szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hatvani Józsefet milliárdos vállalkozó, Prisztás József megölése miatt ítélték el 15 évre, múlt héten viszont a bíróság első fokon felmentette a korábbi vádak alól.

Exkluzív interjút adott az RTL Klub Fókusz című műsorának a Prisztás-gyilkosság miatt elítélt Hatvani József, akit az elsőfokú bíróság múlt héten mentett fel és helyezett szabadlábra. Ha a jogerős ítéletben is ugyanezt mondja ki a bíróság, az azt jelenti, hogy Hatvani 8 évet ült ártatlanul. A börtönben töltött idő minden napja megpróbáltatás volt számára, az volt az álma, hogy egyszer kimondják ártatlanságát.

A műsorban elmesélte, hogyan fogták el 2012-ben: éppen a rokonokhoz készült, mikor meghallotta, hogy az utcán kiabálnak.

Lementem a földszintre és akkor láttam, hogy valójában egy hadsereg áll a házam előtt. És mondták, hogy jöjjön ki feltartott kézzel. Innentől kezdve az ember szó szerint egy sokkot kap. Utána elviszik átöltöztettek piros ruhába. Azt se tudtam mi folyik körülöttem.

Azonnal tanúvallomást tett és kért egy hazugságvizsgálatot maga ellen, amit nem végeztek el rajta. Lakását feltúrták, de nem találtak semmit, hónapokig szinte senki sem szólt hozzá - meséli. A milliárdos vállalkozó, Prisztás József kivégzése miatt végül 15 évre ítélték. Ő volt az ügy másodrendű vádlottja. Hatvani az olajos ügyek egyik kulcsfigurájának, Portik Tamásnak volt a testőre - bár legtöbbször sofőrködött -, ez lehetett az egyetlen bűne. Azt mondta, Portik őt semmilyen üzleti vagy magánjellegű ügyébe nem vonta be.

Én nem láttam soha, hogy ő beszélt volna bárkivel hangos szóval, vagy bárkit megbántott volna, vagy verekedett volna. Ilyeneket ő nem csinált abban az időben. Hogy aztán hogy lett ő ilyen, azt már csak ő tudja.

Hatvani ügyében az hozott fordulatot, mikor Jozef Rohac 2017-ben kiüzent a börtönből. Azt mondta, ismeri az ügy hátterét, meg akarja nevezni az elkövetőt. Ez egy új móri vagy Kaiser ügy lesz." Hatvani ügyvédje, Patócs Ilona azonnal perújítási kérelmet kért, kezdeményezve, hogy hallgassák meg a szlovák bérgyilkost. Rohacot hét órán keresztül hallgatták ki a nyomozók, ezen Patócs is jelent volt.

Azt gondolom, hogy akik ott voltunk mindannyiunkat meggyőzte. Olyan részletességgel mondta el, amit csak az tudhat, aki elkövette ezt a cselekményt és olyan pontossággal ami 22 év után még elvárható.

Rohac 2018-as beismerő vallomását Hatvani nagyra értékelte.

Ez emberileg nagyon nagy dolog volt tőle. Főleg annak tudatában, hogy ő soha semmit nem ismert el, mindegy, hogy miért hol miért ítélték el. Szerintem más ügyekben senki nem ült ártatlanul.

Az ügyész fellebbezett az ítélet ellen, így másodfokon folytatódik az ügy.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Oroszország kiutasított tíz amerikai diplomatát, és hazaküldte a nagykövetet

Oroszország kiutasított tíz amerikai diplomatát, és hazaküldte a nagykövetet

95 milliárd dollárt hozott egy ír testvérpár hétsornyi kódja

95 milliárd dollárt hozott egy ír testvérpár hétsornyi kódja

Voksturizmus: több nyomozás is folyik még fiktív lakcímbejelentések miatt

Voksturizmus: több nyomozás is folyik még fiktív lakcímbejelentések miatt