szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jönnek Kínából maszkok és gyorstesztek is. A parlamenti szavazásra váró "felhatalmazási törvény" volt a fő téma: a kormány és az ellenzék is azt kérte, a másik gondolja meg magát.

Koronavírus-világjárvány
Már meghaladja az ötmilliót a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, és több mint háromszázezren vesztették életüket a betegség miatt, a járvány gazdasági hatásai pedig felbecsülhetetlenek. A járvány terjedése már több országban lassul, több helyen elkezdték enyhíteni a korlátozásokat, Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Napirend előtt szólalt fel Szijjártó Péter külügyminiszter a Parlamentben. Arról beszélt, hogy hosszú és nehéz védekezésre kell berendezkedni, több területen is.

Meg kell védeni a magyarok egészségét, haza kell hoznunk a kinn rekedt magyarokat és újra kell indítani a gazdaságot – mondta Szijjártó.

Beszélt arról is, hogy folyamatosan érkeznek az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközök Kínából. A héten:

  • 10 millió maszk,
  • 2,5 millió gyorsteszt,
  • 2000-nél is több lélegeztetőgép,
  • több százezer védőfelszerelés és kesztyű is érkezik Kínából.

Lukács László, a Jobbik képviselője felszólalásában azt mondta, a Kínából érkező termékeket az elosztásuk előtt vessék alá minőségi vizsgálatnak. A párbeszédes Kocsis-Cake Olivio problémákat vetett fel, a többi között megkérdezte, a kormánygépek hogyan vesznek részt az eszközszállításban. Vejkey Imre KDNP-s politikus megköszönte a felszólalást, mindenben egyetértett a miniszterrel, és arról beszélt, az EU nem adott több pénzt valójában Magyarországnak, az emlegetett 2000 milliárd nem plusz pénz, az eddig is az ország rendelkezésére állt. Bírálja az ellenzéket azért, hogy nem szavazták meg múlt héten a "felhatalmazási törvény" napirendre vételét. Az ellenzék most sem lát tisztán, felelőtlenek, csak a politikai haszonszerzés vezérli őket, holott most emberélet a tét.

A szocialista Mesterházy Attila először megköszöni, amit Szijjártó tett a határon kívül rekedt magyarokért. Szerinte nem csak újra kell indítani a gazdaságot, hanem meg is kell védeni, ami most van. Felhozza a szocialista javaslatokat, szerintük több szektorra kell kiterjeszteni a kedvezményeket, az emberek egzisztenciáját is védeni kell, ezért érdemes megfontolni, hogy a kieső bérek 80 százalékát fizessék ki a magyaroknak, mint ahogy ezt több országban megteszik.

Keresztes László Lóránt LMP-s képviselő szerint nagyobb lesz a válság, mint a 2008-as, azt mondja, sokkal erősebb és az ígértnél gyorsabb gazdasági intézkedésekre van szükség.

A párbeszédes Tordai Bence arról beszél, még mindig nincs megoldása a kormánynak arra, hogy mi legyen azokkal, akik elvesztik a munkájukat a koronavírus járvány miatt. A magyar kormány GDP arányosan egy 0,5 százalékos gazdasági csomagot jelentett be, minimális erőforrásokat mozgósított eddig a kieső jövedelmek pótlására, miközben Spanyolországban, Ausztriában, Lengyelországban a mentőcsomag aránya eléri a GDP 10-20 százalékát is.

Tordai is 80 százalékos jövedelempótlást követel.

Ha megszűnnek a munkahelyek, a válság példátlanul mély és elhúzódó lesz, a kormány késlekedése miatt.

A három hónapnyi álláskeresési járadék túl kevés, ezt a Párbeszéd szerint azonnal vissza kell emelni 9 hónapra. Válságkezelő alapjövedelmet is bevezetne a párt, akinek a jövedelme nem éri el a 100 ezer forintot, azt ki kell pótolni, gyerekenként további 50 ezer forinttal.

