szerző:
Szlavkovits Rita
Tetszett a cikk?

Magához rendelte a megvádolt békési képviselő támogatóit, készül az egyeztetésre Orbán Viktorral. Húzása többeknél kiverte a biztosítékot.

"Tabuk nélkül" - ezzel a megjegyzéssel posztolt fotókat Simonka György kedden későn este, miután összehívta a békési Mezőkovácsházára az őt támogató fideszeseket. Úgy tudjuk, hogy itt az volt a célja a politikusnak, hogy a hétfőn, egy közpénzből működtetett orosházi portálon megjelent interjúhoz hasonlóan kampányoljon maga mellett és meggyőzze a jelenlévőket az ártatlanságáról. A helyi polgármestereknek egy listával is kellett készülniük, amelyben a bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással megvádolt politikus érdemeit sorolják. Állítólag Simonka György ezzel a paksamétával vonulna a jövő héten Orbán Viktorhoz, akit nyilván arról győzködne, hogy nélkülözhetetlen Dél-Békésben.

Orbán Viktor múlt héten kezdett egyeztetni a választókerületi elnökökkel - erről részletesen itt írtunk -, többeknél, köztük Simonka Györgynél is rezeg a léc. A büntetőüggyel terhelt képviselőtől nem könnyű szabadulni, a parlamenti kétharmad miatt szükség van minden fideszes képviselőre, ráadásul forrásaink szerint Dél-Békésben sem látni, ki léphetne Simonka helyére, ha visszahívnák őt a választókerületi elnöki posztról.

A négy békési kerületi elnök közül már hárman leültek Orbánnal, ők gyorsan nyilvánvalóvá is tették a választóik előtt, hogy maradnak. A hvg.hu megkereste egyiküket, Herczeg Tamást, aki azt mondta, Simonkáról nem esett szó az ő találkozóján, de nem tartja kizártnak, hogy 2022 előtt mennie kell a képviselőnek. Azt is elismerte, hogy a megvádolt képviselő kerületéből rendre eljutnak hozzá elégedetlen hangok, sokan szeretnék Simonka Györgyöt a Fideszen kívül látni.

Simonka György a jövő hétre kaphatott időpontot, ezért is foghatott teljes pályás letámadásba. Ennek része lehetett a magát mentegető interjú az orosházi önkormányzat közpénzből működtetett hírportálján, illetve a mezőkovácsházi gyűlés is, ahová első körben csak a polgármestereket hívta, később viszont kiterjesztette a párttagságra is.

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy pontosan mi történt a mezőkovácsházi találkozón - ahol a képek alapján több tucatnyian lehettek -, de a Simonka uralom ellen lázadó fideszesek már azt is vizionálják, hogy nemcsak az Orbán Viktorral való egyeztetéshez akarhatott támogatói hátországot biztosítani a képviselő, hanem a bíróságon illetve a hétfői szürreális interjúban belengetett legalább száz tanú toborzása is folyhatott.

Az biztos, hogy a békési négyes választókörzetben érik a szakadás a kormánypártiak között Simonka György, és az ő súlyos büntetőügye miatt. Az Orbán Viktor böllérének nevezett Takács Ferenc - akit egyébként Simonka György kitolt a Fideszből - , most egy Fideszt támogató, de attól különálló politikai mozgalmat szervez Békésben, jelezve, hogy van egy csoport, amely továbbra is a kormányzó párt feltétlen híve, de Simonka nélkül képzeli el a jövőjét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!