szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A bíróság előtt kell(ene) bocsánatot kérnie pénteken Bayer Zsoltnak Nagy Blankától, amiért többek közt „kretén, barom állat”-nak és „nyomorult, rohadt, kis proli”-nak nevezte az ellenzéki tüntetéseken ismertté vált diáklányt. De még ha tőle meglepő módon mea culpázna is a lovagkereszttel kitüntetett kormányoldali publicista, Nagy Blanka döntheti el, elfogadja-e a bocsánatkérést. Ha a békítés sikertelen, folytatódik a becsületsértés miatti eljárás.

Babonások számára nem túl ideális időpontban, péntek 13-án, 13 órakor lesz az első felvonása annak a bírósági eljárásnak, amit Nagy Blanka kezdeményezett Bayer Zsolttal szemben becsületsértés miatt – tudtuk meg a diáklány ügyvédjétől, Litresits Andrástól.

Nagy Blanka amiatt élt magánváddal a kormányoldali publicistával szemben, mert még januárban, az azóta beolvasztott Echo Tv-ben Bayer a tőle megszokott stílusérzékkel többek közt „szerencsétlen, nyomorult, rohadt, kis proli”-nak nevezte. Az akkor még gimnazista lány amiatt lett ismert – és került a NER-média kereszttüzébe –, hogy egy tüntetésen trágár szavakat használva beszélt Áder Jánosról.

Az eljárás első lépéseként pénteken egy nem nyilvános, békítő tárgyalást tartanak a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, ahol Bayer Zsoltnak megadják a lehetőséget, hogy bocsánatot kérjen a becsületében megsértett Nagy Blankától.

Litresits ugyanakkor nem tartja valószínűnek, hogy ez megtörténik, ha pedig mégis, szerinte akkor is kevés lenne. „A tévében, ország-világ előtt tette ezeket a kijelentéseket, ha egy zárt tárgyalóteremben azt is mondaná, hogy bocsánat, hol fedi a kettő egymást?” – tette fel a kérdést az ügyvéd. Megint más helyzet lenne szerinte, ha Bayer ugyanúgy a széles nyilvánosság előtt kérne elnézést, abban az esetben ügyfele „talán fontolóra venné, hogy megbocsásson és ejtse a magánvádat”. Litresits – aki az MSZP delegáltja a Nemzeti Választási Bizottságban – azt követően lett a lány ügyvédje, hogy az MSZP jogi segítséget ajánlott fel neki, Nagy Blanka azóta a Momentum jelöltjeként indul az önkormányzati választáson Kiskunfélegyházán.

Az eljárás szabályai szerint, ha megtörténik a bocsánatkérés, és annak elfogadásával a békítés, akkor a magánvádas büntetőügy itt véget is érne – de kiderül pénteken, hogy Bayer egyáltalán megjelenik-e a bíróság előtt, és hajlandó-e megbánást mutatni.

Korábban hasonlóan ordináré megjegyzései miatt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is beperelte Bayert, de hiába nyert ellene, a publicista nem volt túl együttműködő az ítélet végrehajtásában, sőt még a nem a javára döntő bíróságot is kiosztotta.

Bayer Zsolt az Echo tévében
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gergely Zsófia Itthon

Döntetlen: a Nagy Blankát mocskoló kormánylap mellé állt a bíróság

Eddig sorra nyerte a pereket Nagy Blanka az őt lejáratni próbáló kormánylapok ellen, de az ítélőtábla ezúttal felemás ítéletet hozott: rábólintottak a Ripost.hu fellebbezésére. A pernyertesség szempontjából így döntetlenre végződött ez a jogi csata, amit a diáklány ügyvédje több mint furcsának tart. Viszont ez nem változtat azon, hogy elindítják a pereket sérelemdíjért mindegyik, a karaktergyilkosságban részt vevő lap ellen.