szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Köszönöm a bizalmat! – ezt írta keddi, a miniszterelnökkel folytatott megbeszélésén készült fotója alá a fideszes Boldog István, akinek neve egy, a választókörzetében történt korrupciógyanús ügyben vetődött fel, legközelebbi munkatársát pedig már őrizetbe is vették emiatt. Bár a kiírás alapján úgy tűnhet, hogy a politikus 2022-es képviselő-jelöltségét nem befolyásolja a büntetőügy, miután beszéltünk vele, kiderült, ez nincs feltétlenül így. A posztok felülvizsgálatának nagyjából a harmadánál tart most Orbán Viktor, és még csak most jönnek a zűrösebb helyek.

Bár hivatalosan nincsen róla információ, a Fidesz pedig nem válaszolt a kérdésünkre, hogy milyen sorrendi logika alapján fogadja Orbán Viktor a hivatalában a Fidesz választókerületi elnökeit, az eddigi látogatások alapján úgy tűnik, a sima (értsd: az országgyűlési és az önkormányzati választáson is jól teljesítő) körzetek vezetőit vette előre és a problémásakét hagyja a végére.

A tíz napja indult "félidős konzultáció" első másfél hetében egy-két kivételtől eltekintve legalábbis csupa, a körzetét magabiztosan hozó fideszes adta egymásnak a kilincset a miniszterelnöknél. Ottjártukról onnan tudni, hogy az érintettek rögtön beszámoltak róla a Facebook-oldalukon: a visszafogottabbak csak a Karmelita kolostorban készült fotót tették ki néhány rövid sor kíséretében, a buzgóbbak viszont már a borítóképüket is lecserélték a friss, miniszterelnökkel közös fényképre.

A beszámolók alapján viszont még náluk sem egyértelmű, hogy a várva várt ítéletet is megkapták-e a Fidesz elnökétől arról, maradhatnak-e választókerületi elnökök, vagyis ők lesznek-e a párt 2022-es képviselőjelöltjei: a félidős beszélgetésen már átesett nagyjából 35 politikusból ugyanis csak kevesen utaltak rá, hogy Orbán Viktor a folytatásra is felhatalmazta őket.

A kiskunhalasi körzet képviselője, Bányai Gábor például a térségi projektek áttekintése mellett arról is írt,

nem mellesleg, megállapodtunk, hogy továbbra is harcos-, és munkatársak maradunk.

Hasonlóan fogalmazott a vásárosnaményi Tilki Attila is, aki állítása szerint arról kötött megállapodást Orbán Viktorral, hogy „nagy munkabírással, alázattal” fogja továbbra is képviselni a választókerületében élőket.

©

Rajtuk kívül csak a Felcsútot is magába foglaló bicskei választókerületet vezető és a miniszterelnökkel közismerten baráti kapcsolatot is ápoló Tessely Zoltán fejezte ki egyértelműen, hogy zöld jelzést kapott a folytatásra, a sárvári Ágh Péter pedig egy lakonikus, egysoros bejegyzésben utalt erre:

Dolgozunk tovább, hajrá Észak-Vas megye!

Bár a többiek rajtuk kívül csak általánosan-talányosan fogalmaztak: például, hogy "a nagyon jó hangulatú konstruktív találkozó reményteljesen vetíti előre a választókerület további dinamikus fejlődését", vagy, hogy "szép eredményeink ellenére sem dőlhetünk hátra természetesen, megújult erővel fogunk tovább dolgozni", a legtöbbek arca azért elárulta, hogy nem rossz hírt kaptak a fotózás előtti percekben.

©

Kedden a beszámolók szerint Jász-Nagykun Szolnok megye képviselői voltak soron, köztük az a Boldog István is, aki 2018-ban szorosan ugyan, de meg tudta őrizni parlamenti mandátumát, tavaly év végén viszont egy durva, pályázati pénzeket érintő korrupciós ügy érintettjeként (az Index szerint mozgatójaként) került elő a neve. Boldog legközelebbi munkatársát decemberben már őrizetbe vették, és a 168 Óra rendőrségi forrásai szerint a képviselő sorsa is meg van pecsételve, a nyomozók "körbekerítették, és csak a kilövési engedélyre várnak".

Boldog ettől függetlenül kedden egy olyan talányos mondattal kommentálta a Karmelita kolostorban készült fotóját, amelyet úgy is lehetett értelmezni, hogy esélyt kaphat(ott) a folytatásra.

Továbbra is azon dolgozom, hogy térségünk tovább haladjon a fejlődés útján! Köszönöm a bizalmat!

– írta a politikus, de amikor felhívtuk, kiderült, hogy nem az újrázás lehetőségét köszönte meg, hanem azt a bizalmat, amit eddig kapott a miniszterelnöktől, és amelyet – mint mondta – 2018-ban 2022-ig szólóan kapott a választóktól.

