szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elérte a vírus terjedése azt a szintet, hogy már nem lehet megmondani, ki kitől kapta el, ez már egy új szakasz – mondta el e heti első sajtótájékoztatóján a koronavírus elleni védekezéssel megbízott operatív törzs nevében az országos tisztifőorvos. Már 40 magyart kaptak el, akik nem tartották be a rájuk előírt karantén-szabályokat, a mostantól életbe lépő, új szabályok megszegéséért már 500 ezer forintos bírságot fognak kiszabni. Közel 50 orvos és más egészségügyis van megfigyelés alatt, de a betegjogokra hivatkozva továbbra sem árulják el, területenként hány fertőzöttről tudnak.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Új szintre lépett a járvány, azért vagyok ma itt, hogy ezt nyomatékosítsam – kezdte Müller Cecília országos tisztifőorvos a tájékoztatót.

Az egyéni, kis közösséges terjedés után belépünk ugyanis a csoportos fertőzések szakaszába, amikor már nem lehet pontosan megmondani, ki kitől kapta el, pont, mint az influenzánál. "Egy láthatatlan ellenséggel kell egy nagy erőfeszítéssel szembeszállnunk, minden magyar lakosnak. Egyikünk élete sem lesz olyan, mint volt" – ismételte meg Orbán Viktor szavait.

A vírus meggátlásában mindenkinek meglesz a maga szerepe, új magatartásformával, tudatosan kell kezelnünk – magyarázta Müller. Most más hozzáállásra lesz szükség, mert a lakosság nem szokta meg, hogy mit jelent a járvány, majd hosszan sorolta a többször ismételt szabályokat az otthon maradásról és az elővigyázatosságról. Aztán megint elmondta a helyes kézmosás 5 lépését, de végül még kitért arra, hogy ha szükségessé válik, át fogják csoportosítani az egészségügyi szakembereket. "A cél, hogy a terjedést minimalizáljuk, ne egyszerre terhelje az ellátórendszert a megfertőzöttek kezelése" – tette hozzá.

Tilosak a rendezvények, a vallási szertartás kivétel

Csehországban már 293, Szlovákiában 61 fertőzött van, vagyis már a térséget is elérte a vírus, ezért volt szükség a miniszterelnök által bejelentett intézkedésekre – mondta a tájékoztató másik szereplője, Lakatos Tibor rendőr ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője. Mint mondta, az Orbán Viktor által bejelentett részletszabályok kidolgozása folyik, de megpróbálta felvázolni, mire lehet számítani:

Mint mondta, a "zenés-táncos rendezvények" helyszínén nem lehet tartózkodni, ezeket megtiltja a kormány. A vallási szertartás, a temetés és a polgári esküvő nem számít ilyennek – tette hozzá.

Több sportszövetség felfüggesztette a rendezvényeket magától, de ezeket is korlátozzák.

Könyvtárak, közösségi színterek, múzeumok is bezárnak, a boltok pedig a már ismert kivételekkel 15 óra után nem tarthatnak nyitva – erről itt írtunk részletesen.

500 ezer forint lesz a szabálysértési bírság

Lakatos elmondta, hogy a szabályok megszegése szabálysértésnek számít, bírság jár érte, méghozzá a szokásostól eltérően 500 ezer forint összegű szankció. Már 40 olyan magyar állampolgár van, akik nem tartották be a rájuk kirótt karantén szabályait – tette hozzá.

Több mindent lehet telefonon keresztül a kormányablakban elintézni szerinte, ugyanakkor arról is beszélt, hogy a hivatalos koronavírus tájékoztató oldal ma leállt, az okokat már vizsgálják. Így a Nemzeti Kibervédelmi Intézet azt is vizsgálja, hogy szándékos bűncselekmény miatt állt-e le többször a koronavírusról tájékoztató kormányzati oldal. Ha igen, annak büntetőjogi következményei lesznek – mondta.

