szerző:
hvg.hu

Köszönöm a bizalmat! – ezt írta keddi, a miniszterelnökkel folytatott megbeszélésén készült fotója alá a fideszes Boldog István, akinek neve egy, a választókörzetében történt korrupciógyanús ügyben vetődött fel, legközelebbi munkatársát pedig már őrizetbe is vették emiatt. Bár a kiírás alapján úgy tűnhet, hogy a politikus 2022-es képviselő-jelöltségét nem befolyásolja a büntetőügy, miután beszéltünk vele, kiderült, ez nincs feltétlenül így. A posztok felülvizsgálatának nagyjából a harmadánál tart most Orbán Viktor, és még csak most jönnek a zűrösebb helyek.

Bár hivatalosan nincsen róla információ, a Fidesz pedig nem válaszolt a kérdésünkre, hogy milyen sorrendi logika alapján fogadja Orbán Viktor a hivatalában a Fidesz választókerületi elnökeit, az eddigi látogatások alapján úgy tűnik, a sima (értsd: az országgyűlési és az önkormányzati választáson is jól teljesítő) körzetek vezetőit vette előre és a problémásakét hagyja a végére.

A tíz napja indult "félidős konzultáció" első másfél hetében egy-két kivételtől eltekintve legalábbis csupa, a körzetét magabiztosan hozó fideszes adta egymásnak a kilincset a miniszterelnöknél. Ottjártukról onnan tudni, hogy az érintettek rögtön beszámoltak róla a Facebook-oldalukon: a visszafogottabbak csak a Karmelita kolostorban készült fotót tették ki néhány rövid sor kíséretében, a buzgóbbak viszont már a borítóképüket is lecserélték a friss, miniszterelnökkel közös fényképre.

A beszámolók alapján viszont még náluk sem egyértelmű, hogy a várva várt ítéletet is megkapták-e a Fidesz elnökétől arról, maradhatnak-e választókerületi elnökök, vagyis ők lesznek-e a párt 2022-es képviselőjelöltjei: a félidős beszélgetésen már átesett nagyjából 35 politikusból ugyanis csak kevesen utaltak rá, hogy Orbán Viktor a folytatásra is felhatalmazta őket.

A kiskunhalasi körzet képviselője, Bányai Gábor például a térségi projektek áttekintése mellett arról is írt,

nem mellesleg, megállapodtunk, hogy továbbra is harcos-, és munkatársak maradunk.

Hasonlóan fogalmazott a vásárosnaményi Tilki Attila is, aki állítása szerint arról kötött megállapodást Orbán Viktorral, hogy „nagy munkabírással, alázattal” fogja továbbra is képviselni a választókerületében élőket.

©

Rajtuk kívül csak a Felcsútot is magába foglaló bicskei választókerületet vezető és a miniszterelnökkel közismerten baráti kapcsolatot is ápoló Tessely Zoltán fejezte ki egyértelműen, hogy zöld jelzést kapott a folytatásra, a sárvári Ágh Péter pedig egy lakonikus, egysoros bejegyzésben utalt erre:

Dolgozunk tovább, hajrá Észak-Vas megye!

Bár a többiek rajtuk kívül csak általánosan-talányosan fogalmaztak: például, hogy "a nagyon jó hangulatú konstruktív találkozó reményteljesen vetíti előre a választókerület további dinamikus fejlődését", vagy, hogy "szép eredményeink ellenére sem dőlhetünk hátra természetesen, megújult erővel fogunk tovább dolgozni", a legtöbbek arca azért elárulta, hogy nem rossz hírt kaptak a fotózás előtti percekben.

©

Kedden a beszámolók szerint Jász-Nagykun Szolnok megye képviselői voltak soron, köztük az a Boldog István is, aki 2018-ban szorosan ugyan, de meg tudta őrizni parlamenti mandátumát, tavaly év végén viszont egy durva, pályázati pénzeket érintő korrupciós ügy érintettjeként (az Index szerint mozgatójaként) került elő a neve. Boldog legközelebbi munkatársát decemberben már őrizetbe vették, és a 168 Óra rendőrségi forrásai szerint a képviselő sorsa is meg van pecsételve, a nyomozók "körbekerítették, és csak a kilövési engedélyre várnak".

Boldog ettől függetlenül kedden egy olyan talányos mondattal kommentálta a Karmelita kolostorban készült fotóját, amelyet úgy is lehetett értelmezni, hogy esélyt kaphat(ott) a folytatásra.

Továbbra is azon dolgozom, hogy térségünk tovább haladjon a fejlődés útján! Köszönöm a bizalmat!

– írta a politikus, de amikor felhívtuk, kiderült, hogy nem az újrázás lehetőségét köszönte meg, hanem azt a bizalmat, amit eddig kapott a miniszterelnöktől, és amelyet – mint mondta – 2018-ban 2022-ig szólóan kapott a választóktól.

