szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rendhagyó Facebook-posztban üzent az Európai Néppárt elnöke az uniós csúcs előtt.

„Erkölcsös alkura van szükség” – hívta fel az Európai Néppárt vezetőinek figyelmét Donald Tusk. A volt lengyel miniszterelnök szerint nem szabad kockáztatni az olyan alapvető értékeket, mint a sajtószabadság vagy a jogállamiság.

Zárt körben egyeztettek a pénteki uniós csúcs előtt az Európai Néppárt vezetői a koronavírus utáni mentőcsomagról, valamint a hétéves EU-s költségvetésről. Tusk ezekről, valamint a jogállami normák betartásához kötött uniós pénzekről írt közösségi oldalán.

„Az uniós újjáépítési tervről és a költségvetésről, illetve a jogállamisági feltételrendszerről szóló vita nagyon komoly teszt lesz a politikai családunk számára. Tudom, mennyire bonyolult összeegyeztetni a különböző érzékeny területeket és érdekeket.” Tusk a pártcsaládtól azt kérte, figyeljenek az erkölcsre és az értékeikre a vita folyamán. „Tudom, hogy nincs egyszerű recept, de bízom a tapasztalatukban és a politikai tisztességükben” – írta posztja zárásaként.

Orbán fenyegetései eltörpülhetnek a brüsszeli hangzavarban

„Az értékeket nem lehet pénzre váltani." António Costa portugál miniszterelnök fogalmazott így a portugál köztévének, miután kedden találkozott magyar kollégájával, Orbán Viktorral. A baloldali politikus épp azon a napon járt Budapesten, amikor az Országgyűlés elfogadott egy parlamenti határozatot, amely alapján a magyar miniszterelnök többek között nem mehet bele abba, hogy az uniós pénzek kifizetésénél a jogállamisággal kapcsolatos eljárásokat figyelembe vegyék.

Tusk támogatja a jogállami normákhoz kötött EU-s kifizetések tervezetét, valamint pont ezen normák rombolására hivatkozva támogatja a Fidesz kizárását a Néppártból.

Orbán: Az oddsaink folyamatosan javulnak

A helyzet nem könnyű, de az oddsaink folyamatosan javulnak – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a brüsszeli EU-csúcs előtt, a Facebook-oldalán pénteken közzétett videóban.

A kormányfő kiemelte: csütörtökön késő éjszakáig tartó előkészítő megbeszéléseket folytattak, „erősítendő Magyarország pozícióit a most kezdődő tárgyalásokra”.

Közölte: most a visegrádi csoport miniszterelnökeivel találkozik. Sikerült előző este már közös javaslatokat megfogalmazni, ezeket most véglegesítik, és utána mennek tárgyalni – tette hozzá. Úgy látja, „a helyzet persze nem könnyű, de az oddsaink folyamatosan javulnak”.

(Euronews)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lőrinc László: Kutyák, karavánok és szekták az SZFE-ügy árnyékában

Lőrinc László: Kutyák, karavánok és szekták az SZFE-ügy árnyékában

Napokig képes ellátni a házat árammal egy újfajta akkumulátor

Napokig képes ellátni a házat árammal egy újfajta akkumulátor

A Kisvárda sportigazgatója megkérte a focistafeleségeket, ne várják el, hogy a férjük keljen fel éjjel a gyerekhez

A Kisvárda sportigazgatója megkérte a focistafeleségeket, ne várják el, hogy a férjük keljen fel éjjel a gyerekhez