Dömötör Csaba államtitkár válaszában azt mondja, a gazdasági következmények nélkül valóban nem lehet elmenni szó nélkül, a vírus arra is hat. Szerinte nem igaz, hogy ne történt volna semmi. A kormány számos intézkedést hozott, ezeket fel is sorolja: felfüggesztették a hitelszerződések törlesztését, a fogyasztási hitelnél megszabták a THM felső határát, bizonyos szektorokra külön intézkedést hoztak. A kormány felfüggesztette a kilakoltatásokat és adóvégrehajtásokat, és meghosszabbítja a lejáró gyes, gyed és gyet-et.

Ez csak az első hulláma az intézkedéseknek, jön még több is.

Dömötör arról beszél, az ellenzék most mintha a tömeges munkanélküliségre készül, a kormány viszont szeretné ezt a helyzetet megelőzni. A kormány nem akarja állandósítani a helyzetet, továbbra is munka alapú társadalomban gondolkodnak. Az ellenzék szemére veti, hogy más ország is hozott rendkívüli intézkedéseket a járvány miatt, ott az ellenzék támogatta azokat. Szerinte

az ellenzék nem mérte fel a helyzet súlyosságát és komolyságát, át kellene gondolniuk, hogyan tudnának segíteni a járvány elleni védekezésben a politikai harcok helyett. Az ellenzék részt vehet az összefogásban, az ajtó nyitva áll.

Újabb felszólalásában Keresztes azzal érvel, egyetértenek azzal, hogy a kormány a veszélyhelyzetben rendeleti úton kormányozzon, de kellenek a garanciák (vagyis egy időkeret a felhatalmazásra). Arra számít, jönnek még a további szigorítások, ahhoz, hogy ezt mindenki elfogadja, ahhoz kellenek a garanciák, korlátok. Nem az ellenzék, hanem a bizalom, és a széles körű társadalmi béke miatt van erre szükség.

Orbán Balázs államtitkár erre reagálva azt mondta, Keresztes a megmagyarázhatatlant akarta megmagyarázni a rendelkezésére álló öt percben. Az ellenzék nem támogatja a járvány elleni védekezéshez szükséges intézkedéseket, szerinte ezt jelenti az, hogy az ellenzék múlt héten nem járult hozzá, hogy múlt héten szavazzanak a törvényről. Arra kéri az ellenzéket, hogy tegye jóvá a múlt heti hibáját, és szavazza meg a kormány által beterjesztett törvényt. A kijárási korlátozásról beszélt, szerinte mindenki önkéntes jogkövető magatartására szükség van, hogy a járványt meg lehessen fékezni.

A DK-s Vadai Ágnes azzal kezd, hiú ábránd volt azt gondolni, hogy a vírus majd egységet teremt. Szerinte a kormány pártpolitizál, hazudik és lejárat. Az elmúlt egy hétnek arról kellett volna szólnia, hogyan lesz minden egészségügyi dolgozón védőfelszerelés, hogyan térnek át a tömeges tesztelésre, illetve hogy a kormány mit tesz a munkahelyek megvédése érdekében, és hogyan segít a munkáját elvesztőknek. Ehelyett arról szólt az elmúlt hét, hogy a "csúnya ellenzék" hogyan nem adja meg a teljhatalmat Orbán Viktornak. Kovács Zoltánt idézte, aki szerint az ellenzék miatt kell majd iskolába járni és kell megnyitni a határokat (az ezt szabályozó rendelet határideje ugyanis lejárt). Kiderült, semmi ilyen nem történt, a törvény nélkül is meg tudták oldani a helyzetet.

Mit gátolunk mi, mi ez a bődületes hazugság? Ne az ellenzék ellen folytasson a kormány hadjáratot, hanem a járvánnyal harcoljanak.

Rendre és tömeges tesztelésre van szükség – mondja Vadai. "Mi ez a kupleráj a tesztek körül?" Egy erős szociális és gazdasági csomagot kell elfogadni, ebben partner lesz az ellenzék. Ha egyet kérhetnek, azt kérik, duplázzák meg az egészségügyi dolgozók fizetését. Vadainak lejárt az időkerete, Kövér László elvette tőle a szót.

Erre is Dömötör Csaba reagál, aki azt mondja, a diktatúrával fenyegetés a baloldal részéről egyidős a rendszerváltással. "Állandóan bizalomvesztést szítanak a közéletben, hogy erre hivatkozva megtagadhassák az együttműködést." Szerinte Vadai is csak magyarázkodik, ha megszavazták volna a napirendre vételt, nem vesztettek volna egy hetet. Az orvosbérekre vonatkozó javaslatra azt mondja, "a kormány elkötelezett a béremelések ügyében", de most a védekezésen, a járvány elleni összefogáson van most a hangsúly, és nem a bérversenyen. Majd Vadai szemére olvassa, mit tett a Gyurcsány-kormány annak idején.

