szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a településen egy „etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül”.

Nyugalomra int és felelős hozzáállást vár az érdekeltektől Gyöngyöspata Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata (RNÖ). A testület azután adott ki közleményt, hogy Orbán Viktor évnyitó nemzetközi sajtótájékoztatóján szóba került a településen évekig elkülönítve oktatott roma fiatalok ügye.

Az érintetteknek szeptemberben a Debreceni Ítélőtábla összesen 99 millió forintot ítélt meg – a pénzt január 17-ig kell kifizetni –, tekintettel arra, hogy a Nekcsei Demeter Általános Iskola két jogcímen is megsértette a gyerekek személyiségi jogait. Január elején Horváth László, a térség fideszes parlamenti képviselője „a Soros-hálózat pénzszerző akciójának” nevezte az ügyet.

Erről kérdezték csütörtökön a miniszterelnököt, így értékelte a bíróság döntését:

Etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül.”

Az RNÖ a kormányfő szavaira reagálva emlékeztetett: a roma gyerekek fizikailag elkülönített oktatását másfél évtizede szeretnék a gyöngyöspatai romák megszüntetni. „Mindenféle hivatalokhoz fordultak, sikertelenül. Ezek után a független magyar bíróságot kérték, hogy szolgáltasson igazságot. Ez egy megalázóan sokáig tartó eljárás végén meg is történt: kimondásra került, hogy törvénybe ütköző módon szegregálták a roma gyerekeket a helyi iskolában.”

A roma önkormányzat jelezte, hogy az iskola azután sem változtatott a gyakorlatán, hogy az elmarasztaló ítélet megszületett, ezért az oktatási szegregáció ellen küzdő szervezet, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány vállalta, hogy kártérítési pert indít, hogy a gyermekeknek az elkülönített, szándékosan nem megfelelő színvonalú oktatás miatt elszenvedett hátrányukat és kárukat az ezért felelős fenntartók térítsék meg.

„Első- és másodfokon is, immár jogerős döntés mondja ki, hogy iskolaévenként 300-500 ezer forint kártérítés jár az elkülönített oktatás elszenvedőinek. Az életben való érvényesülés az iskolapadban kezdődik, ezt a lehetőséget vették el ezektől a gyerekektől, és ez az az okozott kár, amiért a bíróság szerint kártérítés jár. Mi elfogadjuk és tiszteletben tartjuk a független bíróságok döntéseit, és bízunk benne, hogy az eddigi, évtizeden át tartó jogszerűtlen magatartás után végre jogkövetően állnak a felelősök is a gyöngyöspatai romákhoz. Nem kérünk se többet, se kevesebbet.

Azt viszont mindenkitől elvárjuk, hogy az eddigi folyamatos jogsértések után úgy tudjuk lezárni a kártérítés kifizetésével a múltat, hogy újabb jogsértés, újabb megaláztatás már ne érje a patai romákat.”

Az önkormányzat szerint az elmúlt időszakban Gyöngyöspatán „érdemi párbeszéd és együttműködés indult meg a város többségi és roma lakói között, az új vezetés pedig gyökeresen más felfogásban irányítja az iskolát. Együtt képzeljük el a jövőnket ebben a csodálatos városban.

Ne feledjük, hogy mi, pataiak január 18-án, és azután is Gyöngyöspatán fogunk reggel felkelni, és akkor is egymás szemébe kell majd néznünk.”

Orbán szavaira korábban a Társaság a Szabadságjogokért is reagált:

A jogvédők szerint elfogadhatatlan és felháborító Orbán kijelentése Gyöngyöspatáról

A TASZ álláspontja szerint a magyar miniszterelnök a gyöngyöspatai gyerekeknek megítélt kártérítésről elmondott mondatai csak tovább fokozzák a romákkal szembeni előítéleteket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!