondta, Máté Gábor nem kezelte korrekten a Gothár-ügyet, hiszen egy évig eltussolt egy szexuális zaklatási ügyet, majd csak akkor lépett, mikor ez nyilvánosságra került.

Aki egy ilyen cselekményt eltussol, nem alkalmas színházvezetőnek.

Azzal egyetért, hogy az Újszínházban felmerült gyanút kivizsgáltatja a főváros, azonban hangsúlyozta, a gyanú nem azonos a bizonyossággal.

Karácsony azt mondta, egyeztetni fog a színházakról a kormánnyal, lehetnek olyanok, amelyek teljes mértékben fővárosi fenntartásúak lesznek (ebben az esetben semmilyen módon nem szól bele az állam semmibe), de lehet, hogy mindről megállapodnak.

Ma erről nem volt szó, mindenesetre ez, illetve más, az önkormányzatokat érintő parlamenti döntések baljós árnyként lebegtek a találkozó felett, Karácsony Gergelyt félelemmel töltötte el, mennyire lehet eredményes így a tárgyalás. Végül is több kérdésben az lett.

Nézzük tételesen a napirendi pontokat:

  • Atlétikai vb - rendben

Gulyás Gergely bejelentette, a kormány támogatja a Fővárosi Közgyűlés feltételeit, év végéig megszületik a kormányrendelet. Az Egészséges Budapest programban több pénz is van, mint a közgyűlés által kért évi 10 milliárd forint. A pénz felhasználásáról a kormány és a főváros közösen dönt, a kerületi igények figyelembevételével. Karácsony kiemelte azt is, ezzel a megállapodással megvalósulhat a zöldterület fejlesztése is.

Ez komoly előrelépés, komoly siker, a budapestiek győzelme

- értékelte Karácsony. A Déli Városkapu fejlesztési programban egyetértés van (ennek keretében épülne a Diákváros, illetve a sportpark), a részletekben van némi vita, de Gulyás szerint az rendezni tudják.

©
  • Centrumkórház - Karácsony új helyszínt dobott be

A kormány zöldmezős beruházásként, Dobogón szeretné megépíteni az új centrumkórházat, ezt viszont nem lehet tömegközlekedéssel elérni, így a főváros más helyszínt szeretne. Karácsony bejelentette, megnézik, hogy a kelenföldi pályaudvarnál lévő fővárosi területek alkalmasak-e a beruházásra. Ezt gyorsan fel kell tárni, hiszen a tervezéssel kapcsolatos közbeszerzést már kiírták. "Nem blokkolnánk az új kórházat, de meg szeretnénk nézni ezt az opciót is." Gulyás "nagyon-nagyon mérsékelten optimista" az újratervezést illetően, hiszen az eredeti helyszínen már a részletes tervezés folyik, a variálás nagyon sokba kerülne. De tartják magukat ahhoz, hogy ahol lehet, megpróbálnak egyetértésben fejleszteni, így elvi szinten nem zárkóznak el. A két hónap múlva esedékes tanácsülésen már megállapodna erről.

A János kórház felújítását az új kórház építése nem befolyásolja - ennek örült Karácsony.

  • Galvani híd - ezt is tovább gyúrják

A hídstop feloldására még várni kell - viccelődött Gulyás Gergely, miután kiderült, a Galvani híd építéséről még nem tudtak megállapodni. Fővárosi szakértők részéről felvetődött, hogy a délebbre tervezett Albertfalvai hidat kellene előbb megépíteni, a kormány viszont kitart a Galvani híd mellett, ugyanis szerintük minden szakmai érv amellett szól. Karácsony is szakmai döntést hozna, a Galvani híd mellett a legfontosabb érv, hogy az egyéb fejlesztésekkel a belváros autóforgalmát csökkentené. Itt nincsenek időnyomás alatt, a döntést elnapolták legalább a következő ülésig.

  • Liget - itt esély nincs a közeledésre

A Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén szavazott a Liget-projekt leállításáról (jogilag ez egy óhaj), majd pár hete a kormányülésen Karácsony Gergely ígéretet kapott arra, a Ligetben semmi nem épül a főváros ellenében. A presszió azonban itt nem ért véget: tegnap jelzésértékkel megjelent a Liget Projekt által rendelt közvélemény-kutatás arról, hogy a budapestiek többsége szeretné az új épületeket, most pedig Gulyás Gergely mondta azt, megkérték Karácsonyt, gondolják át, milyen formában tudnák támogatni a rendkívül nagy kulturális beruházást. "Itt az egyet nem értést rögzítettük" - mondta Gulyás, Karácsony pedig ráerősített: noha jogilag semmilyen eszköze nincs a fővárosnak meggátolni az építkezés folytatását, de Gulyás itt is megígérte, a főváros ellenében nem folytatják a projektet. Ő kitart a nem mellett, azt mondja, az álláspont megváltoztatásához másik városvezetés kell.

Ennek azért meglehet az ára: Gulyás Gergely többször is utalt rá, hogy így nem adnak pénzt a Biodóm befejezésére. Az is a Liget-projekt része, a kormány pedig nem szeretne abba a kellemetlen helyzetbe kerülni, hogy újra kipótolja a költségeket, miközben a Főváros más fejlesztésekre nemet mond. A Biodóm márciusra elkészül, de a belső tér kialakítására a fővárosnak nincs pénze, Karácsony korábban azt mondta, durván 20 milliárd hiányzik.

  • Lánchíd - az Alagút felújítása elmaradhat

A fővárosnak a Lánchíd felújítására sincs elég pénze. Ehhez a kormány 6 milliárd forintot ad, annyi lehet a kompromisszum, hogy ezt akkor is odaadják, ha az Alagutat nem újítják fel a Lánchíddal párhuzamosan. Karácsony szerint az utóbbi a sürgető, elmondása szerint Gulyás nem zárkózott el attól, hogy a kormány adjon plusz pénzt, de nem volt felhatalmazása ilyen ígéretre. Erre is visszatérnek tehát, itt jövő év közepéig kell eldönteni a kérdést.

Annak ellenére, hogy teljes egészében csak az atlétikai vb-ről sikerült megállapodni, a felek elégedettnek tűntek, Gulyás Gergely még meg is köszönte Karácsonynak, hogy ezt a Tarlós István időszakában bevált egyeztetési formát fenntartják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt vannak a középiskolai felvételi feladatsorai és megoldásai

Itt vannak a középiskolai felvételi feladatsorai és megoldásai

Ez már a kampány: Orbán a költségvetési fegyelem látszatára sem ügyel

Ez már a kampány: Orbán a költségvetési fegyelem látszatára sem ügyel

Na, de mit adott a Fidesz a 40-es, diplomás szingliknek? És az elvált anyáknak?

Na, de mit adott a Fidesz a 40-es, diplomás szingliknek? És az elvált anyáknak?