szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem a hatóságok elnéző hozzáállása, hanem Mészáros Lőrinc cégének "technológiai fegyelmezetlensége" volt a probléma, de már ezt is kiküszöbölték – áll a nyomozást megszüntető határozatban.

Tavaly július végén Detknél, a Mátrai Erőmű közelében napokon át bűzös, habos víz folyt a Bene-patakban, majd került az ottani víztározóba. A katasztrófavédelem egy határozatából derült ki, hogy a Mészáros Lőrinc-féle búzafeldolgozó, a Viresol Kft. okozta a tömeges halpusztuláshoz és rosszullétekhez vezető szennyezést. Két rendőrségi nyomozás is indult az ügyben, ezeket később egyesítették, most pedig az egyik vonatkozásában megszűntették az eljárást – írja az Átlátszó.

A 2019 novemberben indult első ügyben környezetkárosítás bűntette, az idén júniusban indult másodikban pedig hivatali visszaélés bűntette miatt nyomoztak. A kettőt júniusban egyesítették, majd  – írja a lap a miskolci rendőrség szeptember 15-i határozatát is bemutatva – a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés és a hivatali visszaélés vonatkozásában megszüntette a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrkapitányság, mert „nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése”.

A kirendelt igazságügyi szakértők véleménye alapján meghozott határozatban ez áll:

A kialakult szennyezés és veszélyeztetés nem a hatóságok esetleges elnéző hozzáállása, jogellenes, visszaélést megvalósító ügyintézése vagy engedélyezési eljárása miatt alakult ki, hanem a szennyezésért, veszélyeztetésért felelősnek tekinthető gazdálkodó szervezetnél tapasztalható (a szakértő megállapítása szerint azóta már kiküszöbölt) technológiai fegyelmezetlenség és hiányosság miatt.

Más kérdés, hogy az Átlátszó azt állítja, a tavalyi botrányok után még idén januárban is dőlt a cefre a Viresoltól a víztározóba.

A környezetszennyezés miatt korábban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 5 milliós bírságot szabott ki, de nem a Viresolra, hanem a Mátrai Erőműre. A veszteséges erőmű akkor még Mészáros Lőrincé volt, azóta viszont az államhoz került.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

És akkor az alga mellett közpénz úszik a Balatonban

Az EU és az USA gazdasága is akkorát zuhant, mint még sosem; átnéztük, kik és mennyi közpénzt kaptak a balatoni szállodafejlesztésekre; kiderült, hogy 17,4 helyett 44 milliárd forintjába került az államnak a Mátrai Erőmű megszerzése. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Az MNB arra figyelmeztet, vigyázzon a Revoluttal

Az MNB arra figyelmeztet, vigyázzon a Revoluttal

Valóban az értintésmentes fizetés a legbiztonságosabb?

Valóban az értintésmentes fizetés a legbiztonságosabb?

Dúró Dóra kifakadt a Facebook tiltása miatt, kormányzati fellépést követel

Dúró Dóra kifakadt a Facebook tiltása miatt, kormányzati fellépést követel