szerző:
Kovács Panka
Tetszett a cikk?

A DK EP-képviselője, Rónai Sándor nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amin a DK interpretációja szerint Balogh Csaba, Göd polgármestere Momentum–Fidesz-koalícióra tett javaslatot, amikor arról beszélt, hogy le akarja váltani az alpolgármestereit és egy fideszes alpolgármestert is javasolt helyettük. A Momentum erre előállt egy saját felvétellel, azt állítva, a DK felvételét manipulálták. Rónai szerint lehet, hogy megvágták az ismeretlen forrásból kapott felvételüket, de ez még nem hírhamisítás.

hvg.hu: Országos szintű ellentét lett a gödi helyzetből, a Demokratikus Koalíció és a Momentum üzenget egymásnak, miután ön nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, melyen Balogh Csaba arról beszél, le akarja váltani a DK-s és LMP-s alpolgármestert, és helyettük egy fideszes, egy momentumos és egy független alpolgármesterrel dolgozna együtt. A felvételt a Momentum szerint manipulálták, és pont a lényeg hiányzik róla. Ön tudta, hogy megvágott anyagot tesz közzé?

Rónai Sándor: A két felvétel között nincs nagy különbség. Természetesen megkérdeztem a gödi kollégákat, hogy emlékeznek-e, elhangzott-e ilyen a polgármester úrtól, és egyöntetűen azt mondták, igen. A felvétel elkészülte alatt én Brüsszelben voltam. De ha valaki meghallgatja mindkét hanganyagot, nem tudja eldönteni, melyik van megvágva.

Ami viszont mindkettőben szerepel az az, hogy a Balogh Csaba polgármester úr elmondja, három személlyel tudja elképzelni a munkát, köztük egy fideszes képviselővel, Pintér Györggyel. Egy márciusi személyes tárgyalás alkalmával Balogh személyesen is elismerte ezt, ám erről nincs bizonyító erejű felvételem, de többen is ott ültünk ezen a megbeszélésen. (A hvg.hu-nak azt állította Balogh, nem emlékszik ilyen beszélgetésre – a szerk.)

hvg.hu: Tehát ön csak azt a verziót hallotta, amin nem szerepel Balogh Csaba kiegészítése, ami szerint ő reméli, nem a fideszes képviselőt fogják kiválasztani a háromból?

R. S.: Természetesen. Mi ismeretlen forrásból kaptuk a hangfelvételt, és csak az eredetét ellenőriztük, a Momentum viszont ezek szerint felvette a beszélgetést. (Ezt Balogh el is ismerte az Azonnalinak – a szerk.).

hvg.hu: Miért döntött úgy, hogy egyből a nyilvánosságnak mutatja meg a felvételt? Nem lett volna egyszerűbb előbb a Momentummal megbeszélni?

R. S.: Amikor megkaptuk a hangfelvételt, úgy gondoltam, Gödön már annyira elmérgesedett a viszony, hogy meg kell mutatni az érem másik oldalát.

hvg.hu: Eddig az volt a narratíva, hogy ezek csak helyi ügyek, az országos együttműködéssel minden rendben, most viszont a DK és a Momentum legismertebb arcai üzengetnek egymásnak. Ez nem árt az összefogásnak?

R. S.: Szerintem ami most történik, az is azt mutatja, hogy nekünk együtt kell dolgozni, csak oda kell figyelnünk, mi történik a pártközpontokon kívül.

hvg.hu: De lehet úgy együtt dolgozni valakivel, hogy az egyik párt hírhamisítással vádolja a másikat?

R. S.: Amikor Balogh korrupcióval vádolta az alpolgármestereit, nem láttam, hogy kérték volna az állítások bizonyítását (Balogh korábban a hvg.hu-nak tagadta, hogy ilyet mondott volna – a szerk.). Szerintem ez nem hírhamisítás, én lényegi különbséget nem hallok.

hvg.hu: Egyébként akkora katasztrófa helyi szinten egy ellenzéki vezetésű városban egy fideszes alpolgármester?

R. S.: Szerintem az a katasztrófa, ha közösen nyer az ellenzék, a győzelemig minden oké, aztán amikor vezetni kell a várost, azt már inkább fideszesekkel képzeli el.

hvg.hu: Most, hogy ön által végleg országos szintre nőtt a gödi ügy, mit vár a Momentum vezetésétől?

R. S.: Először is ki kell vizsgálni a felvételeket.

hvg.hu: Nem lett volna érdemes azelőtt, hogy nyilvánosságra hozza?

R. S.: Lehet, hogy hiba történt, nem állítom, hogy nem. De ez a probléma mélyebb ennél.

hvg.hu: Tehát a DK álláspontja az, hogy nem is egy levágott félmondat a lényeg, hanem a fideszes alpolgármester?

R. S.: Igen.

hvg.hu: Gyurcsány Ferenc tudott erről a szivárogtatásról? Azért neki elég komoly múltja van hasonlóban Őszödről.

R. S.: Ezt a felvételt szerintem ő nem hallotta.

hvg.hu: Ezek szerint az ön döntése volt ez?

R. S.: Ez a párközpontból jött, de velem egyeztették, én küldtem ki.

hvg.hu: Ez a nem nyilvánosságnak szánt, de nyilvánosságra került beszéd rosszabb, mint a 2006-os?

R. S.: Itt a politikai helyzet egészen más, de én inkább amiatt vagyok szomorú, hogy ilyen hangfelvételek egyáltalán készülnek, és aztán kölcsönösen próbáljuk ezeket magyarázni.

hvg.hu: De ha probléma, hogy ilyen hangfelvételek születnek, akkor miért adott ennek teret azzal, hogy nyilvánosságra hozza őket?

R. S.: Nézze, én részt vettem ezeken a tárgyalásokon, ahol megállapodtunk valamiben, amihez nem tartotta magát polgármester úr. Lehet, hogy elhamarkodott volt a hangfelvétel nyilvánosságra hozatala, de a tartalmát lehetetlen félremagyarázni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
18 teljes kiőrlésű vagy Graham-lisztes kenyérből 11-nél találtak hibát

18 teljes kiőrlésű vagy Graham-lisztes kenyérből 11-nél találtak hibát

Négymillió forintra büntette az MKB Bankot a jegybank

Négymillió forintra büntette az MKB Bankot a jegybank

Néhány ország teljesíti csak fel a „zöld megújulásra” vonatkozó ígéreteit

Néhány ország teljesíti csak fel a „zöld megújulásra” vonatkozó ígéreteit