szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

De nem csak a Fideszben, minden pártban ez a nézőpont az uralkodó. Még akkor is ez a felfogás élvez előnyt, ha csak a nőket kérdezik erről.

Nők a közéletben: részvétel, attitűdök, pártválasztás címmel készítette legújabb tanulmányét a Republikon Intézet, ezt a hvg.hu ismerteti.

Az utóbbi hetekben több kormánypárti politikus is olyan kijelentéseket tett női politikusokkal kapcsolatban, amelyek szélesebb körű felháborodást váltottak ki a nyilvánosságban, gondoljunk arra, ami a Párbeszéd frakcióvezetőjével, Szabó Tímeával történt. Amikor Kövér László volt a vendég Bayer Zsolt tévéműsorában, a házelnök azt mondta, néhány kivételtől eltekintve az ellenzékiekre „ápoltként” gondol, és különös szánalommal tekint azokra, akiknek a személyi száma 2-vel kezdődik. Kövér hosszan beszélt Szabó Tímeáról, akitől többször elvette már a szót a parlamentben.

A személyeskedés mellett a kormánypárti többség a KDNP indítványára politikai nyilatkozatban utasította el a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló Isztambuli egyezményt. „A megszólalások és a politikai nyilatkozatok aktuálissá tették a nőket érő erőszak és a nők közéleti szerepvállalásának kérdését” – írja a tanulmány bevezetőjében a Republikon.

Elemzésében az intézet a női választók részvételi szokásait, politikai attitűdjeiket és pártpreferenciájukat vizsgálta meg, azt tanulmányozva, hogy melyek az uralkodó női szerepfelfogások, milyen részvételi hajlandóság jellemzi a nőket, és milyenek a politikai preferenciáik. A tanulmány alapjául szolgáló kutatást a Republikon Intézet megbízásából a Závecz Research készítette 2000 fő személyes megkérdezésével. A kutatás nem, életkor és iskolai végzettség szerint reprezentatív Magyarország felnőtt népességére. Az adatfelvételre 2020 januárjában került sor. A elkészítéséhez a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a European Social Survey adatait is felhasználták.

A KSH 2016-as mikorcenzusa alapján a Republikon először ismerteti, hogy Magyarországon – ahogy általában a fejlett országokban – a fiatalabb korosztályokban a diplomások között a nők aránya már meghaladja a férfiakét. A különbség egyes korosztályok esetében nagyobb a 10 százaléknál. A jelenség ugyanakkor nem korlátozódik a 30-as, 40-es korosztályokra, már az 50-es korosztály esetében is megfigyelhető. Az arány a férfiak javára csupán a 65 éven felettieknél fordul át.

A Republikon kutatásából pedig az derül ki, a választási részvétel tekintetében nincsen jelentős különbség férfiak és nők között, mindkét nem esetében 76 százalék biztosan, vagy valószínűleg megjelenne az országgyűlési választásokon. Fontos megjegyezni azonban, hogy ez a szám magasabb, mint a választásokon ténylegesen megjelenők aránya.

Sokkal feltűnőbb a nők és férfiak között a választások közötti politikai részvétel esetében, ugyanis

minden politikai részvételi forma tekintetében passzívabbak a nők.

©

Különösen nagy a különbség a politikusokkal, választott képviselőkkel való kapcsolatfelvétel és az online részvétel tekintetében. A Republikon felmérésében nők és férfiak között alig van különbség a politikai attitűdök tekintetében. Kiderült azonban az is, hogy a magyar társadalom kifejezetten baloldali, valamint zöld véleményeket fogalmaz meg a társadalmi újraelosztás és a klímavédelem kérdésében.

©

A nemi, családi szerepek kapcsán eltérés mutatkozik abban, hogy míg a többség a női munkavállalás tekintetében progresszív nézetet vall, addig a gyereknevelés kapcsán inkább a konzervatív szemlélet az uralkodó. Ez arra enged következtetni – áll a Republikon elemzésében –, hogy a nők munkavállalása esetében nem az egyéni kiteljesedés, hanem inkább az anyagi biztonság az elsődleges szempont.

A családon belüli női és férfi szerepekkel kapcsolatos véleményeket megvizsgálták pártpreferencia szerinti bontásban is.

Azzal a kérdéssel, hogy a férfi dolga az, hogy pénzt keressen, a feleségeknek a háztartással és a gyerekekkel kellene foglalkoznia, az összes válaszoló 39 százaléka értett egyet, 29 százalék is-is, 31 százalék pedig nem tudott azonosulni. (1 százalék nem tudta vagy nem válaszolt.) Ha csak a női válaszadókat vesszük, akkor is a többség egyetért ezzel (37 százalék), 28 százalék is-is, 34 százalék pedig nem. (Itt is 1 százalék nem tudta, nem válaszolt.)

A Momentum szavazók között 43 százaléknyian vannak, akik egyetértettek ezzel, a fideszesek és a Párbeszéd-szavazók között 42 százaléknyian. Az MSZP-sek és a jobbikosok között ez a szám 38 százalék, a DK-soknál 36, az LMP-szavazók között 31; ennél a két utóbbi pártnál fordul csak az elő, hogy többségben vannak az egyet nem értők. A DK-sok 37, az LMP-sek 34 százaléka nem ért egyet az állítással.

©

Megvizsgálták azt is, milyen ideológiákkal azonosulnak a válaszadók. Egymás után két különböző ideológiát, világnézetett nevezhettek meg. Az alábbi ábra azt mutatja, hogy a politikai attitűdökkel ellentétben itt már világosabb különbségek vannak a két nem között. A nők jellemzően kevésbé konfliktusos világnézeti kategóriák (hívő ember, zöld, környezetvédő) segítségével jellemezték értékválasztásaikat.

©

Végül pedig a Republikon megvizsgálta, hogy az egyes pártok választói között mekkora a nők felülreprezentáltsága, tehát mennyivel nagyobb a nők aránya szavazóik között, mint a teljes népességben. Ebben a tekintetben a Párbeszéd eredménye kimagasló, amelyet az LMP követ. A Jobbik szavazói között továbbra is a férfiak felülreprezentáltak (18 százalék). Némileg meglepő, hogy míg az MSZP szavazóinál felül-, addig a DK-nál alulreprezentáltak a nők. Ennek oka az lehet, hogy a DK aktivista politikájával jobban szimpatizálhatnak a férfi, mint a női ellenzéki szavazók.

©

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Összevesztek a Facebookon a karantén miatt, amikor találkoztak, előkerült egy fejsze

Összevesztek a Facebookon a karantén miatt, amikor találkoztak, előkerült egy fejsze

Az USA-ban szinte könyörögnek a vendégmunkásoknak, hogy jöjjenek, ha tudnak

Az USA-ban szinte könyörögnek a vendégmunkásoknak, hogy jöjjenek, ha tudnak

Koronavírus: egy halott, két új fertőzött

Koronavírus: egy halott, két új fertőzött