szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A XII. kerület fideszes polgármestere a városmajori tömeggyilkosságok helyszínén beszélt, szót ejtett a nyilasok közé állt nagyapjáról, Pokorni Józsefről is.

Rab László pár héttel ezelőtt cikket jelentett meg a Mozgó Világban, aminek summázata az volt, hogy Pokorni József – bár a háború alatt meghalt, így nem ítélhették el – a nyilas múltú háborús bűnösök közé sorolható, ezért nem méltó arra, hogy a XII. kerületi Turul emlékművön szerepeljen a neve. Pokorni Zoltán polgármester akkor úgy fogalmazott, osztja ezt a véleményt. Hozzátette, soha nem kérte, hogy az emlékműre kerüljön a nagyapja neve.

Később beszámoltunk arról is, Pokorni leveteti nyilas nagyapja nevét az áldozati emlékműről, ahol a budai kerület II. világháborús áldozatainak névsora olvasható. A XII. kerület polgármestere hétfőn a a városmajori tömeggyilkosságok helyszínén mondott beszédet.

A nyilasok hetvenöt évvel ezelőtt 328 ártatlan, védtelen embert mészároltak le a fővárosi kerületben, a megemlékezést a Maros utcai rendelőintézetben, ahol annak idején 84 embert gyilkoltak meg, az eseményről, ahol Pokorni is felszólalt, a Mazsihisz honlapja tudósít. A polgármester papír nélkül mondott megrendítő beszédet.

A nagyapám 1944 decemberében elhagyta a családját, a nyilasokhoz csapódott, és ebben a három városmajori tömeggyilkosságban meghatározó, aktív szerepet vitt.

Pokorni József 1907-ben Érsekújváron született, a polgármester nem ismerte nagyapját, aki1945 januárjában gerinclövést kapott, két napra rá meghalt. A megemlékezésen Pokorni Zoltán úgy fogalmazott: „nem ez az a hely, ahol gondolkodnom kell, hogyan válik valaki gyilkossá, és nem dolgom mentegetni a nagyapámat, vagy mentséget keresni. Inkább azt gondolom a holokauszt magyarországi történetével kapcsolatban, hogy a német megszállás nem mentség, maximum magyarázkodás. Magyarok voltak az áldozatok, és a gyilkosok túlnyomó része szintén magyar volt.”

Hozzátette:

az áldozatoknak ne csupán a zsidó voltukat lássuk, hanem teljes valójukat. És a gyilkosokban se csak a gyilkost lássuk, hanem azt, hogy hogyan válik valaki azzá. Amiért én itt vagyok, az az, hogy kimondjam: egyek vagyunk a fájdalomban.

A tudósítás szerint ennél a pontnál a polgármesternek elcsuklott a hangja, beszédét sokáig nem tudta folytatni.

Kácsor Zsolt teljes tudósítását IDE kattintva érik el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!