szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az aggályos tartalmú kérdőívben más dolgokra is rákérdeznek. Például arra, hogy a kitöltő szeretne-e kistestvért.

Érzékeny adatokra rákérdező kérdőívet osztogatnak az Erzsébet-táborokban lakó gyerekeknek, akiknek ki is kell azt tölteniük - írta az Index a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) felhívására hivatkozva.

A kérdőív négyoldalas, az első fele a kitöltő gyerekek adatait, a nemét, életkorát, lakóhelyét, irányítószámát és testvérei számát rögzíti. A továbbiakban pedig a vele egyháztartásban élőkről gyűjt be információkat. Például azt, hogy

a gyermekek mekkora házban lakik, van-e a családban autó, és milyen végzettsége van a szüleinek.

A kérdőívben ezután arra is rákérdeznek, hogy

  • a táborozó szeretne-e kistestvért,
  • hányasra osztályozná szüleit,
  • milyen gyakran szoktak például facebookozni,
  • és hogyan érezte magát tavasszal, amikor otthon kellett tanulnia.

A szakszervezet szerint a kérdőívvel több probléma is van. Mint írták, “olyan szubjektív tapasztalatokra, érzelmi viszonyulásokra is rákérdeznek a felmérés készítői, amelyek amellett, hogy szigorúan bizalmas információk, egy sima bekarikázós kérdőíven nem is igazán mérhetők fel szakszerűen”.

A kérdéssorokon a magyar kormány által létrehozott Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért, azaz a KINCS logója szerepel és a PDSZ is a KINCS-et nevezi meg a kérdőívek megbízójaként.

Az Indexnek a KINCS meg is erősítette, hogy a Véleményed Kincs elnevezésű kutatás az Erzsébet Alapítvánnyal közös együttműködésük alapján valósul meg. Azt ugyanakkor, hogy a PDSZ által megosztott kérdéssorok tényleg valódiak-e, a kormány által létrehozott intézet nem erősítette meg, de nem is cáfolta azt,

A KINCS hivatalos válaszában azt viszont közölte, hogy

  • a kérdőívek "szülői nyilatkozathoz kötött, önkéntes és anonim kitöltését koordinálja az Erzsébet-táborokban, valamint a személyhez semmiképp nem köthető válaszok rögzítését végzi",
  • a kutatás szakmai irányítója a Kopp Mária Intézet,
  • a kitöltött kérdőívekben rögzített válaszok alapján adatbázist hoznak létre, majd "haladéktalanul megsemmisítik" a kitöltött kérdőíveket,
  • a KINCS pedig az összesített adatbázisból fog dolgozni, amelyben "a kitöltők semmilyen módon nem beazonosíthatók".

A KINCS szerint a kérdéssorral jelenleg kizárólag a Napközi Erzsébet-táborokban gyűjtenek adatokat. Azt is írták, hogy a PDSZ aggályai szerintük alaptalanok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az MNB nem vizsgálja a bitcoinos csalókat, pedig Csányi Sándorral is reklámoznak

Az MNB nem vizsgálja a bitcoinos csalókat, pedig Csányi Sándorral is reklámoznak

Mérő László: "Orbán Viktor meg fog bukni 2022-ben, például az Index miatt"

Mérő László: "Orbán Viktor meg fog bukni 2022-ben, például az Index miatt"

Vonatot akarhattak kisiklatni Győrnél, szemtanút keres a rendőrség

Vonatot akarhattak kisiklatni Győrnél, szemtanút keres a rendőrség