szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megismételt minősítő vizsgát kellene tennie egy pedagógusnak, hogy újra gyerekekkel foglalkozhasson.

Egy fiatal pedagógus otthagyta a tanári pályát, majd néhány hónap után rájött, mégis gyerekekkel szeretne foglalkozni. Ahhoz viszont, hogy ezt meg is tehesse, 

újabb minősítő vizsgán kell átesnie, aminek a díja 71 050 forint

– írta az ügyről a 24.hu.

A fiatal tanítónő 2017-ben végzett az ELTE-n, majd egy XIII. kerületi iskolában kezdett el tanítani gyakornokként. 2018-ban jelentkezett a kötelező minősítési eljárásra, de ezt végül nem teljesítette, mert közben felmondott az intézményben.

A nő a céges világba ment dolgozni, ügyfélszolgálati munkatársként dolgozott. Csakhogy időközben rájött: mégis a pedagógusi pálya az, amit hivatásának érez. A tanítónő visszakerült ugyanabba az iskolába, ahol korábban dolgozott, majd pedig jelentkezett a minősítési eljárásra.

A lap szerint egy adminisztrációs anomália részese lehet, mert tájékoztatásként azt a választ kapta, hogy az előző vizsgáját sikertelenként könyvelték el, az újabb pedig már egy „megismételt minősítő vizsgának” számít. Emiatt viszont fizetnie kell, az eljárás pedig több tízezer forintba kerül.

A tanítónő azt mondta: a pedagógusi pályát kizárólag anyagi nehézségek miatt hagyta el, mert frissen végzett tanítóként nem tudott megélni abból a pénzből, amit kapott. Ugyanakkor a mostani összeg kifizetése is gondot okoz neki, amit egyébként méltánytalannak is tart. A nő ezért levelet írt az Oktatási Hivatalnak, remélve, hogy elengedik az összeg kifizetését. A hivatal ezt azonban nem fogadta el, s közölték:

a nőnek augusztus 21-ig ki kell fizetnie a vizsgadíjat.

A 24.hu azt írja: ha a nő nem rendezi az összeget, az Oktatási Hivatal sikertelennek minősíti a minősítő vizsgát állapítják meg, ez pedig a köznevelési törvény értelmében a pedagógus munkaviszonyának megszűnését jelenti.

A tanítónő jelenleg gyakornok, amiért nettó 150 ezer forintos fizetést kap kézhez minden hónapban. A 71 ezer forintos vizsgadíjat egy összegben kell rendeznie, 30 napon belül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felavatta a Kerékpárosklub a szentendrei bicikliutat

Felavatta a Kerékpárosklub a szentendrei bicikliutat

Szijjártó elismerte, hogy járt a Bodri borászatnál, ahol a helikoptert fényképezték

Szijjártó elismerte, hogy járt a Bodri borászatnál, ahol a helikoptert fényképezték

Olvasóink valójában egy demokratikus értékeket valló klub elkötelezett tagjai – Jakus Ibolya a hvg360 első évéről

Olvasóink valójában egy demokratikus értékeket valló klub elkötelezett tagjai – Jakus Ibolya a hvg360 első évéről