szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Két helyet visszacsúsztunk a felhatalmazási törvény miatt.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A Riporterek Határok Nélkül (RHN) közzétette a sajtószabadság-ranglistájának változásait a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedésekkel korrigálva. Ez alapján Magyarország két helyet visszacsúszott a már eddig sem túl acélos 87. helyről a 89.-re.

Az RHN indoklásában a felhatalmazási törvényt, illetve azt emeli ki, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a járványt felhasználja a sajtószabadság további korlátozásához. Példaként említették, hogy a jogszabály értelmében akár 5 év börtönnel is sújthatják az álhírek közzétevőit, és a kormány dönti el, mi az álhír. A szervezet szerint így Orbánék ellenőrzést gyakorolhatnak a médiumok felett.

A Riporterek Határok Nélkül szerint Magyarországon a független sajtó már eddig is nehéz helyzetben volt, a munkájukat, illetve az információkhoz való hozzáférést is akadályozta a kormány.

A szervezet nemrég az ENSZ-hez fordult, hogy felhívja a figyelmet azokra a visszaélésekre, amelyeket egyes kormányok követnek el a koronavírus-járványra hivatkozva. A levélben említették Brazíliát és az Amerikai Egyesült Államokat, ahol az elnökök nyílt verbális támadásokat intéztek az újságírók ellen. Szintén kitértek Algériára, Jordániára és Zimbabwére, ahol újságírókat tartóztattak le, illetve szóba hozták Magyarországot, ahol a szervezet szerint "információs rendőrállam" működik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szokott YouTube-videókat tölteni? Lehet, hogy ezentúl nem fog

Szokott YouTube-videókat tölteni? Lehet, hogy ezentúl nem fog

Lemondott a Barcelona elnöke

Lemondott a Barcelona elnöke

Svájci nyugdíjasok perelték be kormányukat a klímaváltozás miatt

Svájci nyugdíjasok perelték be kormányukat a klímaváltozás miatt