szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rövid idő alatt újabb rendeleteket hozott a kormány a vírus okozta veszélyhelyzetben.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Megjelent a Magyar Közlönyben, így már ott is böngészhetők az Orbán Viktor által szerdán bejelentett gazdasági intézkedéscsomag részletei és a kapcsolódó kormányrendeletek.

“A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről” szóló rendeletben az áll, hogy a veszélyhelyzet alatt az adós a tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége teljesítésére haladékot kap.

A fizetési moratórium december 31-ig tart,

de ennek időtartamát egy újabb kormányrendelet meghosszabbíthatja.

A fizetési moratórium nem érinti az adós azon jogát, hogy az eredeti szerződési feltételek szerint teljesítsen. Azaz: aki továbbra is rendesen törlesztene, az ezután is megteheti.

A fizetési moratórium a hitel- és kölcsönszerződésekre, illetve pénzügyi lízingszerződésekre is vonatkozik. Azt is írják, hogy a szerződéses kötelezettségek teljesítésének határideje, illetve a kötelezettségvállalás időtartama

a fizetési moratórium idejével meghosszabbodik.

A rendelet arra is kitér, hogy a csütörtöktől felvett fogyasztói hitelek esetén a teljes hiteldíjmutató, azaz a thm nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat öt százalékponttal növelt mértékét.

A turisztikai, a vendéglátóipari, a szórakoztatóipari, a szerencsejáték, a filmipari, az előadóművész, a rendezvényszervező és a sportszolgáltatást nyújtó ágazatokban (vagyis a járvány okán hozott korlátozások miatt különösen érzékenyen érintetteknél) a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérleti szerződéseit június 30-ig nem lehet felmondani. A felmondási tilalom a kormány egy újabb rendeletével szintén meghosszabbítható.

A szabályozás része még, hogy:

  • a nem lakásként bérelt helyiség bérleti díját a veszélyhelyzet alatt nem lehet megemelni, akkor sem, ha azt a szerződés lehetővé teszi.
  • A szektorban dolgozók után 2020. március, április, május és június hónapokra nem kell járulékot fizetni. A munkavállaló bérét terhelő járulékok közül csak az egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettség áll fenn, de annak havi mértéke nem haladhatja meg a 7710 forintot.
  • 2020. március 1-től 2020. június 30-ig nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni.
  • A személyszállítási szolgáltatást végző kisadózó vállalkozások (vagy ahogy Orbán a szerdai videójában fogalmazott, a taxisok) 2020. március, április, május és június hónapokra mentesülnek kata- és kiva-fizetési kötelezettségük alól.

A veszélyhelyzet időtartama alatt (az előírt tilalmak, korlátozások betartása érdekében) a Munka törvénykönyvét is eltérő szabályokkal alkalmazzák. Ezek egyike, hogy

a munkáltató bármikor módosíthatja a munkaidő-beosztását,

illetve egyoldalúan elrendelheti az otthoni munkavégzést (vagyis lényegében a home office-t) és a távmunkát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!