szerző:
Tetszett a cikk?

Bencsik András vádlott lett becsületsértés miatt, mivel a másodfokon eljáró bíróság úgy döntött, mégis folytatni kell a Nagy Blanka által kezdeményezett, egyszer már megszüntetett eljárást - tudta meg a hvg.hu. A trágár beszéde miatt ismert diáklányra támadó NER-megmondók közül így Bencsik esetében is a bíróság dönti el: belefér-e az a (vissza)trágárkodás, hogy „szívélyes üdvözlettel” gyakorlatilag leribancozta az akkor 18 éves lányt. A kormányoldali sajtó másik állandó szereplője, Bayer Zsolt ellen szintén becsületsértés miatt folytatódik hamarosan az eljárás, csak ellene Nagy "proli, kretén, barom állat"-nak minősítése miatt.

„Kedves Blanka! Ami beszéde utolsó mondatait illeti, engedje meg, hogy közöljem, aki úgy beszél, mint egy útszéli ribanc, az ne csodálkozzon azon, ha mások úgy beszélnek vele, mint egy útszéli ribanccal. Szívélyes üdvözlettel, Bencsik András”

- így minősítette Facebookon közzétett „nyílt levelében” a kormányoldali médiaszereplő tavaly januárban a kecskeméti tüntetésen elmondott beszédével hirtelen ismertté vált diáklányt. A 444.hu megírta, hogy ezt a Facebook közösségi alapelveire hivatkozva letiltotta, amit Bencsik lapja, a Demokrata természetesen úgy tálalt, hogy lesújtottak a közösségi oldal cenzorai.

A bejegyzés miatt Nagy Blanka magánváddal élt, azonban a Budaörsi Járásbíróság októberben megszüntette a szinte éppen csak elindult eljárást, mondván, Bencsik cselekménye nem bűncselekmény.

Ezt a döntést helyezte hatályon kívül a diáklány fellebbezésére a Budapest Környéki Törvényszék, amely szerint jogszabálysértő volt az eljárás megszüntetése – derült ki a december végén hozott végzésből, amiről Nagy jogi képviselője számolt be. Ezért az elsőfokú bíróságot a becsületsértés miatt indult büntetőügy folytatására utasították. Bencsik András eljárásjogi pozíciója vádlott – szögezték le –, a folytatásról döntő végzés ellen fellebbezésnek helye nincs.

Közszereplő-e és tűrnie kell-e a ribancos hasonlatot

Így biztosan bíróságon dől el, vajon Bencsik szavai a közszereplőnél „még belefér, ezért tűrni kell” kategóriába tartoznak-e, és egyáltalán közszereplőnek számított-e a diáklány 2018-ban, amikor az Áder Jánost káromkodva minősítő beszédét mondta.

Elsőfokon ugyanis arra hivatkozva állították meg az eljárást, hogy a bíróság szerint a diáklány - saját döntése alapján - nagy nyilvánosság előtt kifejezte politikai nézeteit, ezzel „kivételes közszereplővé vált”, így nagyobb a tűrési kötelezettsége az általa kinyilvánított politikai vagy közéleti vélemény kritikáival szemben.

Nagy Blanka viszont kitart amellett, hogy a kormányhű főszerkesztő bejegyzésének célja kizárólag az ő megalázása, sértő lejáratása volt, így erre nem vonatkozik a véleményszabadság adta védelem.

Kell a bizonyítás, nem lehet csak úgy stoppolni az ügyet

A törvényszék mindenesetre azzal érvelt, hogy a becsületsértés kérdését, ahogy Nagy közszereplői minőségét sem lehet bizonyítási eljárás lefolytatása nélkül eldönteni, ezért utasította az elsőfokú bíróságot a folytatásra.

Bencsik András megmond
©

„Megismétlődött ugyanaz, mint Bayer Zsolt esetében: láthatóan nem akarták érdemben lefolytatni a magánvádas ügyet, de fellebbeztünk, és utána a másodfok helyre tette a Budaörsi Járásbíróságot” – mondta a döntésről Litresits András, a diáklány ügyvédje (Litresits egyéni ügyvédi tevékenysége mellett egyben az MSZP delegáltja a Nemzeti Választási Bizottságban).

Ahogy megírtuk, február elején folytatódik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a Bayer Zsolt ellen szintén becsületsértés vétsége miatt zajló büntetőper, amit szintén Nagy kezdeményezett. A Sajtóklub/Békemenet/kormányszócső média másik állandó szereplője ugyanis szintén nem hagyta szó nélkül a diáklány szereplését, akit a tőle megszokott stílussal „kretén, barom állat”-nak és „nyomorult, rohadt, kis proli”-nak nevezett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!