A kérdésre, hogy megbízása kapcsolatban mit mondott vagy ígért neki a miniszterelnök, Boldog István nem volt hajlandó válaszolni, mondván, "ami a beszélgetésen elhangzott, az nem képezi nyilvánosság tárgyát", és ugyanezt válaszolta arra is, hogy szóba került-e kettejük közt a választókerületében felgöngyölítés alatt álló büntetőügy.

"Hogy ki lesz a választókerületi elnök és ki fog indulni 2022-ben, azt kellő időben kellő bölcsességgel el fogják dönteni, akiknek el kell" – mondta a hvg.hu-nak a képviselő, a képhez írt kísérőmondatot pedig szerinte "mindenki úgy értelmezi, ahogy akarja".

©

Ez utóbbi elvet követhette egyébként Zsigó Róbert is, aki még múlt héten járt a miniszterelnöknél. Ő mindössze annyi írt a találkozóról, hogy "Fontos ügyekről egyeztettünk Miniszterelnök úrral!"

A bejegyzés utáni mosolygós szmájli ugyan a pozitív megerősítésre is engedhet következtetni, azért itt sem ilyen egyértelmű a helyzet: bár a politikus két éve 54 százalékkal nyert a választókerületében (a Bács-Kiskun megyei 6-osban), a körzet székhelyét, Baját viszont jókora botrányok után elbukta tavaly októberben a Fidesz.

Hasonlóan szűkszavúan fogalmazott a már az önkormányzati választás előtt ellenzéki kézre került Szombathely választókerületi elnöke, Hende Csaba is: "Orbán Viktor Miniszterelnök úrral folytattam ma munkamegbeszélést dolgozószobájában" – közölte tömören, és hát, mit mondjunk, a fotón sem csattan ki a vidámságtól az ex-honvédelmi miniszter.

Nagy kérdés, hogy milyen arcot vágnak – és persze zöld vagy piros jelzést kapnak-e majd a miniszterelnöktől – azoknak a körzeteknek a felelősei, ahol az országgyűlési vagy az önkormányzati választáson (esetleg mindkettőn) tragikusan szerepelt a Fidesz.

Ez alapján például több mint tizennégy budapesti kerület és tíz, októberben elveszített megyei jogú város választókerületi vezetőjének lehet aggódnivalója, rajtuk kívül pedig több olyan, kormányzati tisztséget is betöltő politikusnak, akinek a hatékonyság érdekében információnk szerint a jövőben választania kell majd a választókerületi elnöki, illetve miniszteri vagy államtitkári tisztsége között.

Utóbbiak közül egyelőre az Emmi sportért felelős államtitkára, a nyíregyházi Szabó Tünde járt Orbán Viktornál. Ő érdekes módon csak annyit írt a közös képhez, hogy áttekintették Nyíregyháza eredményeit, fejlődését, és egyeztettek a várossal kapcsolatos jövőbeni tervekről.

©

Nem járt még ugyanakkor "félidős konzultáción" a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal (V. kerület), a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely (XII.kerület), Varga Mihály pénzügy- (II. kerület), és Nagy István (Mosonmagyaróvár) agrárminiszter, de Csepel-Soroksár választókerületi elnöke, Németh Szilárd honvédelmi államtitkár, a mezőkövesdi Tállai András pénzügyminisztériumi államtitkár és az Emmi parlamenti államtitkára, a váci székhelyű választókörzetet vezető KDNP-s Rétvári Bence sem.

Bár a Népszava szerdán arról írt, hogy Orbán Viktor már végére is ért a meghallgatásoknak, a Magyar Nemzet tíz napja pedig arról, hogy a Fidesz elnöke két hét alatt lezavarja, vagyis ezen a héten lezárja a beszélgetéseket, az előbbi biztosan nem igaz, utóbbi pedig nem valószínű: a miniszterelnök szerdán ugyanis Indonéziába utazik és még csak a 106 képviselő valamivel több mint harmada – nagyjából negyven képviselő – járt nála. De Győr két választókerületi elnöke, Kara Ákos és Simon Róbert Balázs esetében is azt diktálja a logika, hogy csak a vasárnapi időközi polgármester-választás után, az eredmények ismeretében beszéljen velük a jövőről.

Vezető képünkön Pócs Jánossal látható Orbán Viktor

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Sanders nem kér Moszkvából támogatást

Sanders nem kér Moszkvából támogatást

Kipróbáltuk a Mustang Mach-E-t, a Ford elektromos kirakatautóját

Kipróbáltuk a Mustang Mach-E-t, a Ford elektromos kirakatautóját

Koronavírus: meghalt a harmadik fertőzött Olaszországban

Koronavírus: meghalt a harmadik fertőzött Olaszországban

Akár az utógondozása is veszélybe kerülhet a fóti gyermekotthonról rappelő fiúnak

Akár az utógondozása is veszélybe kerülhet a fóti gyermekotthonról rappelő fiúnak

A koronavírus miatt korábban vége lett a velencei karneválnak

A koronavírus miatt korábban vége lett a velencei karneválnak

Koronavírus: már a 2500-at közelíti a halottak száma

Koronavírus: már a 2500-at közelíti a halottak száma