szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rogán Antal minisztériumától két hete kértünk hiánypótlást a jogerős ítélet nyomán január elején átadott Századvég-anyagokhoz, mert feltűnt, hogy a 6,8 milliárdos keretszerződés alapján készült dokumentumok java - összesen több mint 350 szakpolitikai tanulmány - hiányzik az átadott adatcsomagból. A Miniszterelnöki Kabinetiroda most válaszolt: szerintük mindent átadtak, amire kötelezte őket az ítélet, a többi tanulmányért perelhetjük egyesével a szakminisztériumokat.

Hamarosan kiderülhet, hogy mire kapott összesen több mint 9 milliárd forintot 2015 és 18 között a Századvég Politikai Iskola Alapítvány és a Századvég Gazdaságkutató konzorciuma – írtuk január közepén, amikor a hvg.hu munkatársa, Joó Hajnalka többévnyi pereskedés után végre átvehette a Miniszterelnöki Kabinetirodától (MK) azokat az előző Orbán-kormány idején készült tanulmányokat, amelyeket a 2015-ben kötött, több mint 6,8 milliárd forintos tanácsadói megbízása és annak kiegészítő szerződései keretében írt a kormánynak a cégcsoport.

De mégsem tudhatjuk meg: bár elsőre technikai hibának gondoltuk, hogy a kabinetirodától átvett 4 DVD-n 2015 novemberét és decemberét leszámítva nem szerepelt egyetlen szakpolitikai tanulmány sem, emiatt az átadott adatok kiegészítésére kértük Rogán Antal minisztériumát, a Miniszterelnöki Kabinetiroda jogi képviselője szerdai válaszában egyértelművé tette:

nem adják ki az általunk hiányolt összesen majdnem 350 szakpolitikai tanulmányt, mert azoknak állítása szerint nem a Miniszterelnöki Kabinetiroda az adatkezelője.

A dokumentumokat így az egyes minisztériumoktól kell kikérni, ami lényegében azt jelenti, hogy - ellentétben a 2016-ban a Miniszterelnökségtől sikeresen kiperelt, és cikksorozatban feldolgozott 2013-14 közötti tanulmányokkal – most minden egyes tárca ellen külön-külön pert kellene indítani, ha rá szeretnénk látni a több milliárdos megbízás teljesítésének minőségére.

©

A kabinetiroda elleni perben a munkatársunkat képviselő Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordult, amiért a minisztérium – mint azt januárban megírtuk – feldolgozhatatlan, vagyis kereshetetlen, másolhatatlan, és a szöveggé alakító programok ellen jelszóval védett formában adta át a dokumentumokat. A TASZ szerint ez a gyakorlat hátráltatja a közérdekű adatok megismerhetőségét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!