szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A járványnak lassan vége – közölte Müller Cecília az operatív törzs ülése után.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A vasárnap diagnosztizált hat új koronavírusos beteg azt mutatja, hogy "a járvány vége felé haladunk, az első hullámot magunk mögött hagyhatjuk" – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs tájékoztatóján. A járvány kezdete óta 4014 igazolt fertőzöttet találtak itthon, a vasárnap elhunyt két idős emberrel együtt 548 koronavírusos beteg hunyt el.

Négy százalékuknál nem találtak semmilyen más alapbetegséget. Müller szerint a gyógyultak száma is szépen emelkedik (2248 emberről van szó), 1182-en továbbra is koronavírusosak.

385 ember fekszik kórházban, 21 ember van lélegeztetőgépen.

Müller a hétfői sajtótájékoztatón részletesen elemezte az adatokat. Ami a világ többi országához képest meglepő, hogy itthon az igazolt fertőzöttek 58 százaléka nő, 42 százaléka férfi. Müller szerint ezt demográfiai okok és a vírus természete magyarázza: itthon a nők tovább élnek, a vírus pedig az idősekre van rosszabb hatással.

A betegek 25 százaléka 65-79 év közötti, 20 százalékuk 80 évesnél idősebb. 15 éves kor alatt 33, 15-20 éves kor között 55 esetet regisztráltak.

100 ezer főre nézve is elmondta az adatokat (az országos átlag 41 beteg és 5 halott): a leginkább Budapest érintett, 108 beteggel, azt követi Zala, Komárom-Esztergom és Fejér megye, Pest megye csak az ötödik a 45 beteggel. Békés megyében kapták el legkevesebben a vírust, 100 ezer emberre vetítve hárman.

A járványgörbe a 23. hétig emelkedett (a 10. héten igazolták az első beteget), a 15. héten igazolták a legtöbb, 717 beteget. A legrosszabb héten 91 ember hunyt el. Mindeközben világszerte több mint 7 millió esetet regisztráltak, 403 ezer ember vesztette életét.

A tájékoztatón Kiss Róbert alezredes a megnyílt határokról és bűnügyi statisztikai adatokról beszélt. Rémhírterjesztés miatt 124, közveszéllyel fenyegetés miatt 29 esetben indult eljárás, az összes büntetőügynek 80 gyanúsítottja van.

Jönnek a kérdések

Az Origo a lakcímkorrekció okára kérdez rá (ebben semmi új nincs, a betegeket abba a megyébe könyvelik át, ahol élnek), az Infostart pedig arra, az idősek otthonából mikor mehetnek ki a bent lakók. Müller abban bízik, a látogatási tilalom után hamarosan feloldhatják a kijárási tilalmat is.

A Somogyi hírlap a falunapokra kérdez rá, sok helyen ez a legnagyobb esemény. Kiss azt mondja, értékelik a járványügyi adatokat, az operatív törzs foglalkozik a kérdéssel, a szükséges időben meghozzák a szükséges lépéseket.

A Délmagyar arra kérdez rá, volt-e vérhiány. A Vérellátó főigazgatója szerint nem, beavatkozás vagy műtét nem maradt el vérhiány miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!