szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sajtótájékoztatót tartott a koronavírus elleni védekezéssel megbízott operatív törzs. Kiskunhalason épül fel a mobil járványkórház, Pintér Sándor belügyminiszter önkéntes karanténban van, a Magyar Orvosi Kamara javaslatait pedig politikai akciónak tartják.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Ma érkezett hír a járvány első magyarországi halálos áldozatáról. A 75 éves beteg a Szent László Kórházban hunyt el tüdőgyulladásban. Holnaptól az összes iskola elvileg "digitális tanmenetre" áll át - ezt még péntek este jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. Arról egyelőre csak nagy vonalakban tudunk, hogyan kellene ezt megoldaniuk az iskoláknak és a szülőknek.

A tájékoztatót most először Kovács Zoltán kormányszóvivő tartotta, aki részvétét fejezte ki az elhunyt családjának, valamint köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak.

Világjárványról beszélünk, mely nem válogat országok és emberek között - tette hozzá. Kovács szerint egyre több országban lépnek át egyéni megbetegedésekből csoportos kategóriába. A magyar kormány legfontosabb törekvése, nehogy a csoportos vagy tömeges megbetegedések helyzetébe kerüljünk. Az is nyilvánvaló, hogy új típusú betegséggel állunk szemben, ami másként viselkedik, mint az eddig ismert betegségek, például az influenza. Ezért Kovács Zoltán minden magyar embert arra kér, hogy tartsák be az ajánlásokat, és a saját cselekedeteiben is mutasson felelősséget.

A legtöbbet a magánemberek tehetik a vírus terjedése ellen a higiéniás előírások és az operatív törzs ajánlásainak betartásával - tette hozzá a kormányszóvivő.

A leginkább veszélyeztetett csoport az időseké. Mindenkit arra kér a kormány, hogy idős hozzátartozói, ismerősei és barátai esetében különösképpen tartsa be a szabályokat, ezen emberéletek múlhatnak.

A marokkói közlekedési miniszterrel találkozó Pintér Sándortól is mintát vettek, és a kontaktjait is letesztelték. A kormányszóvivő később megerősítette, hogy a belügyminiszter is önkéntes karanténban van. A marokkói vendég nem csak vele találkozott, ezért a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztériumban is kellett tesztelni dolgozókat.

Lakatos Tibor elmondta:

az elhunyt beteggel együtt tegnap hét új beteget diagnosztizáltak a szakemberek a tegnapi naphoz képest.

Van olyan, aki Olaszországban vagy Ausztriában járt, van kontakt és van olyan is, aki ismeretlen személytől fertőződött meg. A kontaktkutatás és a szűrés a lehető legszélesebb körben folyik. Már 907 magyar állampolgárt köteleztek karanténba azok közül, akik beléptek az országba, a határról két embert azonnal kórházba vittek.

Kiskunhalason épül a mobilkórház

Lakatos Tibor szerint nem mindenki tartja be a hatósági karantént. Volt olyan ember, akit egy vendéglátóhelyen találtak meg az őt ellenőrző rendőrök. Ismételten arra kértek mindenkit, hogy tartsa be a szabályokat. Megismételte, hogy elfogták azt a személyt, aki álhíreket terjesztett Budapest lezárásáról, valamint munkába léptek az akciócsoportok is.

Hétfőn elkezdődik Kiskunhalason annak a mobil járványközpontnak a felépítése, amit be lehet vonni a védekezésbe - tette hozzá.

Az M1 kérdésére Kovács Zoltán elmondta: a digitális tanrend részleteit egyelőre még mindig egységesítik, de az már biztos, hogy ebben a közszolgálati M5 csatorna is szerepet kap majd. Az is napirenden van, hogyan oldják meg az iskolások felügyeletét és étkeztetését, ha ezt a szülők nem tudják megoldani.

A kormányszóvivő határozottan cáfolta, hogy az egészségügyi dolgozók esetében ne tartanák be a protokollt, és arra kérte a médiát, hogy bízzon a járványügyi szakemberekben. "Nem kell náluk okosabbnak lenni" - üzente. Minden olyan esetben, ahol felmerül a koronavírus gyanúja, elvégzik a tesztet - válaszolta Kovács arra a kérdésre, hogy a 99 éves, tüdőgyulladásban meghalt nőt (az egyik koronavírusos beteg édesanyját) tesztelték-e.

Higgyenek és bízzanak bennünk - ismételte el a kormányszóvivő. Az operatív törzsnek az a dolga, hogy minden körülményt figyelembe véve tegyen javaslatokat az intézkedésekre. Kovács ezért elutasította azt is, hogy reagáljon a Magyar Orvosi Kamara javaslataira, de azokat az operatív törzs szerinte már többször átvizsgálta.

Politikai akciónak tekintem az orvosi kamara sajtón keresztüli üzengetését, politikai haszonszerzésnek pedig ebben a helyzetben semmi értelme" - üzente Kovács.

Arra sem válaszolt érdemben, hogy szükséges-e lakhelyelhagyási tilalom, vagy a vendéglátóhelyek, üzletek bezárása.

Lakatos Tibor megerősítette, hogy a koronavírusban elhunyt beteget a Jahn Ferenc kórházban kezelték. Azok az egészségügyi dolgozók, akik igazolt koronavírusos emberrel kapcsolatba kerültek, karanténba kerültek, általában a saját munkahelyükön figyelik meg őket és gondoskodnak az ellátásukról.

Az operatív törzs azt is megerősítette, hogy az esetek zöme Budapesthez kötődik, és még nem beszélhetünk gócpontokról. A hét új beteg közül senki nincs intenzív osztályon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Kanári-szigeteken kapták el a börtön elől menekülő magyar férfit

A Kanári-szigeteken kapták el a börtön elől menekülő magyar férfit

Vízágyúval oszlatta a tüntetőket a rendőrség Minszkben

Vízágyúval oszlatta a tüntetőket a rendőrség Minszkben

Fekete-Győr 700 fideszes tisztviselőt küldene el kormányváltás esetén

Fekete-Győr 700 fideszes tisztviselőt küldene el kormányváltás esetén