Felhatalmazást ad a kormány a rendőrségnek arra, hogy kezelje a szükséges egészségügyi adatokat – jelentette be, de az időskorúak ellátásáról is pontosan rendelkezni fognak.

Regisztrálják az egészségügyi szakképzésben részesülőket és a nappali orvosképzésre járókat, hogy szükség esetén be lehessen vonni őket az ellátásba.

Lakatos elmondta azt is, külföldről nem magyar állampolgár nem léphet be légi, vasúti, vízi vagy szárazföldi úton. A családokat nem fogják szétszakítani, a magyar állampolgár nem magyar állampolgárságú szülei, illetve házastársa beléphet az országba, ha van tartózkodási engedélye.

Az operatív törzs hétfő reggel 6.30-kor ülésezett, a jogszabályok előkészítése még folyamatban van.

Pintér Sándor első tesztje negatív lett, egészségügyi dolgozó nem fertőzött

Kérdésekre válaszolva Müller Cecília azt mondta, a levett mintákat mostantól több laboratóriumban vizsgálják majd (az korábban kiderült, az eddiginél nagyobb kört fognak tesztelni),

a tüdőgyulladásos betegeknél is elvégzik a tesztet

– mondta Müller a hvg.hu kérdésére.

Tudósítónk felvetésére, hogy miért nem közölnek pontos, területi adatokat a fertőzöttekről, ahogy azt más államokban megteszik, Müller azzal hárított, hogy ebben az esetben lekövethetőek lennének a betegek, mert szenzitív, egészségügyi adatok kerülnének ki. A tüdőgyulladásos megbetegedések számával kapcsolatban pedig úgy fogalmazott, azért vizsgálódnak még, hogy „kapjunk egy képet, mi a helyzet az országban”.

Változás az is, hogy ahogy a betegek száma nő, a vidéki infektológiai osztályon is ellátnak majd beteget. Elmondta azt is, a koronavírusos marokkói miniszterrel találkozó Pintér Sándor belügyminiszter, illetve a további több mint 40 kontaktszemély első tesztje negatív.

Egészségügyi dolgozónak sem lett pozitív tesztje

– mondta Müller. Az is kiderült, 40-50 egészségügyi dolgozó lehet karanténban, ők azok, akik koronavírusos beteggel kerültek kapcsolatba. Az eredetileg feltett kérdés úgy szólt, hogy mégis hány orvos és más egészségügyis fertőződött meg amiatt, hogy a korábbi szakaszban nem volt megfelelő felszerelésük. Erre mondta a tisztifőorvos pontos szám helyett azt, hogy „4-5 helyen, tízes nagyságrendben”.

Még nem dőlt el, kell-e újabb mobilkórház

A tervezett mobilkórház helyszíneként azért Kiskunhalasra esett a választás, mert közel van a fővároshoz, ahol a legtöbb megbetegedés van, és itt megfelelő az infrastuktúra – mondta Lakatos. Az még nem dőlt el, hogy kell-e ezen kívül további létesítményt építeni, a vírus terjedése alapján döntik majd el.

Nem vonódnak ki teljesen, mert számítanak az idősebb kollégák tapasztalatára – mondta Müller arra az újságírói kérdésre, mégis hogyan váltják ki a 65 év feletti egészségügyi dolgozókat. Azt viszont nem árulta el, mégis hány szakemberről, köztük hány háziorvosról van szó, ezt még most vizsgálják. De az országban nincs ellátatlan ember, mert működik a helyettesítésük – nyugtatott Müller.

A koronavírusról minden friss információt itt megtalál!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gulyás Gergely: A kínai vakcina hatásosabb, mint a nyugatiak

Gulyás Gergely: A kínai vakcina hatásosabb, mint a nyugatiak

Élete végéig fegyházba kerülhet a férfi, aki megölt két villanyszerelőt

Élete végéig fegyházba kerülhet a férfi, aki megölt két villanyszerelőt

Egy japán kormánypárti politikus szerint még akár le is fújhatják az olimpiát

Egy japán kormánypárti politikus szerint még akár le is fújhatják az olimpiát