szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kormány mellett a koalíciós partnere, a DK is nyomás alá helyezte Karácsony Gergely főpolgármestert a Szabad Tér Színház vezetése miatt.

Két tűz közé került Karácsony Gergely főpolgármester: nemcsak a kormány, hanem városházi forrásaink szerint koalíciós partnere, a DK is megzsarolta a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. vezetése miatt.

Egyik oldalon Gulyás Gergely miniszter azt közölte, ha nem a szakmai bizottság által támogatott Bán Teodóra vezeti tovább a kft.-t, akkor a kormány felfüggeszti a tárgyalást a fővárosi színházak fenntartásáról (erről a napokban kell megállapodást kötni a törvényi határidő miatt), és az összes színházát egyedül tarthatja fenn a főváros. Ez durván 8,5 milliárdos pluszkiadással járna.

A DK viszont Benkő Nórát támogatta (a párt képviselője és a kultúráért is felelős főpolgármermester-helyettes Gy. Németh Erzsébet). Benkő a Magyar Színházban játszik, ugyanott, ahol Molnár Csaba DK-alelnök felesége is dolgozott korábban*. Színházi és városházi forrásaink elmondása szerint ők barátok is, azonban ezt más forrásunk cáfolta.

Nem tudni, hogy ez a személyes szál nyomott-e a latban, talán erősebb érv lehetett az, hogy a két szocialista polgármester pártváltásával a közgyűlés legnagyobb frakciójává vált DK meg akarta mutatni az erejét. Több városházi forrásunk is megerősítette, a DK a saját jelöltje megválasztásához kötötte a költségvetés megszavazását. Erről írt egyébként az Index és a Népszava is.

Két eset lehetséges: a DK zsarolt, vagy a DK ellen belülről jelentős dezinformációs kampány folyik. Mindkettőt megnyugtató lehet koalíciós partnerekként megélni.

Gy. Németh Erzsébet tegnap a Klubrádióban arról beszélt, nem zsaroltak, ez rosszindulatú manipuláció. Ráadásul a forgatókönyvet sem tartotta életszerűnek: azzal érvelt, szerdán a költségvetésről előbb szavaztak, mint a Szabad Tér Színház vezetőjéről. Azért a hosszú politikai alkukból kiindulva ez az érvelés is döccen.

Visszatérve: a költségvetés elfogadása politikai létkérdés, egy megbukott költségvetésbe a vezető is belebukhat.

Karácsony Gergely tehát előállt a salamoni döntéssel, és osztott vezetést javasolt:

  • Bán Teodóra vezeti a Margitszigeti Szabadtéri Színpadot,
  • Benkő Nóra pedig a Városmajori Szabadtérit (utóbbi gyakorolja az intézményfenntartói jogokat is).

Egy forrásunk szerint az ügyben volt olyan egyeztetési kör is, amelyen maga Gyurcsány Ferenc is megjelent. (A DK szerint a héten ilyen biztos nem volt, Gyurcsány ugyanis eddig külföldön volt.)

Benkő pályázatát egyébként nem támogatta a kormány delegáltjai által dominált szakmai bizottság (olvastuk a pályázatát, valóban nem túl bizalomgerjesztő), így Karácsony szemére lehet vetni – mint ahogy Gulyás meg is teszi –, hogy szembe ment egy szakmai testület véleményével. Gulyás természetesen azt már nem hangoztatja, hogy a szakmai bizottságban a kormányoldal delegáltjai dominálnak, azt már inkább, hogy ott ül Tóth József szocialista városvezető is.

Kérdés, hogy jogilag mennyire áll meg az osztott vezetés, hiszen a pályázatot nem így írták ki. Városházi forrásunk emiatt nem aggódik, az viszont még nem látszik, hogy a színháznak milyen károkat okoz (ha okoz) egy ilyen szakmaiatlan lépés.

Bán Teodórának mindenesetre nem tetszik ez a megoldás. A Népszavának azt mondta, ebbe nem megy bele, legfeljebb úgy, ha különválnak, cégként is. Kérte, legalább ezt az évadot hadd vezényelje még le. (Benkő Nórát is szerettük volna reagáltatni erre, illetve a cikkben megfogalmazott állításokra, de egyelőre nem értük el.)

Ami nem jó Bán Teodórának, az nem jó a kormánynak sem. Gulyás Gergely a csütörtök délelőtti Kormányinfón azt mondta, nem tudja felmenteni Karácsonyt az alól, hogy nem vette figyelembe a szakmai bizottság döntését, de

enyhíti a felelősségét, hogy azt feltételezem, zsarolás áldozata.

Gulyás is arról beszélt, a DK zsarolta/zsarolhatta meg Karácsonyt. Arra nem válaszolt egyértelműen, hogy ezután a kormány folytatja-e a tárgyalásokat. Azt mondta, a "részleges kapitulációt" is értékelni kell. Az a megoldás viszont, ami most létrejött, szerencsétlen kapkodás szülte rossz javaslat. Ha ebbe az irányba akar elindulni, van rá jó jogi megoldás is, ezt majd megbeszéli Karácsonnyal.

Gy. Németh: nem akartunk közösen fenntartott színházakat

Cikkünk megjelenése után küldte válaszát Gy. Németh Erzsébet. Szerinte a "színházak és finanszírozásuk ügyében egy szereplő zsarol, az pedig a kormány. Legutóbb Gulyás Gergely plasztikusan tette ezt meg."

Kiderült, a DK egyáltalán nem akarta, hogy a főváros az állammal közösen tartson fenn színházat, a színházak szabdságára és az "orbáni kultúrharcra" hivatkozással.

Ezért a mi eredeti javaslatunk az volt, hogy semmilyen megállapodást ne kössön a Főváros a kormánnyal, hanem oldja meg maga a színházak fenttartását. Az ehhez szükséges 6 milliárd forintot elő lehetett volna teremteni a Főváros jóval több mint 400 milliárd forintos költségvetéséből.

Ennek az álláspontnak a közgyűlésben nem volt többsége, az ugyanis megállapodás-párti volt. "Ugyanakkor eleget téve a főpolgármester úr kérésének, szem előtt tartva a fővárosi koalíció fenntartásának fontos igényét, a különvéleményünket ugyan fenntartva, de megszavaztuk a határozati javaslatot. A vita ezzel véget ért" – írta a hvg.hu megkeresésére Gy. Németh Erzsébet.

*cikkünk eredeti verziójában tévesen írtuk, hogy a közös színházi munka még mindig tart.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
"Néha az árral szemben kell úszni" – itt a Fatal Error új száma

"Néha az árral szemben kell úszni" – itt a Fatal Error új száma

Érkezik a leginkább megosztó új BMW

Érkezik a leginkább megosztó új BMW

Ősi titkokra derül fény a holt-tengeri tekercsek DNS-vizsgálatával

Ősi titkokra derül fény a holt-tengeri tekercsek DNS-vizsgálatával