szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az unió soros elnökségét betöltő horvátok az év első felében befejeznék a folyamatot.

Januárban minden érdekelt féllel egyeztetnek arról, hogyan folytassák a magyar és lengyel jogállamiság védelmében indított hetes cikk szerinti eljárást – közölte Horvátország EU-hoz akkreditált nagykövete az EUrológus kérdésére. Horvátország január elsejétől tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.

Irena Andrassy arról beszélt, törekedni fognak arra, hogy a folyamatot 2020 első félévének végéig lezárják.

Azt is hozzátette, hogy a hetes cikk hatékonyságával kapcsolatban komoly aggályok vetődtek fel, így olyan reformról és új eszközökről is beszélni kell majd, amelyek megakadályozzák, hogy más országokban is kialakulhasson hasonló helyzet.

A magyar jogállamiság védelmében indított, hetes cikk szerinti eljárás második meghallgatását december 10-én tartották, amelyen a tagállamok uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek tanácsában a magyar igazságügyi miniszter válaszolt a kérdésekre. Varga Judit az igazságszolgáltatás függetlensége, valamint a média és a tudományos élet szabadsága témakörében kapott kérdéseket.

Ez volt az az esemény, amelyről Kovács Zsoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Twitteren percről percre „tudósított”, s a tanácsot „Soros György zenekarának” nevezte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Itthon

Kovács Zoltán ámokfutásának az országra nézve kínos következményei is lehetnek

A magyar kormány kommunikációs államtitkára Twitter-közvetítésével megsértette a Tanács eljárási szabályzatát, a történtekről Ursula von der Leyent is értesíteni fogják. Kovácsot a civil szervezetek háttéranyaga boríthatta ki, amelyet az uniós miniszterek is tanulmányoztak, miközben a Magyarországgal szemben indított eljárásról folyt meghallgatás. Kormányzati források állítják, az egész a magyar szóvivő magánakciója volt, de ezt azért nem árt fenntartásokkal kezelni.