szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Miniszterelnöki Kabinetirodának kétmillió forintot is át kell utalnia a szervezet számára a jó hírnév megsértése miatt.

A Kúria ítélete szerint a Miniszterelnöki Kabinetiroda megsértette a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét egy, a  2017-es „nemzeti konzultáció” kérdőívében szereplő állítással, amiért kétmillió forintos sérelemdíjat kell fizetnie és 30 napon át bocsánatot kell kérnie a kormany.hu oldalon és az MTI-ben, írta a szervezet közleményében.

A Kúria ezzel fenntartotta korábbi ítéletét, a mostani döntést pedig írásba is foglalta, a „propagandaminisztériumnak” pedig az átvétel után azonnal végre kell hajtania a jogerős ítéletet.

A Miniszterelnöki Kabinetirodának 10 napja van arra, hogy átvegye a dokumentumot. A Helsinki Bizottság közleménye szerint ez akár már idén lejárhatna, de december 24. és 2020. január 1. között ítélkezési szünet van, így legkésőbb január 10-ig kell végrahajtani az ítéletet.

A bocsánatkérésnek 30 napon át kell szerepelnie a kormany.hu oldalon, a Helsinki Bizottság emlékeztetett, hogy minderre Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a november 21-iki kormányinfón szóban is megígérte.

A Kúria ítéletét itt találja.

A Magyar Helsinki Bizottság 2017. október 1-jén perelte be a Miniszterelnöki Kabinetirodát, amely a bevándorlásról szóló nemzeti konzultációt lebonyolította. A konzultációs levél egyik kérdésében ugyanis az szerepelt, hogy a szervezet védi a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat és ezzel pártolja a törvénytelenségeket. Az ügyben 2018 májusában született jogerős ítélet, amit a kormány megtámadott, és felülvizsgálati eljárást kezdeményezett a Kúrián. A per szerdán dőlt el végleg a Magyar Helsinki Bizottság javára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Foci-Eb: hétvégéig nyilatkozhat három város, hány nézőt enged be a meccseire

Foci-Eb: hétvégéig nyilatkozhat három város, hány nézőt enged be a meccseire

Az Európai Bizottság 600 millióra emelte a megrendelt Pfizer-vakcina mennyiségét

Az Európai Bizottság 600 millióra emelte a megrendelt Pfizer-vakcina mennyiségét

Ez történt: A Pfizer első embere elmondta, hogy egy harmadik oltásra is szükség lehet

Ez történt: A Pfizer első embere elmondta, hogy egy harmadik oltásra is szükség lehet