szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lengyelország mögénk esett vissza a demokráciaindexek listáján, Ghánával holtversenyben állunk a világ 55. helyén.

167 ország közül az 55. helyen áll Ghánával holtversenyben Magyarország az Economist Intelligence Unit demokráciaindexeinek listáján. Ezzel a „hibás demokrácia” besorolásba kerültünk, és még rosszabb a helyzetünk, ha azt nézzük, hogyan állunk európai szinten: az EU 28 tagállama közül csak a 25. helyen állunk, Lengyelországot, Horvátországot és Romániát előzzük meg.

A lista összeállításakor öt szempont alapján vizsgálták az országokat. Mindegyikben 0 és 10 pont között osztályozták a demokrácia elemeit, ez alapján így áll Magyarország:

  • választási rendszer és többpártiság: 8,75 pont
  • a kormányzat működése: 6,07
  • politikai részvétel: 5,0
  • politikai kultúra: 6,25
  • civil szabadságjogok: 7,06

A magyar demokráciaindex 6,63-as átlagú értékelése azt jelenti, hogy századra pontosan ugyanannyi pontot kapott a demokráciánk, mint 2018-ban. Az elmúlt tizenhárom évben azonban gyakorlatilag folyamatos a csökkenés, egész mostanáig egyetlen év, 2011 volt, amikor legalább nem esett, csak stagnált a mutató – a második a mostani ilyen alkalom.

Az elemzés egyik legfontosabb megállapítása az, hogy a magyar és a lengyel helyzet miatt Közép-Európa átlaga már rosszabb, mint a Baltikumé. A magyar–lengyel páros és Csehország, Szlovákia, valamint Szlovénia között egyre látványosabb a különbség.

A lista élén Norvégia, Izland és Svédország áll. A számok alapján úgy tűnik, a világ Európától tanulhat demokráciát: a 22 „teljes demokrácia” besorolású állam közül 12 EU-tag, a környékünkről Ausztria került be a legjobbak közé. A nem európai országok közül Új-Zéland, Kanada és Ausztrália kapta a legjobb értékelést.

Meglepetés, hogy az Egyesült Államok is csak hibás demokrácia besorolást kapott, ott a kormányzás hatékonysága és a politikai kultúra húzta le az átlagot.

Ami pedig a lista végét illeti: a világ három legkevésbé demokratikus állama a Közép-Afrikai Köztársaság, az elég cinikus névválasztású Kongói Demokratikus Köztársaság, valamint Észak-Korea.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elhunyt 206 koronavírus-fertőzött, a beoltottak száma 2,83 millió

Elhunyt 206 koronavírus-fertőzött, a beoltottak száma 2,83 millió

Legyőzhetjük a vírust, de utána hosszú romeltakarítás jön

Legyőzhetjük a vírust, de utána hosszú romeltakarítás jön

Nem vártak a kormányra, önálló járványügyi intézkedéseket hoztak a hajléktalanellátásban

Nem vártak a kormányra, önálló járványügyi intézkedéseket hoztak a hajléktalanellátásban