szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Létszámproblémák és megnövekedett igénybevétel miatt nem biztos, hogy elég a katonánként évi 300 óra.

Évi 300-ról 400 órára emeli a katonák számára elrendelhető túlszolgálatot Benkő Tibor honvédelmi miniszter országgyűlés elé már beterjesztett törvénymódosítása. Az indoklás szerint a „szolgálatteljesítés alakulását az állományilletékes parancsnok az időkeret lejárta előtt is figyelemmel kíséri, de létszámproblémák, megnövekedett igénybevétel miatt nem biztos, hogy szolgálatteljesítési idő szervezése keretében fel tudja oldani a túlszolgálat keletkezését, így átlépheti az éves keretet”.

A kormány ideiglenesen, a járványhelyzet miatt már felemelte a túlszolgálati óraszámot – ezt az intézkedést tennék állandóvá és terjesztenék ki a veszélyhelyzet utánra. A veszélyhelyzet ideje alatt a rendvédelmi feladatokat ellátó szerveknél kemény túlórák jöhetnek: a heti szolgálatteljesítési idő és a szolgálati érdekből elrendelhető túlszolgálat együttes időtartama meghaladhatja a negyvennyolc órás heti időtartamot, illetve a napi szolgálatteljesítési idő tizenkét óránál hosszabb is lehet, azonban a huszonnégy órát nem haladhatja meg.

A veszélyhelyzet ideje alatt a szerződéses állományba tartozó katona jogviszonya a veszélyhelyzet megszűnéséig automatikusan meghosszabbodik (vagyis nem mondhat le, még akkor sem, ha erre amúgy lehetősége lenne).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
220 milliót nyert valaki a hatos lottón

220 milliót nyert valaki a hatos lottón

Doku360: Az egészséges zenei élet alapjához közönséget kell nevelni

Doku360: Az egészséges zenei élet alapjához közönséget kell nevelni

Telefonon is játszható a legendás Magic – majdnem úgy, mint a papírkártyákkal

Telefonon is játszható a legendás Magic – majdnem úgy, mint a papírkártyákkal