szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kormánypárt aktivistái egy listával a kezükben kopogtattak, kategorizálták a választói preferenciákat.

Vizsgálatot indított a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) a Kubatov-listaként elhíresült fideszes adatbázis miatt – ez derült ki abból a levélből, amit a független országgyűlési képviselő, Hadházy Ákos juttatott el az Indexhez.

Péterfalvi Attilánál, a NAIH vezetőjénél többen is bejelentést tettek azt követően, hogy az októberi önkormányzati választás előtt két településen, Kaposváron és Érden is lefotóztak egy papírt, amelyen a vádak szerint a Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgató nevével összekapcsolva ismertté váló lista áll.

Arról a 24.hu írt korábban, hogy Érden és Kaposváron kormánypárti aktivisták kopogtattak a választóknál, a feladat pedig az volt, hogy betűkkel kategorizálják a választók szavazáshoz és Fideszhez való hozzáállását. A lap szerint a kódok a következők voltak, ezt le is fotózták:

  • T (támogat),
  • E (elutasít),
  • B (bizonytalan),
  • N (nincs otthon),
  • R (rossz cím),
  • G (egyéb),
  • M (mozgássérült),
  • H (elhunyt),
  • K (elköltözött).

Minden jel szerint ezt használta a Fidesz a mozgósítási kampányra.

Hadházy az infotörvényre hivatkozva azt kifogásolta, hogy a fenti adatkezelésnek nincs egyértelműen, nyilvánosan meghatározott célja. A törvénybe ütközik szerinte, hogy azok a választópolgárok, akik neve mellett az „E (elutasít), a B (bizonytalan), vagy N (nincs otthon)” kódot jelölték, nem járultak hozzá személyes adataik kezeléséhez.

A beérkezett bejelentések után a NAIH hivatalból eljárást indított a Fidesz adatkezelésének vizsgálatára – áll Péterfalvi Hadházynak címzett levelében.

Az Index megjegyzi, a lista ügye nem először kerül elő a NAIH-nál, folyamatosan vita, hogy az adatbázis legális-e, vagy sem. Hét éve például Péterfalvi úgy döntött, nem vizsgálódik, mert ez már egy lezárt ügy.

(Kép: illusztráció / egy korábbi feltételezett felvétel a Kubatov-listákról)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lemondott Szájer József

Lemondott Szájer József

Koronavírus elleni antitestet mutattak ki egy egészséges újszülött szervezetében

Koronavírus elleni antitestet mutattak ki egy egészséges újszülött szervezetében

Demeter Szilárd már az Origo-cikk előtt nácizott egyet

Demeter Szilárd már az Origo-cikk előtt nácizott egyet