szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Vas Megyei Ügyvédi Kamara döntött Czeglédyről, aki most nem praktizálhat. Erről szerdán kapott értesítést.

Nem praktizálhat ügyvédként Czeglédy Csaba, miután szerdán kiderült, a Vas Megyei Ügyvédi Kamara felfüggesztette tevékenységét. Minderről Czeglédy számolt be a közösségi oldalán.

Czeglédy ügye elég szövevényes. Egy ügyvéd alapból nem praktizálhat, ha vádat emeltek ellene egy büntetőügyben, ezért Czeglédy Csaba sem folytathatta a tevékenységét egészen addig, ameddig az ellene folyó eljárást meg nem szüntették, amikor 2019-ben az európai parlamenti választásokon felkerült a jelöltek listájára a DK színeiben. Czeglédy és védője értelmezése szerint a mentelmi joggal az eljárás megszűnt ellene, így álláspontja szerint az EP-választás után újrainduló perben ismételt vádemelésre lett volna szükség. A Szegedi Törvényszék értelmezése szerint azonban anélkül is folytatható volt az eljárás, ám ekkor még a megyei Ügyvédi Kamara Czeglédy érvelésének adott igazat. Ez változott meg mostanra azzal, hogy felfüggesztették a tevékenységét.

A szombathelyi képviselő nem érti a döntést, ugyanis azt mondja, tavaly óta a perében semmilyen olyan új körülmény nem merült fel, ami ezt indokolja.

Czeglédy Csaba és társai ellen 2019-ben emeltek vádat 6, 2 milliárd forint költségvetési csalás gyanúja miatt. Az eljárás tavaly júniusban indult el az előkészítő ülésekkel, majd néhány tárgyalást még tartottak ez év elején is. Februárban a tárgyalás lefolytatását a Kecskeméti Törvényszékre tették át, mivel a Szegedi Törvényszék összes bírója elfogultságot jelentett be. A járványügyi helyzet miatt csak szeptember végén tartottak újabb tárgyalást, így már Kecskeméten. Itt azért kellett ismét halasztani a pert, mert kiderült, hogy az egyik védő két olyan vádlott védelmét is ellátja, amely érdekellentétet jelent, ugyanis az egyikük vádalkut kötött, tehát elismerte a bűnösségét, míg a másik kitart az ártatlansága mellett.

Frissítés: Czeglédy Csaba arra hívta fel a figyelmet, hogy a mentelmi jog okán az eljárás megszüntetéséről a Szegedi Törvényszék is hozott határozatot, ezt a Szegedi Ítélőtábla írta felül, és foglalt állást az eljárás folytatása mellett. Ezzel együtt, a hatóságok nem keresték a szakmai kamarát azzal, hogy intézkedjenek Czeglédy ügyvédi működésével kapcsolatban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Látványos karácsonyi díszbe öltözött egy pomázi tűzoltóautó

Látványos karácsonyi díszbe öltözött egy pomázi tűzoltóautó

Felfegyverzett neonácikat kaptak el Németországban

Felfegyverzett neonácikat kaptak el Németországban

Kiderült, milyen lesz az új Bubi-bringa

Kiderült, milyen lesz az új Bubi-bringa