szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kétezer fölé emelkedett a koronavírusból bizonyítottan kigyógyultak száma péntekre. Elhunyt újabb nyolc ember, mindegyikük krónikus beteg volt. Az összes pénteki járványhír.

Koronavírus-világjárvány
Már több mint 9 millió embert fertőzött meg és csaknem félmillió beteg halálát okozta a 2019 végén kitört koronavírus-járvány világszerte. A pandémia felbecsülhetetlen gazdasági károkat okozott annak ellenére, hogy a járvány csillapodásával már egyre több országban elkezdték enyhíteni a korlátozásokat. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában
1 2 3 4 5 6
Sorrend megfordítása

Örmény kormányfő: lehetséges egy olaszországihoz hasonló forgatókönyv

"A koronavírus okozta járvánnyal kapcsolatos örményországi helyzet napról napra rosszabbodik. El kell mondanom, hogy az egymillió lakosra jutó fertőzöttek arányát tekintve mennyiségileg utolértük Iránt és Franciaországot, Oroszországhoz hasonló szinten állunk, és ha ilyen tempóban rosszabbodik tovább a helyzet, utolérjük az olaszországi statisztikát" – jelentette ki Nikol Pasinján örmény miniszterelnök. Szerinte az a baj, hogy az állampolgárok nagyon felelőtlenül viselkednek.

Örményországban jelenleg az igazolt fertőzöttek száma 8676. A járvány kezdete óta 120 ember halt bele a Covid-19 betegség szövődményeibe

Újranyitnak a francia múzeumok

Június 2-től fokozatosan kezdenek újranyitni a koronavírus-járvány miatt Franciaországban március közepén bezárt állami kulturális intézmények, de számos nagy múzeum, köztük a világ leglátogatottabb múzeumának számító Louvre csak júliustól fogad ismét látogatókat. Edouard Philippe miniszterelnök csütörtök este jelentette be ezt, hangsúlyozva, hogy a járvány nem kapott új erőre az általános karantén fokozatos feloldásának  május 11-i kezdete óta.

Háromszáz milliárd eurót is mozgósíthat az Európai Bizottság

Akár 300 milliárd euró magántőkét mozgósíthat az EB fizetőképesség-támogatási új eszköze, amivel sürgős támogatást tudnak nyújtani amúgy életképes, ámde a járvány miatt súlyos veszteségeket elszenvedő európai vállalatoknak. A részleteket ismertetve Margrethe Vestager, a bizottság alelnöke, versenyügyi biztos elmondta, hogy becsléseik szerint az európai vállalatoknak idén 720 milliárd euróra lenne szükségük a válság miatt elveszített tőkéjük pótlására, de ha a járvány újabb hullámot vet, akár az 1200 milliárd eurót is elérheti ez az összeg.

Már 51 ezer spanyol egészségügyi dolgozó kapta el a koronavírust

Spanyolországban 187-en fertőződtek meg az új koronavírussal egy nap alatt, a regisztrált esetek száma elérte a 238 564-et. A fertőzést 51 482 egészségügyi dolgozó kapta el, az utóbbi egy hétben 22-en. A járvány során eddig 27 121-en hunytak el, számuk 39-cel emelkedett az elmúlt hét napban.

Jövő hétfőn az ország 70 százalékán érvénybe lép a járványügyi korlátozások enyhítésének újabb, kettes fázisa. Ebben a szakaszban létszámkorlátozással megnyithatnak a bevásárlóközpontok, az éttermek zárt részei, a mozik és a tengerpartokon ismét lehet strandolni.

Nem is a járvány miatt csúszik a debreceni BMW-gyár építése?

Nicolas Peter pénzügyi igazgató a cég sajtótájékoztatóján a járvány világgazdaságra tett hatásával indokolta, hogy a gyár építése egy évet csúszik. Szijjártó Péter azóta is az ellenkezőjét hangoztatja.

187-en fertőződtek meg az új koronavírussal egy nap alatt Spanyolországban

Spanyolországban 187-en fertőződtek meg az új koronavírussal egy nap alatt, a regisztrált esetek száma elérte a 238 564-et - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium pénteken. A fertőzést 51 482 egészségügyi dolgozó kapta el, az utóbbi egy hétben 22-en. A járvány során eddig 27 121-en hunytak el, számuk 39-cel emelkedett az elmúlt hét napban.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi sajtótájékoztatóján elmondta: egy nappal ezelőtt mindössze két halálos áldozatról érkezett jelentés.

Jövő hétfőn az ország 70 százalékán érvénybe lép a járványügyi korlátozások enyhítésének újabb, már kettes fázisa. Ebben a szakaszban létszámkorlátozással megnyithatnak a bevásárlóközpontok, az éttermek zárt részei, a mozik és a tengerpartokon ismét lehet strandolni. Továbbra is a szigorúbb, egyes fázisban marad viszont a madridi autonóm közösség, Katalónia több területe - például Barcelona és térsége -, valamint Kasztília és León nagy része.

