szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nincs újabb elhunyt.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Az elmúlt napon 16 újabb embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4279 főre nőtt az igazoltan fertőzöttek száma Magyarországon – olvasható a koronavírusról tájékoztató kormányzati oldalon.

A járvány nem követelt újabb halálos áldozatot, így az elhunytak száma változatlanul 593. Gyógyultnak 3156 embert nyilvánítottak.

Kórházban 109 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 5-en vannak lélegeztetőgépen.

Az aktív fertőzöttek száma az előző napi 541 után 528-ra csökkent. Az ő 38 százalékuk, illetve az elhunytak 60, a gyógyultaknak pedig 45 százaléka budapesti.

A tájékoztatásból kiderül, hogy továbbra is érvényben van a járványügyi készültség, és szerdán életbe léptek az új beutazási korlátozások, amelyek célja a kormány szerint, hogy megakadályozzuk a fertőzés külföldről történő behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását. „Csak akkor van esély arra, hogy az életünket korlátozó intézkedések újbóli bevezetését elkerüljük, ha a vírust a határokon kívül tartjuk” – írják.

Emlékezetes, a külföldi az országokat három – piros, sárga, zöld – kategóriába sorolták

A sárgával és pirossal jelölt országokból való beutazás esetén, a határon belépőket szúrópróbaszerűen (közúton és repülőtéren is) egészségügyileg szűrik, testhőmérséklet-mérést végeznek náluk, és kérdőívet kell kitölteniük, valamint hatósági házi karantént rendelnek el náluk a korábban megszokott módon. A határellenőrzéssel kapcsolatos feladatokat a rendőrség végzi. A hatósági házi karanténra kijelölt személy köteles otthonában maradni 14 napig, és tünetek esetén háziorvosát értesíteni. Amennyiben valaki mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor PCR-tesztet végeztethet el, sárga jelölésű ország esetén már 1 darab negatív, piros jelölésű ország esetén 2 darab negatív PCR-teszt esetén oldható fel a karantén.

Életbe léptek a vírus miatti beutazási korlátozások

Külön szabályok vonatkoznak a magyar állampolgárokra és hozzátartozóikra, illetve a nem magyarokra. Több mint 11,5 millióan fertőződtek meg, és csaknem 600 ezer beteg halálát okozta a 2019 végén kitört koronavírus-járvány világszerte. A pandémia felbecsülhetetlen gazdasági károkat okozott annak ellenére, hogy a járvány csillapodásával mind több országban elkezdték enyhíteni a korlátozásokat.

Csütörtökön Kormányinfót tart Gulyás Gergely miniszter, ott ismertetik, milyen korlátozások vagy enyhítések lesznek a jövőben ezzel kapcsolatban, ha lesznek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Horn Andrea Sport

A legpirosabb országokból is simán beengedjük a sportolókat

Felmentést kaptak a frissen bevezetett, szigorúbb belépési szabályok alól a Magyarországon rendezendő nemzetközi sportesemények résztvevői: a járvány szempontjából legveszélyesebb, piros kategóriába sorolt országokból is korlátozás nélkül beléphetnek. Összeszedtük, milyen versenyekre érkezők mentesülnek a karanténkötelezettség alól.

Dull Szabolcs az Indexről és a másikról: Valami ekkorát kéne építenünk

Dull Szabolcs az Indexről és a másikról: Valami ekkorát kéne építenünk

Szükségállapotot vezettek be Bejrútban, az FBI is részt vesz a nyomozásban

Szükségállapotot vezettek be Bejrútban, az FBI is részt vesz a nyomozásban

Minden problémának van megoldása

Minden problémának van megoldása