szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Előrehozott választás jöhet.

Érdekes helyzet állt elő Törökbálinton a tavaly őszi önkormányzati választások után. Polgármesterré a fideszes Elek Sándort választották, de a testületben az ellenzék van többségben – írja cikkében a 444. Négy civil, egy momentumos, egy LMP-s és egy szocialista képviselő ül szemben öt Fidesz-KDNP-s politikussal, tehát papíron 7-5-ös többségben az ellenzék. De csak papíron.

Törökbálinton ugyanis az MSZP helyi elnöke, Szentmiklósi-Tóth Tamás a választást követően több alkalommal is a Fidesszel szavazott együtt, például rögtön az első ülésen a fideszes polgármestert támogatta szavazataival. Így 6-6 a képviselői matek a 12 fős testületben, patthelyzet van.

A helyi szocialisták és a Fidesz együttműködése nem előzmény nélküli, a kampányban is volt rá példa, akkor az ellenzéki összefogás szét is szakadt helyben, az MSZP (a Szolidaritással és a Liberálisokkal) nem fogott össze a helyi civilek, a Momentum, az LMP, a DK és a Jobbik alkotta közösséggel.

Szentmiklósi-Tóth Tamás a testületben azt sem támogatta, amikor az ellenzék azt szerette volna elérni, hogy a város működjön átláthatóbban, tehát a települést érintő összes szerződés, a vagyonnyilatkozatok, a pályázatok, amiken Törökbálint elindul és közérdekű adatigénylések legyenek nyilvánosak. Azonban azt megszavazta, amikor arról kellett dönteni, hogy Elek Sándor fideszes polgármester havi bruttó illetménye háromszorosának megfelelő összegű jutalmat kapjon.

A 444-nek erről úgy nyilatkozott, hogy a polgármesterek ezt a jutalmat általában meg szokták kapni minden évben, Elek „inkább megérdemli, mint azok a képviselők, akik most felveszik a fizetésüket, és nem csinálnak semmit.”

Szentmiklósi-Tóth a fideszesekkel közösen leszavazta azt az ellenzéki előterjesztést is, hogy az önkormányzat által közpénzből finanszírozott lap igyekezzen hitelesen, kiegyensúlyozottabban tájékoztatni, és azt is, hogy a költségvetés egy kis hányadában, a közösséget bevonva vezessék be a részvételi költségvetést.

Szőke Péter, az ellenzék korábbi közös civil polgármesterjelöltje szerint még az előrehozott választás is benne van a levegőben. Ugyanis a kiegyenlített erőviszonyok miatt a testület nem tudott sem bizottságokat felállítani, sem alpolgármestert választani és esélyes, hogy a költségvetést sem fogják tudni megszavazni. A törökbálinti városvezetés gyakorlatilag lebénult.

Frissítés, 10:29

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke az eset után kezdeményezte Szentmiklósi-Tóth Tamás törökbálinti MSZP-s önkormányzati képviselő párttagságának felfüggesztését és az MSZP-ből történő kizárását.

(Kép: Szentmiklósi-Tóth Tamás / Facebook)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!