szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Balogh József a tanácsrendszer durvább verzióját látja a Fidesz mai rendszerében, Borkai Zsolt legnagyobb hibája pedig az volt, hogy azt hitte, nem kell már dolgoznia.

A tanácsrendszer rosszabb változatát hozta el a Fidesz – mondta az ugytudjuk.hu-nak adott interjújában Győr 1994 és 2006 között regnáló polgármestere, Balogh József. Baloghnak személyes tapasztalatai lehetnek erről, ugyanis a rendszerváltás előtt maga is tanácselnök volt.

Balogh arról beszélt, ha az 1968 utáni kommunista rendszerben a minisztérium valakit ki akart nevezni, de a helyi pártbizottság nem értett vele egyet, akkor elhalt az ötlet. Most viszont szerinte az intézmények autonómiáját annyira korlátozzák, amit az 1980-as évek elején már nem lehetett elképzelni.

Az MSZP-s Balogh ugyanakkor tett egy meglepő kijelentést is: “Nyugodt lelkiismerettel mondhatom: az elődök munkájára építve a Borkai-éra volt a város egyik aranykora, a nagy fokú gyarapodás révén Győr az ország leggazdagabb városa lett, a politikai korlátozottsága ellenére. A szociális feszültségek megmaradtak. Borkai Zsolt legnagyobb hibája az volt, hogy befolyása alá került az egyik nagyobb, haszonleső lobbicsoportnak, és morálisan megbukott” – mondta.

Balogh szerint Borkai ott hibázott, hogy úgy gondolta, mivel megy a város szekere “minek neki annyit dolgozni”, és félrevitték a haszonleső lobbisták. “Például Rákosfalvy Zoltán a város, az Ipari Park, meg az Audi-ügyletet lebonyolító cég jogásza is volt." Aki pedig ennyi hatalmat kap, az hajlamos lehet zsebre dolgozni – magyarázta Balogh. Rákosfalvy a horvátországi szexvideón is feltűnt.

Balogh nem titkolta el a város új, szintén fideszes polgármesteréről, Dézsi Csabáról sem a véleményét: “Dézsi polgármester úgy akarja kisöpörni a lobbibefolyást a városházáról, hogy az eltüntetett, illetve kiszorított emberek helyére Budapestről ejtőernyőztet be Fidesz-közeli embereket. Ennek a hatékonyságát én kétségbe vonom, ráadásul a városban is visszatetszést kelt.”

Az interjúban beszélt arról is, 2006-ban azért nem indult újra, 60 évesen nem bírt együtt a két pozíciót (országgyűlési képviselő is volt akkor), ráadásul Győrben is nagyon régóta dolgozott, teret akart adni a fiataloknak. Harmadrészt elébe akart menni annak, hogy megbuktassák, mert érezte, hogy szervezkednek, morognak mögötte.

Arra a kérdésre, hogy bánja-e, hogy nem nevelt ki utódot, Balogh azt mondta, volt utódnevelés, de hát mindenki abból tud főzni, ami van. Az általa javasolt jelöltet megbuktatták, ő viszont nem helyeselte, hogy Kun András legyen a jelölt, ugyanis kellemetlennek tartotta a megjelenését.

Emellett engem a zsidó hitközség külön megkért, hogy ne indítsunk zsidó jelöltet. Ezt András nem látta be.

Úgy tribliztem ezt ki, hogy behoztam a Kadler Gusztit, aki élsportoló, vállalkozó, mellesleg szintén zsidó. Ő meg visszalépett. Ebből lett a kalamajka, ami oda vezetett, hogy buktunk egy nagyot.

Aztán pedig bejött a világválság és a Gyurcsány-féle melléfogások – mondta az interjúban.

Borítókép: Balogh János egy 2002-es interjú alatt

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden második eladott BMW már SUV Magyarországon

Minden második eladott BMW már SUV Magyarországon

Fenyegetést lát a YouTube Donald Trumpban, meghosszabbították a tiltását

Fenyegetést lát a YouTube Donald Trumpban, meghosszabbították a tiltását

Távozott a tankerületi igazgató, aki kivett egy roma gyerekeket oktató iskolát a támogatási programból

Távozott a tankerületi igazgató, aki kivett egy roma gyerekeket oktató iskolát a támogatási programból