A lazítások utolsó, hármas fázisát kezdheti meg a következő héten a Kanári-szigetek közül El Hierro, La Gomera és La Graciosa, illetve a Baleár-szigetek közül Fromentera. Már engedélyezik az éjszakai szórakozóhelyek kinyitását, de harmadannyi vendéggel mint egyébként, és ugyanilyen arányban fogadhatják újból vendégeiket az edzőtermek. A lakhely szerinti megyét ebben a fázisban sem lehet elhagyni.

Június 6-ára tervezik megnyitásukat a legnagyobb madridi képtárak, a Prado, a Thyssen-Bornemisza és Zsófia királyné Múzeum, de csökkentett látogatószám és speciális higiéniai előírások mellett.

Kötelező lesz a szájmaszk viselése és a kézfertőtlenítés. Az információs pultok elé átlátszó műanyag lapok kerülnek a dolgozók védelmében, akinek testhőmérsékletét rendszeresen mérni fogják. Külön figyelnek arra, hogy a termekben sehol ne alakuljon ki tumultus. A tervek szerint az óvintézkedések szeptember közepéig maradnak érvényben a múzeumokban.

Spanyolországban március 15-e óta van hatályban szükségállapot a koronavírus-járvány miatt, egyelőre június 7-ig. Az elrendelt korlátozásokat június végéig tervezik feloldani országszerte, a külföldi turistákat júliustól fogadná újra az ország, amennyiben a fertőzések száma továbbra is a megfelelő mértékben csökken és nem alakulnak ki nagyobb járványgócok. (MTI)

A gazdaságot féltik a németek, nem az egészségüket

A németek 61 százalékát a járvány gazdasági következményei jobban aggasztják, mint az egészségügyi hatásai egy, a ZDF által közzétett felmérés szerint. A Robert Koch Intézet eközben arról számolt be: a koronavírus reprodukciós értéke az országban pillanatnyilag 0,61, azaz tíz fertőzött átlagosan hat másik embernek adja át a kórokozót.

Legutóbb egy nap alatt 560 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak. A járvány kirobbanása óta Németországban több mint 180 ezer embernél mutatták ki a koronavírust, és 8450 ember halt bele a vírus okozta betegségbe. Az utóbbi 24 órában 39-cel emelkedett a halálesetek száma. Több mint 164 ezer fertőzött épült fel a betegségből, az utóbbi nap folyamán 900 embert nyilvánítottak gyógyultnak.

Enyhítésekről döntöttek Azerbajdzsánban, Moldovában és Grúziában is

Azerbajdzsánban június 15-ig meghosszabbították a koronavírus-járvány miatt bevezetett egészségügyi veszélyhelyzetet. Ezzel párhuzamosan június 1-jével tovább enyhítenek a járványügyi intézkedéseken. A tízmilliós országban eddig 4759 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 56-an elhunytak, 3022-en kigyógyultak a betegségből, 1681 embert pedig jelenleg is kórházban ápolnak

Moldovában június 1-től egy sor piac ismét kinyithat, június 5-től tartható templomi istentisztelet, június 8-tól újranyithatnak a bevásárlóközpontok. A 2,5 milliós lakosú országban eddig 7725 a regisztrált fertőzöttek száma, akik közül 4278-an meggyógyultak, míg 283-an elhunytak a kórban.

Grúziában a turizmus biztonságos újraindításához dolgoztak ki javaslatokat, például a védőfelszerelések viselését és a lázmérést is előírta az egészségügyi minisztérium. A 3,7 milliós lakosú kaukázusi országban eddig 746 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 12-en elhunytak és 576-an meggyógyultak.

Havi tízmilliót éget el éttermei túléléséért Gerendai Károly

Másfél milliárdos bukásra számít a Sziget elmaradásával a rendezvény menedzsmentje, akinek saját éttermét, a Costest is érzékenyen érintette a vészhelyzet.
1 2 3 4 5 6

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Belenyúlnak a darázsfészekbe a kerületek: több helyen felülvizsgálnák a parkolási engedélyeket

Belenyúlnak a darázsfészekbe a kerületek: több helyen felülvizsgálnák a parkolási engedélyeket

Most megtudhatjuk, milyen, amikor Angela Merkel hivatalosan is az EU ura

Most megtudhatjuk, milyen, amikor Angela Merkel hivatalosan is az EU ura

Továbbra is terjed a koronavírus Romániában, elhalasztották a lazításokat

Továbbra is terjed a koronavírus Romániában, elhalasztották a lazításokat