szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

„Ne telepedjen rá még a mainál is jobban a politika a magyarországi református egyházra” – ezt szeretnék azok a „lázadók”, akik nem támogatják a volt emberminiszter, Balog Zoltán püspökké választását.

Közleményben reagált a Dunamelléki Református Egyházkerület, miután megírtuk, hogy Balog Zoltánból – Orbán Viktor egykori lelki vezetőjéből és miniszteréből – minden bizonnyal református püspök lesz. Ennek érdekében korábban még a zsinati szabályokat is az ő „személyére” szabták át.

Az egyházmegye Választási Bizottsága írásunknak azt a részét igyekezett cáfolni, ahol azt írtuk Balogh immár „hivatalos jelölt”. Nos, (egyház)jogi értelemben ez így is van, hiszen a volt minisztert még csak ajánlották a posztra, ennek nyomán pedig formálisan csak a szeptember közepén megtartandó közgyűlésen válik püspökjelöltté. Ez azonban a lényegen nem változtat, hiszen elegendő két közgyűlési tag, aki javaslatot tesz; ennél pedig már most több támogatója van Balognak. Igaz, akadt, aki utóbb bevallotta, kénytelen-kelletlen vállalt díszletszerepet a hír bejelentését illusztráló fotón. „Olyan volt a légkör”, hogy nem tehetett mást – mondta.

Vannak azonban olyan gyülekezetek, ahol úgy gondolják, Balog megválasztása inkább ártana a magyar reformátusoknak, amely az utóbbi években politikailag kiszolgáltatott helyzetbe került. Köszönhetően egyebek mellett a számos rendkívüli – a költségvetésbe előre be nem tervezett – kormányzati támogatásnak. Így – egy főre vetítve – a reformátusok ma már kétszer akkora állami támogatást tudhatnak magukénak, mint a katolikusok. Néhány hete például az egyházaknak juttatott „járványpénzek” között az a németajkú gyülekezet is kapott „pántlikázottan” 120 millió forintot, amelyben Balog a miniszteri lemondása óta lelkészként tevékenykedik.

A „lázadók” azt szeretnék, ha Balog legalább kihívót kapna, ezért megkeresték Balla Pétert, a Károli Gáspár Református Egyetem előző rektorát, hogy vállalja a megmérettetést. Balla – aki szemben Baloggal, elismert teológus, a mai lelkészek több generációját is oktatta –, úgy tudni, kész a megmérettetésre (a hat évvel ezelőtti püspökválasztáson is elindult). Kérdés persze, hogy mivel ő – az exminiszterrel ellentétben – pénzt, paripát, fegyvert (vagyis kormányzati támogatást) nemigen tud felmutatni, lesz-e annyi bátorság a presbitériumokban, hogy az október eleje és november vége között lebonyolítandó titkos szavazáson valós alternatívaként jelenjen meg az erős politikai hátszéllel rendelkező Baloggal szemben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem jó ötlet felváltva használni az e-cigit és a simát

Nem jó ötlet felváltva használni az e-cigit és a simát

Kidobott karácsonyfákból készítenek üdítőt Észtországban

Kidobott karácsonyfákból készítenek üdítőt Észtországban

Új, politikailag független szervezetet alapított 42 magyar operatőr

Új, politikailag független szervezetet alapított 42 magyar operatőr