szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

100 ezer antigénteszt beszerzését indítja el a főváros, ebből 50 ezret az önkormányzatoknak ad, hogy az oktatásban dolgozókat szűrhessék.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Átvállalva az állam feladatait, saját tesztelési programba kezd a főváros – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester szerdán. A teszteléshez 100 ezer antigénteszt beszerzését indítja el a napokban a Fővárosi Önkormányzat.

Az antigéntesztek Karácsony szerint pontosságban a PCR-tesztekhez foghatóak, de szemben azokkal, szinte azonnal megvan az eredményük.

A két teszt közötti különbségekről itt írtunk, Müller Cecília korábban úgy fogalmazott, hogy „Ami gyorsteszttel pozitív, PCR-rel is pozitív volt. Ami viszont negatív, annak csak egy része volt PCR-teszttel negatív, ott tehát mindenképpen szükség van megerősítésre”

Míg a PCR-tesztekről megy a vita, fontos változások kezdődtek a magyarországi koronavírus-szűrésben

Az elvégzett PCR-mintavételek száma Magyarországon továbbra is stagnál, de a hvg.hu információi szerint már több olyan módszert is élesben alkalmaznak, amivel a hatóságok növelhetik a szűrési kapacitást. Ehhez nemcsak új fejlesztésű PCR-teszteket, hanem olyan antigén alapú gyorsteszteket is használnak majd, melyek nem megfelelő alkalmazása veszélyeket is rejthet magában.

A fővárosi tesztelési program minden veszélyeztetett ágazatra kiterjed majd a bejelentés szerint. Elsőbbséget élveznek az önkormányzati intézmények, így az oktatásban, vagy a szociális szférában dolgozók. A pedagógusok helyzetére külön kitért Karácsony, mert szerinte megfeledkezett róluk a kormány.

A főváros ezért 50 ezer, saját forrásaiból beszerzett koronavírustesztet oszt szét lakosságarányosan a kerületek között, hogy segítsék az oktatásban dolgozók szűrését.

Az önkormányzatok segítsége mellett a főváros magánszemélyek és vállalkozások pénzadományaira is számít a pedagógus-társadalom önkéntes alapú szűrésének támogatásában. Az országos járványhelyzetről szólva, Karácsony "pokolinak" nevezte azt. Megköszönte egyúttal a fővárosiaknak a fegyelmezettségüket, amivel Budapesten nagyban hozzájárultak a járvány fékentartásához.

Az ingyenes parkolás közlekedési káoszt okoz majd, rontva a levegőminőséget is – értékelte a kormány friss rendelkezéseit. Fájlalta, hogy a kormány nem nyújt támogatást a közösségi közlekedés számára, bár annak jegybevételei csökkennek, az elvárások pedig nőnek.

Külön szabályozásra lenne szükség a tömegrendezvényekkel kapcsolatban, illetve – tekintettel az adventi szezonra – az ingyenes parkolás okozta zsúfoltság megelőzéséhez is – vetette fel végül Karácsony. Ebben számít a kormány partnerségére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Domány András Itthon

Budapesti közlekedés: a kormány kioktatva támogat

Azt is beleírták egy szerda délután megjelent kormányhatározatba, hogy a kormány szerint mennyi pénze van a fővárosnak – noha a főpolgármester sokszor elmondta, hogy ezek a pénzek nem szabadon felhasználhatóak.

Továbbjutott a magyar férfi kézilabda-válogatott a világbajnokságon

Továbbjutott a magyar férfi kézilabda-válogatott a világbajnokságon

128 lakót fertőzött meg a koronavírus brit mutációja egy belga idősotthonban

128 lakót fertőzött meg a koronavírus brit mutációja egy belga idősotthonban

Szélsebesen válogatja a szemetet egy amerikai robot – videó

Szélsebesen válogatja a szemetet egy amerikai robot – videó