szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Majdnem pontosan négy évvel azután, hogy a Miniszterelnökségnek ki kellett adnia összesen hetvenezer oldalnyi, 2013-14-ben készült Századvég-tanulmányt, a hvg.hu munkatársa újabb többévnyi pereskedés eredményeként hozzájuthatott a Miniszterelnöki Kabinetirodától a cégcsoport második megbízása idején született dokumentumokhoz. A 6 milliárd forintos alapszerződést 2015 és 18 között több, további nyolc-kilencszázmillióssal fejelhette meg a kormányközeli think tank. Hamarosan cikksorozatban értékeljük, hogy ezért milyen munkát végeztek.

Több mint három évnyi pereskedés után, a Miniszterelnöki Kabinetiroda ügyvédjétől vehette át csütörtökön a hvg.hu munkatársa, Joó Hajnalka  azt a dokumentumcsomagot, amely magában foglalja a Századvég Politikai Iskola Alapítvány és a Századvég Gazdaságkutató 2015 és 18 között mindazon tanulmányait és elemzéseit, amelyet a 2015-ben kötött, több mint 6 milliárd forintos tanácsadói megbízása keretében készített a kormánynak a cégcsoport. Az átadott négy dvd-n összesen közel 20 gigabyte-nyi adat található. A feldolgozásukat - ahogy négy évvel korábban - ismét azzal igyekszik nehezíteni a pervesztes minisztérium, hogy az eredtileg nagyrészt word programban készült dokumentumokat keresés-, másolás- és nyomtatásvédett pdf. formátumban adta át.

A 2012–14 között készült Századvég-iratokat korábban sikeresen kiperlő újságíró 2016 végén eredetileg a cégcsoporttal keretszerződést kötő akkori Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól (NFM) kérte ki az újabb megbízás alatt készült dokumentumokat, közérdekű adatigénylését és későbbi keresetét azonban a tárca, majd a bíróság is elutasította, arra hivatkozva, hogy az iratok adatkezelője nem az NFM, hanem a szerződés kutatás-koordinátori feladatait ellátó Miniszterelnöki Kabinetiroda.

A hozzá címzett, 2018. júniusi adatigénylésben a Rogán Antal vezette minisztérium az igényelt dokumentumok egy részének kiadását megtagadta, másik részüket - húszezer oldalnyi iratot - pedig csak 233 200 forint költségtérítés ellenében és kizárólag betekintésre lett volna hajlandó átadni munkatársunknak.

©

A Fővárosi Törvényszék tavaly májusi, elsőfokú ítéletében viszont betekintés helyett az összes olyan, általa kutatás-koordinátorként kezelt vagy megrendelt tanulmány, közvélemény-kutatás, prezentáció, adatösszesítő, táblázat és egyéb dokumentum másolatának átadására kötelezte a Kabinetirodát, amelyet a 2015 októbere és 2018 júniusa közötti időszakra szóló szerződés keretében készített a Századvég, emellett a 6 milliárdos keret-megállapodás kiegészítéseként kötött későbbi három tanácsadói szerződés dokumentumainak kiadására is.

A Fővárosi Törvényszék azt is megállapította, hogy a közérdekű adatok kiadásáért az MK alaptalanul igényelt költségtérítést (Rogán Antal minisztériuma összesen 53 munkaórát akart elszámoltatni, 4400 forint/órás munkadíjjal számítva), mert a dokumentumok eleve a rendelkezésére állnak elektronikus adathordozón, vagyis a kiadásuk – lényegében az átmásolásuk – nem jár az MK alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével, amire korábban a minisztérium hivatkozott.

Az első fokú ítéletet a Kabinetiroda megfellebbezte, a Fővárosi Ítélőtábla 2019 szeptemberében azonban helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék döntését. Bár a minisztérium akkor jelezte, hogy felülvizsgálati kérelemmel él majd a jogerős ítélettel szemben, ezt végül nem tette meg, és a jogorvoslati határidő lejártának napján tudatta, hogy kész átadni a kért iratokat.

 

Ez már a második

A négy évre összesen nettó 4,85, bruttó 6,1 milliárdos keretösszegű szerződést – ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk – annak a nagy vihart kavart 3,8 milliárdos tanácsadói megbízásnak a kvázi folytatásaként kötötte 2015 októberében az NFM és a Századvég, amelyet az előző kormányzati ciklusban, 2011 végén nyert el a két cég és a mostani körből kimaradó Strategopolisz. Az eredetileg is komoly összegű alapszerződést 2015 végén 790 millió, 2017-ben 780 millió, 2018 elején pedig további 905 millió forint értékű megbízással egészítette ki az NFM. (Az utóbbi, főként migrációs témájú „kutatásokról” ebben a cikkünkben írtunk részletesen.)

A 2012 és 2014 között 4 milliárd forintból készült, vitatható színvonalú tanulmányokról az első pert követő feldolgozás során kiderült, hogy vajmi kevés kormányzati döntést alapoztak meg.

Hogy az olykor erős kormánykritikát, de figyelmeztetéseket, és szakmailag erősen vitatható felvetéseket, és feldolgozásokat is tartalmazó 2012-14-es dokumentumok után a harmadik Orbán-kormánynak milyen minőségű anyagokat írt a kormányközeli cégcsoport, a frissen megkapott iratok feldolgozása után, cikksorozatban számolunk be a következő hetekben.

Az adatkiadási perben – ahogy a korábbiakban – ismét a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítette munkatársunkat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!