szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A katasztrófavédelem egy eddig nem ismert határozatából derült ki, hogy a Viresol Kft. okozta a szennyezést.

Július végén napokon át bűzös, habos víz folyt a Bene-patakban Detknél, nem messze a Mátrai Erőműtől. A víznek először zöld színe volt, majd szürkés és fekete iszapos lett, mint a mocsár. Az ügyben érintett hatóságok – vízügy, kormányhivatal, katasztrófavédelem – bejelentés alapján vizsgálatokat indítottak. A katasztrófavédelem mint vízügyi hatóság később arra jutott, hogy az Őzse-völgyi ipari víztározóból leeresztett, magas szervesanyag-tartalmú víz okozta több patak szennyeződését. Most arról számolt be az Átlátszó, hogy a Mészáros Lőrinc-féle Viresol Kft. volt a szennyezésért felelős.

Mindez a lap szerint egy nagy dobra nem vert határozatból derült ki. Egészen mostanáig az sem derült ki, hogy az azonos visontai telephelyen működő két cég, a Mátrai Erőmű Zrt. és a Viresol Kft., tehát a hőerőmű és a keményítőgyár közül melyik okozta a szennyezést.

2020. augusztus 31-ig adott határidőt a Viresol Keményítő- és Alapanyaggyártó és Forgalmazó Kft.-nek a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság április 9-én kelt, jogorvoslatra való tekintet nélkül azonnal végrehajtandó határozata, hogy műszaki átalakítással megakadályozza, hogy a telephelyéről elvezetett vizek a Mátrai Erőmű Zrt. Őzse-völgyi víztározójába juthassanak – írja a lap.

A határozat szerint biztosítani kell azt is, hogy a telephelyen keletkező szennyezettnek minősülő csapadékvizek megtisztítsák.

A műszaki átalakítást követően a tiszta, valamint a szükség szerint tisztított csapadékvizeket, illetve a tisztított szennyvizeket az Őzse-völgyi tározó elkerülésével, közvetlenül kell a befogadóba vezetni

 – írta a katasztrófavédelem.

Katasztrófavédelem: Nem titkolóztunk, a törvényeket tartottuk be. A határozatot megfellebbezték

Cikkünk eredeti verziójában úgy fogalmaztunk, hogy a katasztrófavédelem eltitkolt határozatából derült ki, mi történt a Mátrai Erőműnél. A borsodi katasztrófavédelem azonban utólag közölte: ők a jogszabályoknak megfelelően jártak el, a hatósági határozatot „megküldték az ügyféli jogosultsággal rendelkezőknek”. Mint kifejtették, a határozatot csak annak végleges formájában ismerheti meg harmadik fél, a döntés ellen pedig jogorvoslattal lehet élni. Ebben az esetben ez meg is történt, így a katasztrófavédelem a határozatot továbbra sem adhatja ki.

Idén januárban a Mátrai Erőműre vízszennyezési bírságot szabott ki a B.-A.-Z. megyei katasztrófavédelem, miután arra jutottak, hogy az Őzse-völgyi ipari víztározóból leeresztett, magas szervesanyag-tartalmú víz okozta több patak szennyeződését.

Az is kiderült, hogy az erőmű tározójába vezeti ipari szennyvizét, továbbá a telephelyén összegyűlt csapadékvizét a Viresol Kft., amelynél szabálytalan hulladéktárolást állapítottak meg – a Heves Megyei Kormányhivatal a hulladékok haladéktalan elszállítására kötelezte a Viresolt.

Nem a júliusi volt az utolsó hasonló úgy a Mátrai Erőműnél, november elején az erőmű több dolgozója szúrós szagú gázt észlelt, zsebeikben a fémpénzek elszíneződtek, többen rosszul lettek. Egy, a 444.hu birtokába jutott belső levél szerint már ekkor az Őzse-völgyi tározóból vett vízre gyanakodtak. Pár nappal később már a környező településekről is jelezték a szúrós szagú gázt. A katasztrófavédelem november 12-én adott ki közleményt, miszerint egy, a telephely területén lévő technológiai víztározóban képződött a kén- és foszfortartalmú gáz, feltehetőleg az ott felgyűlt szerves anyagok bomlása miatt – a gáz emberre nem volt veszélyes.

A Viresol Kft. keményítőgyárat üzemeltet és, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik. A gyárat 2019 februárjában adták át, Mészáros felcsúti szomszédja, Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében. A beruházás összesen 33 milliárd forintból valósult meg, amelyből a magyar kormány 6,2 milliárd forintot állt. A Viresolban évente 250 ezer tonna búzát tudnak feldolgozni, hogy egyebek között takarmányt és alkoholt készítsenek belőle.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videót készített a Facebook arról, hogy a reklámok jók, de visszafelé sült el a dolog

Videót készített a Facebook arról, hogy a reklámok jók, de visszafelé sült el a dolog

Rogán felesége és családja másik földvásárlását is elkaszálta a kormányhivatal

Rogán felesége és családja másik földvásárlását is elkaszálta a kormányhivatal

Daganattal műtötték, mégis egészségesként szerepel az oltási listán egy 60 éves férfi

Daganattal műtötték, mégis egészségesként szerepel az oltási listán egy 60 éves férfi