szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A TASZ álláspontja szerint a magyar miniszterelnök a gyöngyöspatai gyerekeknek megítélt kártérítésről elmondott mondatai csak tovább fokozzák a romákkal szembeni előítéleteket.

„Etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül

 – így értékelte Orbán Viktor, hogy a Debreceni Ítélőtábla határozata szerint kárpótolni kell azokat a roma gyerekeket, akiket a gyöngyöspatai iskolai elkülönített és rosszabb minőségű oktatást biztosított számukra.

A Társaság a Szabadságjogokért csütörtöki közleményében elfogadhatatlannak és felháborítónak nevezte, hogy a miniszterelnök munka nélkül kapott pénzzé degradálja a kártérítést. A TASZ emlékeztetett, hogy a pénz azoknak a gyöngyöspatai gyerekeknek jár, akiket az önkormányzat, később a magyar állam által fenntartott iskola jogellenesen, szegregáltan oktatott.

„Egy olyan súlyos jogsértésért ítéltek meg nekik kártérítést az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány által indított perben, ami egyébként Magyarországon máshol is elterjedt, kirekesztő gyakorlat, és ami megfosztja a roma gyerekeket az azonos színvonalú oktatástól.

Emiatt Magyarországgal szemben az EU kötelezettségszegési eljárást is folytat.

Orbán Viktor mondatai a roma gyerekek családjait ingyenélőként bélyegzik meg, ezzel tovább fokozva a romákkal szembeni sértő előítéleteket, ami elfogadhatatlan az ország miniszterelnökétől.” - írták.

A magyar miniszterelnök a csütörtöki Kormányinfón fejtette ki a véleményét a megítélt kártérítésről. Orbán elmondta még, hogy ez az ügy sérti az emberek igazságérzetét, és szerinte „az így gondolkodóknak igazuk van”. A magyar miniszterelnök szerint nincs kibeszélve, mi is a szegregáció pontosan, úgy gondolja, az egész kérdés a pártpolitikai viták mocsarába süllyedt. Orbán szerint ha az oktatásra való befogadóképessége alapján különítik el a roma gyerekeket, az nem szegregáció, hanem felzárkóztatás.

A szeptember 18-án született másodfokú ítélet 500 ezer forint kártérítést állapított meg a gyerekeknek 2004-től 2012-ig évenként (2004-es az egyenlő bánásmódról szóló törvény). 2012-től pedig már csak a fizikai elkülönítés volt, így onnantól 2017-ig évente 300 ezer forint jár a diákoknak.

A térség fideszes országgyűlési képviselője, Horváth László korábban azt írta, hogy az ügy „a Soros-hálózat pénzszerző akciója”, ez pedig szerinte nem jelenthet mást, mint hogy a szegregált roma nebulók Soros György emberei.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Elrontotta az ítélethirdetést a Kúria a gyöngyöspatai perben

Rosszul hirdette ki szóban a bíró a Kúria döntését a gyöngyöspatai romák hátrányos megkülönböztetéséről, tehát valójában csak részben adtak igazat a pert elindító Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezetnek. Igaz, a lényeg alig változott.