A kérdésre, hogy megbízása kapcsolatban mit mondott vagy ígért neki a miniszterelnök, Boldog István nem volt hajlandó válaszolni, mondván, "ami a beszélgetésen elhangzott, az nem képezi nyilvánosság tárgyát", és ugyanezt válaszolta arra is, hogy szóba került-e kettejük közt a választókerületében felgöngyölítés alatt álló büntetőügy.

"Hogy ki lesz a választókerületi elnök és ki fog indulni 2022-ben, azt kellő időben kellő bölcsességgel el fogják dönteni, akiknek el kell" – mondta a hvg.hu-nak a képviselő, a képhez írt kísérőmondatot pedig szerinte "mindenki úgy értelmezi, ahogy akarja".

©

Ez utóbbi elvet követhette egyébként Zsigó Róbert is, aki még múlt héten járt a miniszterelnöknél. Ő mindössze annyi írt a találkozóról, hogy "Fontos ügyekről egyeztettünk Miniszterelnök úrral!"

A bejegyzés utáni mosolygós szmájli ugyan a pozitív megerősítésre is engedhet következtetni, azért itt sem ilyen egyértelmű a helyzet: bár a politikus két éve 54 százalékkal nyert a választókerületében (a Bács-Kiskun megyei 6-osban), a körzet székhelyét, Baját viszont jókora botrányok után elbukta tavaly októberben a Fidesz.

Hasonlóan szűkszavúan fogalmazott a már az önkormányzati választás előtt ellenzéki kézre került Szombathely választókerületi elnöke, Hende Csaba is: "Orbán Viktor Miniszterelnök úrral folytattam ma munkamegbeszélést dolgozószobájában" – közölte tömören, és hát, mit mondjunk, a fotón sem csattan ki a vidámságtól az ex-honvédelmi miniszter.

Nagy kérdés, hogy milyen arcot vágnak – és persze zöld vagy piros jelzést kapnak-e majd a miniszterelnöktől – azoknak a körzeteknek a felelősei, ahol az országgyűlési vagy az önkormányzati választáson (esetleg mindkettőn) tragikusan szerepelt a Fidesz.

Ez alapján például több mint tizennégy budapesti kerület és tíz, októberben elveszített megyei jogú város választókerületi vezetőjének lehet aggódnivalója, rajtuk kívül pedig több olyan, kormányzati tisztséget is betöltő politikusnak, akinek a hatékonyság érdekében információnk szerint a jövőben választania kell majd a választókerületi elnöki, illetve miniszteri vagy államtitkári tisztsége között.

Utóbbiak közül egyelőre az Emmi sportért felelős államtitkára, a nyíregyházi Szabó Tünde járt Orbán Viktornál. Ő érdekes módon csak annyit írt a közös képhez, hogy áttekintették Nyíregyháza eredményeit, fejlődését, és egyeztettek a várossal kapcsolatos jövőbeni tervekről.

©

Nem járt még ugyanakkor "félidős konzultáción" a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal (V. kerület), a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely (XII.kerület), Varga Mihály pénzügy- (II. kerület), és Nagy István (Mosonmagyaróvár) agrárminiszter, de Csepel-Soroksár választókerületi elnöke, Németh Szilárd honvédelmi államtitkár, a mezőkövesdi Tállai András pénzügyminisztériumi államtitkár és az Emmi parlamenti államtitkára, a váci székhelyű választókörzetet vezető KDNP-s Rétvári Bence sem.

Bár a Népszava szerdán arról írt, hogy Orbán Viktor már végére is ért a meghallgatásoknak, a Magyar Nemzet tíz napja pedig arról, hogy a Fidesz elnöke két hét alatt lezavarja, vagyis ezen a héten lezárja a beszélgetéseket, az előbbi biztosan nem igaz, utóbbi pedig nem valószínű: a miniszterelnök szerdán ugyanis Indonéziába utazik és még csak a 106 képviselő valamivel több mint harmada – nagyjából negyven képviselő – járt nála. De Győr két választókerületi elnöke, Kara Ákos és Simon Róbert Balázs esetében is azt diktálja a logika, hogy csak a vasárnapi időközi polgármester-választás után, az eredmények ismeretében beszéljen velük a jövőről.

Vezető képünkön Pócs Jánossal látható Orbán Viktor

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Gyilkoltak azonnal” – Kováts Adél a hvg.hu-n ünnepli a költészet napját

„Gyilkoltak azonnal” – Kováts Adél a hvg.hu-n ünnepli a költészet napját

A kormány lakástámogatási programja csak a jómodú keveseknek segít

A kormány lakástámogatási programja csak a jómodú keveseknek segít

Anthony Hopkins éppen festegetett, amikor kiderült, hogy nyert a BAFTA-gálán

Anthony Hopkins éppen festegetett, amikor kiderült, hogy nyert a BAFTA-gálán