szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az illetékesek szerint négy évtizede nem volt ilyen arányú fejlesztés a magyar légvédelemben.

NASAMS légvédelmi rakétarendszereket vásárol a norvég Kongsberg és az amerikai Raytheon cégtől a Magyar Honvédség – jelentette be a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos titkársága.

A közlemény szerint a korszerű rövid illetve közepes hatótávolságú, földi telepítésű légvédelmi rendszerekkel az 1976 óta szolgálatban álló szovjet Kub komplexumokhoz képest sokszorosára nő a védendő terület nagysága és ugyancsak sokszorosára emelkedik az egyidejűleg megsemmisíthető célok száma, azaz a légvédelem harci lehetősége.

A NASAMS ezen túlmenően olyan légi támadó eszközökkel – például pilóta nélküli repülőgépekkel (drónok), illetve csapásmérő robotrepülőgépekkel – is fel tudja venni a küzdelmet, amelyekkel szemben a honi légvédelem eddig nem, vagy csak rendkívül korlátozott képességekkel rendelkezett.

Egy újabb nagy lépés ez a magyar haderő fejlesztése terén. Azt jelenti, hogy Magyarországnak ismét modern légvédelme lesz. Azt a rendszert vesszük meg, amelyik Washingtont védi. Az amerikai fővárosnál jobban őrzött légtér pedig nem nagyon van a világon. A beszerzéssel rendkívül régi adósságot pótoltunk be, az eddig használt KUB sokáig szolgált, jól szolgált, de az ideje lejárt"

nyilatkozta a Mandinernek Maróth Gáspár.

A védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos az MTI-vel azt közölte, hogy a magyar légvédelemben nagyjából négy évtizede nem történt ilyen arányú fejlesztés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Melania Trump a járvány ellenére megtartja a karácsonyi rendezvényeket

Melania Trump a járvány ellenére megtartja a karácsonyi rendezvényeket

Az idősszervezet nem idősávot kér a kormánytól, hanem két másik dolgot

Az idősszervezet nem idősávot kér a kormánytól, hanem két másik dolgot

Az USA hivatalosan is kilépett a Nyitott Égbolt fegyverkorlátozási egyezményből

Az USA hivatalosan is kilépett a Nyitott Égbolt fegyverkorlátozási egyezményből