Ebben a válaszában is elmondja, az ellenzék még mindig csatlakozhat a járvány elleni összefogáshoz.

A szocialista Tóth Bertalan a magyar társadalomnak mond köszönetet a fegyelmezettségért, türelemért és erőfeszítésért, amit megtesznek a járvány lassítása érdekében. Ehhez kell bizalom, szolidaritás, de amit a kormány tesz, ezeket aláássa. Az ellenzék ma is hajlandó a konszenzusra, de szeretne határidőt a rendelkezésben, ezzel teremthető meg az ellenzéki szavazók bizalma – érvel Tóth.

Gondolja meg magát a kormány, és akkor az ellenzék megszavazza a felhatalmazást.

Az eddigi kormányrendeleteket támogatták, egyetértettek vele, meg is szavazták volna, ha bekerül a parlament elé, de korlátlan felhatalmazást nem tudnak adni a kormánynak. Kifogásolta, hogy az önkormányzatok nem kapnak többlettámogatást a plusz feladataik ellátására.

Járvány- és nem kampányidőszak van – kezdi Rétvári Bence államtitkár a válaszát, aki szerint az ellenzék összekeveri a két időszakot. Azt magyarázza, a törvény csak addig marad hatályban, míg a vírus ellen kell küzdeni. Rétvári szerint az ellenzék Gyurcsány Ferenc utasítására nem szavazták meg, hogy a törvényjavaslatot gyorsabban megszavazhassák. Elmondja azt is, hogy a kormány gyorsabban hozott korlátozó intézkedéseket, mint más országok. "A gyorsaság sokat számít, ez az egy hét is sokat számított volna. Gyorsaságot várnak a kormánytól, de ehhez nem járulnak hozzá. Nem ez az első eset, hogy cserben hagynák a magyarokat" – mondja Rétvári, és felidéz néhány múltbeli példát, ami szerinte ezt igazolja.

A jobbikos Z. Kárpát Dániel is köszönetmondással kezd, ez a frontvonalban küzdőknek szól. Más ellenzéki politikushoz hasonlóan ő is arról beszél, a felhatalmazási törvény nélkül meg tudták oldani, hogy ne nyissanak ki az iskolák és a határok, vagyis amit a kormány állít az ellenzék felelősségéről, az nem igaz. Ő is munkahelyvédelmi alapot akar, amivel ki kell pótolni azok jövedelmét, akik most nem kapnak fizetést. Az átlagbérig adnák meg mindenkinek a fizetésük 80 százalékát, mert nem akarják, hogy tönkremenjenek a családok.

Orbán Balázs szerint Z. Kárpát nem érti a jogi helyzetet: az összes kormányrendeletben meghozott intézkedés lejár, ha a Parlament nem szavazza meg a "koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt." A rendeletek között számos gazdasági intézkedés is van, ha nem szavazza meg az ellenzék a törvényt, minden kormányzati intézkedésre nemet mond Orbán Balázs értelmezése szerint. A kormány célzott segítségnyújtásban gondolkodik, szeretnék, hogy minél több munkahely megmaradjon, a bajba jutóknak is célzottan segítenének. Az ellenzéki javaslatok döntő többsége nem célzott, a feltétel nélküli alapjövedelem sem. A segély helyett munkát elvet a kormány most sem dobja sutba. Az ellenzéki szavazóktól azt kéri, hasson a pártjára, hogy támogassák a törvényjavaslatot.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Egy próbát megér: ha így néz körbe a telefonja kamerájával, láthatja a biztonságos 2 méteres kört

Egy próbát megér: ha így néz körbe a telefonja kamerájával, láthatja a biztonságos 2 méteres kört

Megvan az idei F1-es Magyar Nagydíj időpontja

Megvan az idei F1-es Magyar Nagydíj időpontja

Segítséget kérnek az SOS Gyermekfalvak

Segítséget kérnek az SOS Gyermekfalvak